3D Printer Test 2022

3D Printer

3D-skrivare är en revolutionerande produkt som blir mer och mer populär för varje dag som går. Oavsett om du har ett företag som vill dra nytta av en eller bara vill ha en ny leksak att leka med, kommer du också att bli glad att veta att de är mer tillgängliga än någonsin.

Oavsett om du är nybörjare eller expert, här är de 5 bästa 3D-skrivarna utvalda av Teknikguide.se. Våra valmöjligheter varierar enormt i pris, storlek, funktionalitet och användningsområde, så du borde finna något för dig oavsett vad du letar efter. Kom bara ihåg att de dyrare valen är bättre lämpade för proffs, medan en billigare 3D-skrivare är idealisk för dem som precis har börjat.

Vad bör du tänka på när du köper en 3D-skrivare?

  • Funktionalitet: Vilken typ av teknik använder den? Hur många filamentdiametrar har den? Vad är den maximala byggnadsstorleken?
  • Kvalitet: Hur är kvaliteten? Vad är minsta lagertjocklek?
  • Utseende: Vilka är måtten? Hur mycket väger den?
  • Pris: Hur mycket kostar det i förhållande till kvaliteten? 

Dessa gjorde bäst i vårt 3D-skrivartest:

1 . Dremel DigiLab – 3D-skrivare
2. Vivedino Formbot (Raptor 2.0) – 3D-skrivare
3. Creality CR-6 – 3D-skrivare
4. Creality CR-10 Max 3D-skrivare
5. Original Prusa i3 MK3S + – 3D-skrivare

Här hittar du recensioner av vårt topp 5 3D-skrivartest 2021!

1. Dremel DigiLab – 3D Printer

3d printer 3d skrivare
17 990 kr,- | Till butiken

Dremel DigiLab 3D-skrivare:

Är en fantastisk 3D-skrivare med alla specifikationer du söker i en sådan produkt. Vi hade höga förväntningar på DigiLab innan testet, då vi har läst mycket bra feedback om denna modell. DigiLab 3D-skrivare kommer med funktioner som; Automatisk filamentladdning, Wi-Fi, minst 50 mm lagertjocklek och smältdeponeringsteknik. Maskinens huvudfokus är kvalitet och tillförlitlighet, designad för alla som vill ha en 3D-skrivare som kan förverkliga produktidéer och få ut dem på marknaden. Den medföljande designen gör den till ett idealiskt val för kommersiellt och pedagogiskt bruk.

F använde Deposition Modeling Technology:

FDM är en produktionsmetod som används för tillverkning, produktionsapplikationer och mekanisk systemmodellering. Tekniken producerar en vävnadsställning med hjälp av smältextruderingsmetoden med en termoplastisk polymer skikt-för-skikt. FDM använder ett rörligt munstycke för att extrudera en fiber av polymert material (x- och y-axelstyrning) på vilken den fysiska modellen är byggd lager för lager. FDM-tekniken har en rad fördelar, till exempel finns det inget obundet löst pulver och det är inte nödvändigt att ta bort lösningsmedel i FDM. Det ger flexibilitet till materialet vid bearbetning och hantering av en 3D-skrivare.

Maximal byggstorlek:

När en tillverkare anger den maximala byggstorleken är det den maximala storleken på ett objekt skrivaren (teoretiskt) kan skriva ut. Dremel DigiLab 3D-skrivare ger dig många alternativ eftersom den erbjuder en maximal byggstorlek på 254 x 152 x 170 mm. Den här är nog så stor jämfört med andra konkurrenter i den här prisklassen, och det är något vi gillade extra mycket med denna modellen.

Minsta lagertjocklek

Upplösning är en av de viktigaste faktorerna du måste tänka på när du överväger en 3D-skrivare. Olika skrivare har olika maximala upplösningar för lagerhöjd. Minsta standardhöjd är vanligtvis mellan 50 och 100 mikron (0,05 och 0,1 mm). En billig 3D-skrivare har vanligtvis en högre mikron än en dyr modell. Ju mindre lagertjocklek, desto bättre upplösning har skrivaren. Du bör därför definitivt tänka på minsta lagerhöjd när du köper en 3D-skrivare. Här har du en skrivare som levererar 50 makron, så du kan vara säker på att du får en bra upplösning.

Övriga specifikationer:

Förutom de suveräna specifikationerna för Dremel DigiLab 3D-skrivare tycker vi att den har en tilltalande design och användarvänliga dimensioner. Här får du en ganska stor 3D-skrivare som är 39,4 cm bred, 51,4 cm hög och 19,4 kg tung. Sammantaget måste vi säga att vi är mycket nöjda med denna DigiLab 3D-skrivare. Den gav bra resultat på alla tester och vi valde därför att ge den tärningskast 6 samt bäst i test 3D-skrivare 2021.

2. Vivedino Formbot (Raptor 2.0) – 3D Printer

12 495 kr,- | Till butik

Vivedino Formbot (Raptor 2.0) – 3D-printer:

Liksom testvinnaren är detta en helt fantastisk 3D-skrivare. Detta är en modell som också ligger i den dyrare prisklassen, men med goda skäl. Vi hade inte hört mycket om detta märke tidigare, och vi blev mer än förvånade efter 3D-skrivartestet. Den gav mycket bra resultat och var väldigt användarvänligt. Detta är en 3D-skrivare som ger dig funktionerna; Fused Filament Fabrication-teknik, 1,75 mm filamentdiameter, 250x250x210 mm byggvolym och en minsta lagerhöjd på 50 µm.

Fused filamenttillverkningsteknik:

FFF är en extruderingsprocess där artikeln byggs genom att smälta material som avsätts lager för lager. Plasten som används motsvarar samma termoplaster som finns i konventionella produktionsprocesser, såsom ABS eller Nylon. FFF ledde utbyggnaden av den stationära 3D-skrivaren och är idag den mest använda 3D-utskriftstekniken på marknaden. Detta berodde främst på den låga initiala investeringen som krävdes samt det enorma utbudet av applikationer.

Maximal byggstorlek:

Det är viktigt att du har en klar uppfattning om vad du vill skapa i din nya 3D-skrivare. Maximal byggstorlek kan hindra dig från att bygga olika saker som överstiger denna storlek. Det som är så positivt med Vivdedino 3D-skrivaren är att den har en maximal byggstorlek på 400x400x500 mm. Detta ger dig gott om utrymme för att konstruera olika föremål i stor storlek. 

Minsta lagertjocklek:

Detta är absolut nödvändigt när du letar efter en 3D-skrivare. För att kunna bedöma upplösningen (grafiken i sig) på produkterna man gör handlar det om att tillverka och ha lägsta möjliga mikron. De flesta standardmodeller har 50 – 100 mikron, och Vivedino levererar exceptionell upplösning på 50 mikron. Den visade goda resultat och vi blev positivt överraskade under vårt 3D-skrivartest

Övriga specifikationer:

Utöver alla funktioner vi har nämnt ovan kommer Vivedino 3D-skrivaren med en rad andra specifikationer. Den ger dig till exempel: 0,40 mm utbytbart munstycke, maximal skrivtemperatur på 300 ℃ och en uppvärmd skrivplatta på 120 ℃. Detta är en användarvänlig 3D-skrivare som levererar kvalitet i alla kriterier. Vi har därför valt att ge Vivedino 3D-skrivaren en stabil andraplats.

3. Creality CR-6 – 3D Printer

3d printer creality
4 390 kr,- | Til butikk

Creality CR-6 – 3D-skrivare:

Är en av de billigare 3D-skrivarmodellerna vi testat. Det här är ett bra exempel på att bra kvalitet inte alltid behöver kosta skjortan! Här introducerar vi en 3D-skrivare som kostar mindre än 5 000 kronor, men som ändå levererar enastående resultat. Detta är perfekt för hemanvändare eftersom det också är designad på ett utrymmesbesparande sätt. Den ger dig funktionerna: Fused Filament Fabrication-teknik, filamentdiameter på 1,75 mm, konstruktionsvolym på 235x235x250 mm och en minsta lagerupplösning på 100 mikron.

Fused filamenttillverkningsteknik:

En FFF-maskin (Fused Filament Fabrication, även känd som FDM®) smälter en plasttråd och extruderar den genom en form. Det smälta materialet appliceras på en byggplattform där det kyls och härdas. Komponenten byggs upp genom att materialet appliceras lager för lager. FFF behöver en stödkonstruktion som fäster komponenterna på byggplattformen och stödjer överhäng. Detta är byggt av ett annat munstycke i ett annat material, som enkelt kan tas bort. Flera delar kan tillverkas samtidigt, så länge som alla är fästa på byggplattformen.

Maximal byggstorlek:

När du köper en 3D-skrivare är det mycket viktigt att du överväger den maximala byggstorleken. En 3D-skrivare kan användas för många olika ändamål, och det är viktigt att du hittar en med tillräckligt stor byggstorlek för dig och dina projekt. Crality har en maximal byggstorlek på: 2 35 x 235 x 250 mm, vilket vi anser är optimalt för en 3D-skrivare i denna prisklass här.

Minsta lagertjocklek:

Som nämnts tidigare i vårt 3D-skrivartest är minsta lagertjocklek en av de viktigaste funktionerna att tänka på. Det är detta som avgör hur bra upplösningen och kvaliteten på din utskrift blir. Minsta standardskikttjocklek är cirka 50 – 100 mikron. Ju lägre mikron den minsta skikttjockleken är, desto bättre upplösning och kvalitet på utskriften. Creality CR-6 3D-skrivare har en minsta lagertjocklek på 100 mikron.

Övriga specifikationer:

Efter att ha gjort en omfattande bedömning av Creality CR6 3D-skrivaren har vi kommit fram till att vi placerar den förtjänar en pallplats. Vi väljer att ge den en 3dje bäst i test och slår tärningen 5 då den ger väldigt bra resultat i förhållande till vad den kostar. Den ger dig också 3D-skrivarfunktioner som: 0,40 mm utbytbart munstycke, maximal skrivtemperatur på 260 ℃ och en uppvärmd skrivplatta på 110 ℃.

4. Creality CR-10 Max – 3D Printer

9 390 kr,- | Till butiken

Creality CR-10 Max 3D-skrivare :

Är en otroligt bra 3D-skrivare som levererar kvalitet i alla aspekter. Här får du otroligt mycket 3D-skrivare för pengarna och du kan vara säker på att CR-10 Max får jobbet gjort. Vi såg fram emot att testa denna modell eftersom den har en enorm byggstorlek. Här har du en 3D-skrivare som förser dig med funktioner som; Automatisk kalibrering av byggskivan, pekskärm, värmebräda som uppnår 100 ℃, 10 0 µm minsta lagertjocklek och smält filamentteknik. Den tillhandahålls av 3dprima.com och har fått tärningskast 5.

Fused filamenttillverkningsteknik:

Är en 3D-skrivarprocess som använder en kontinuerlig filament av termoplastiskt material som matas genom ett uppvärmt tryckextruderhuvud och avsätts för att bilda lager. Extruderhuvudet rör sig vanligtvis i två dimensioner och skapar ett lager i taget innan det justeras vertikalt för att starta ett nytt lager. Fördelarna med tillverkning av smält filament inkluderar att ha ett stort urval av material att välja mellan, snabb utskriftstid och flera skrivartillverkare. Utskrift med smält filament är ganska flexibelt och tekniken tillåter små överhäng med stöd från de nedre lagren.

Maximal byggstorlek:

Maximal byggnadsstorlek är en viktig punkt att tänka på. Det är helt avgörande att koordinera denna specifikation med de saker du vill skapa i 3D-skrivaren. Vi blev positivt överraskade av Creality CR-10 Max 3D-skrivarens enorma byggstorlek. Här har du hela 4 st 50 x 450 x 470 mm storlek att arbeta med, vilket ger dig många alternativ. Detta är helt klart något som drar tärningen uppåt.

Minsta lagertjocklek:

Det är som sagt helt avgörande att du köper en 3D-skrivare med tillräckligt bra upplösning. Det sista du vill är att investera en stor summa i en 3D-skrivare, och i efterhand få veta att upplösningen inte är tillräckligt bra. Här har du en 3D-skrivare med 100 mikron, vilket är dubbelt så mycket som testvinnaren. Detta har då en negativ effekt på testet, eftersom upplösningen förbättras med en mindre mikron. Vi tycker att upplösningen var bra, men tyvärr var den inte lika bra som testvinnaren.

Övriga specifikationer:

Den har otroligt många bra och användbara funktioner. Den har till exempel ett 0,40 mm utbytbart munstycke, dubbla BONDTECH extruderhjul och lutande stödstänger som säkerställer ökad stabilitet och mindre vibrationer i Z-axeln. Sammantaget är vi mycket nöjda med de resultat som Creality 3D-skrivaren levererar. Du får mycket skrivare för pengarna och vi har därför valt att ge den en 4:e plats i vårt 3D-skrivartest.

5. Original Prusa i3 MK3S+ – 3D Printer

3d printer - 5 plass
9999 kr,- | Till butiken

Original Prusa i3 MK3S + – 3D-skrivare:

Består av slitstarkt material av högsta kvalitet. Den har ett antal funktioner och den är uppbyggd av den modernaste tekniken. Trots det tror vi att det här är en 3D-skrivare som är gjord för mer riktad användning, då den har alla moderna och dyra funktioner, samtidigt som den är ganska liten. Den erbjuder funktioner som: Fused Filament Fabrication-teknologi, filamentdiameter på 1,75 mm, byggvolym på 250x210x210 mm och en minsta lagerupplösning på 50 mikron.

Fused filamenttillverkningsteknik:

är en extruderingsprocess där artikeln byggs genom att smält material avsätts lager för lager. Plasten som används motsvarar samma termoplaster som finns i konventionella produktionsprocesser, såsom ABS eller Nylon. FFF ledde uppbyggnaden av den stationära 3D-skrivaren och är idag den mest använda 3D-utskriftstekniken på marknaden. Detta berodde främst på den låga initiala investeringen som krävdes, det enorma utbudet av applikationer som erbjuds och den minimala förkunskap som krävs för att få tillgång till och använda denna teknik professionellt.

Maximal byggstorlek:

Om du har en idé om vad du vill skriva ut och du vet hur stora dessa objekt är, rekommenderar vi att du överväger skrivarens storlek därefter. Prusa i3 3D-skrivare är förmodligen en av de mindre med en byggstorlek på endast: 50x210x210 mm. Om du inte behöver en större byggvolym så kan denna modell passa dig perfekt. Här får du en liten 3D-skrivare med alla funktioner du är ute efter. 

Minsta lagertjocklek:

Det är viktigt att du är medveten om vad lagertjocklek är för något och hur det påverkar kvaliteten på trycket. Ju lägre lagertjocklek, desto högre upplösning och kvalitet på dina utskrifter. Det är vanligtvis det som hjälper till att bedöma priset på en 3D-skrivare. En sådan här skrivare med 50 mikron är självklart dyrare än en skrivare med 100 mikron.

Övriga specifikationer:

Även om Prusa i3 fick en 5:e plats i vårt 3D-skrivartest betyder det inte att denna modell inte är bra. Vi tror att denna modell är perfekt för personer som har specifika behov för en mindre 3D-skrivare. Massvis med applikationer och fullspäckad med modern teknik. Övriga specifikationer: 0,40 mm utbytbart munstycke, maximal skrivtemperatur på 300 ℃ och en uppvärmd skrivplatta på 120 ℃.

Vad vill du skriva ut?

Detta är en viktig fråga som du bör tänka på, kanske en mer grundläggande fråga: Varför vill du skriva ut i 3D? Är du intresserad av att skriva ut leksaker och/eller hushållsartiklar ? En trendsättare som gillar att visa upp de senaste prylarna för dina vänner? En lärare som vill installera en 3D-skrivare i ett klassrum, bibliotek eller samhälle? En designer, ingenjör eller arkitekt som behöver skapa prototyper eller modeller av nya produkter, delar eller strukturer?

3d printer skole

Den optimala 3D-skrivaren beror på hur du planerar att använda den. Konsumenter och skolor vill ha en modell som är enkel att sätta upp och använda, som inte kräver särskilt mycket underhåll och som har någorlunda bra utskriftskvalitet.

Hobbyister och konstnärer kanske vill ha speciella funktioner, såsom möjligheten att skriva ut föremål med mer än en färg, eller att använda olika filamenttyper . Designers och andra proffs har höga krav på utskriftskvalitet. Butiker som är involverade i korttidsproduktion vill ha en stor byggyta för att trycka flera objekt samtidigt. Individer eller företag som vill visa upp 3D-utskrifts underverk för vänner eller kunder och som vill ha en snygg men pålitlig maskin.

3d printer skolen

I vårt 3D-skrivartest har vi gjort en bedömning av skrivare i prisklassen 4 000 – 20 000 SEK, riktade till konsumenter, hobbyister, skolor, produktdesigners och andra yrkesverksamma, såsom ingenjörer och arkitekter. De allra flesta skrivare inom detta område bygger 3D-objekt av på varandra följande lager av smält plast, en teknik som kallas smält filamenttillverkning (FFF). Det kallas också ofta Fused Deposition Modeling (FDM), även om den termen är varumärkesskyddad av Stratasys, Inc. 

Vilken storlek är de objekt vill du skriva ut?

Se till att en 3D-skrivarens byggplats är tillräckligt stor för den typ av objekt du planerar att skriva ut med den. Byggnadsarean är storleken, i tre dimensioner, på det största föremålet som kan skrivas ut med en given skrivare (åtminstone teoretiskt – det kan vara något mindre om t.ex. byggplattformen inte är helt slät). Typiska 3D-skrivare har byggytor mellan 6 och 9 tum i kvadrat, men de kan variera från några tum upp till mer än 60 cm på ena sidan, och några är faktiskt kvadratiska. I vårt 3D-skrivartest har vi valt att ange byggarean i millimeter.

3d printer test

Vilka material vill du skriva ut med?

De flesta billiga 3D-skrivarmodellerna använder FFF-tekniken , där plastfilament, tillgängligt i rullar, smälts och extruderas och sedan stelnar för att bilda artikeln. De två vanligaste filamenttyperna är akrylnitrilbutadienstyren (ABS) och polymjölksyra (PLA). Var och en har lite olika egenskaper. Till exempel smälter ABS vid högre temperatur än PLA och är mer flexibelt, men det avger rök när det smälts vilket många användare tycker är obekvämt och behöver då en uppvärmd tryckyta.

Andra material som används i FFF-tryck inkluderar, men är inte begränsade till, stark polystyren (HIPS), trä-, brons- och kopparkompositfilament, UV-luminiscerande filament, nylon, tritanpolyester, polyvinylalkohol (PVA), polyetentereftalat (PETT), polykarbonat , ledande PLA och ABS, mjukgjord termoplastisk elastomer av sampolyamid (PCTPE) och PC-ABS. Varje material har olika smältpunkt, så användningen av dessa exotiska filament är begränsad till en 3D-skrivare som är designad för dem, eller de med programvara som tillåter användare att kontrollera extrudertemperaturen.

print i 3d

Filament:

Filament finns i två diametrar – 1,85 mm och 3 mm – men de flesta 3D-skrivarmodeller använder filamentet med den minsta diametern. Filament säljs i spolar, vanligtvis 1 kg, och säljs för mellan 200 SEK – 500 SEK, per kilo för ABS och PLA. Även om många 3D-skrivare accepterar generiska spolar, använder vissa företags 3D-skrivare proprietära spolar eller patroner. Dessa innehåller ofta en RFID-tagg som gör att en skrivare kan identifiera filamenttyp och egenskaper, men detta fungerar bara för tillverkarens kompatibla skrivare. Se till att filamentet har rätt diameter för din skrivare och att spolen har rätt storlek. I många fall kan du köpa eller göra (även 3D-printning) en spolhållare som passar olika spolstorlekar. 

Stereolitografiska skrivare kan skriva ut med hög upplösning och undvika filament till förmån för ljuskänsliga (UV-härdbara) flytande hartser, som säljs på flaska. Endast en begränsad färgpalett finns tillgänglig: främst i färgerna vit, grå, svart eller guld. Att arbeta med flytande harts och isopropylalkohol, som används i efterbehandlingsprocessen för stereolitografiska utskrifter, kan vara smutsigt och lukta illa.

3d printer test 2

Hur hög upplösning behöver du?

En 3D-skrivare extruderar successiva tunna lager av smält plast enligt instruktionerna som kodas i filen för objektet som ska skrivas ut. För 3D-utskrift är upplösningen lika med lagerhöjden. Upplösningen mäts i mikron, med en mikron som är 0,001 mm, och ju lägre siffra desto högre upplösning. Detta beror på att desto tunnare varje lager, desto fler lager behövs för att skriva ut ett visst objekt, och desto finare detaljer kan fångas. Tänk dock på att öka upplösningen är ungefär som att öka antalet megapixlar för en digitalkamera: även om en högre upplösning ofta hjälper, garanterar det inte bra utskriftskvalitet.

Nästan alla 3D-skrivare som säljs idag kan skriva ut med en upplösning på 200 mikron – vilket borde ge hyfsade kvalitetsutskrifter – oftast bättre, och många kan skriva ut på 100 mikron, vilket ger bra utskrifter. Ett fåtal kan fortfarande skriva ut med högre upplösningar, så fina som 20 mikron, men du kan behöva gå längre än de förinställda upplösningarna och anpassade inställningarna för att möjliggöra upplösningar som är finare än 100 mikron.

3d print

Högre upplösning har förstås ett högre pris då man vanligtvis betalar för en premium 3D-skrivare om upplösningen är högre än 100 mikron. En annan nackdel med att öka upplösningen är att det kan lägga till utskriftstider. Att halvera upplösningen kommer ungefär att fördubbla tiden det tar att skriva ut ett visst objekt. Men för proffs som behöver högsta kvalitet på artiklar som de skriver ut kan det vara värt den extra tiden.

Vill du skriva ut i flera färger?

Vissa multi-extruder 3D-skrivare kan skriva ut objekt i två eller flera färger. De flesta är modeller med dubbla extruderingsmaskiner, där varje extruder matas med olika filamentfärger. Något att tänka på är att de bara kan skriva ut flerfärgade objekt från filer som är designade för flerfärgstryck, med en separat fil för varje färg, så att områdena i olika färger passar ihop som (tredimensionella) pusselbitar.

3d printer farger

Vilken yta ska man bygga på?

Vikten av byggplattformen (ytan du skriver ut på) kanske inte är uppenbart viktigt för nybörjare inom 3D-utskrift, men det kan visa sig vara helt avgörande i praktiken. En bra plattform gör att ett föremål fastnar under utskrift, men det bör vara enkel att ta bort det när utskriften är klar. Den vanligaste konfigurationen är en uppvärmd glasplattform täckt med blå maskeringstejp eller liknande. Föremål håller sig hyfsat bra på tejpen och de är lätta att ta bort när de är klara. Uppvärmning av plattformen kan förhindra att föremåls nedre hörn krullas uppåt, vilket är ett vanligt problem, speciellt vid utskrift med ABS.

På vissa byggplattformar använder man lim (från ett limstift) på ytan, för att ge föremålet något de kan fästa vid. Detta är användbart så länge som föremålet lätt kan tas bort efter utskrift. (I vissa fall måste du blötlägga både plattformen och föremålet i varmt vatten för att föremålet ska lossna.)

3d printer - oransje

Några få 3D-skrivare använder ett ark perforerat med små hål som fylls med het plast under utskrift. Problemet med den här metoden är att även om den håller ett föremål stadigt på plats under utskrift, så kanske föremålet inte lossnar så lätt efteråt. Att använda en syl för att skjuta ut de härdade plastpluggarna ur perforeringarna för att frigöra artikeln och/eller rengöra skivan är en tidskrävande process och kan skada skivan.

3D-skrivare – Yta: 

Om byggplattformen lutar kan det förhindra tryckning, särskilt av större föremål. Många 3D-skrivare erbjuder instruktioner om hur man planerar byggplattformen, eller tillhandahåller en kalibreringsrutin där extrudern flyttar till olika punkter på plattformen för att säkerställa att punkterna är på samma höjd. 

Det är också viktigt för många skrivare att placera extrudern på rätt höjd över byggplattformen när man påbörjar ett utskriftsjobb. Sådan ”Z-axelkalibrering” utförs vanligtvis manuellt genom att sänka extrudern tills den är så nära byggplattformen att ett pappersark placerat mellan extrudern och plattformen kan röra sig horisontellt med litet motstånd. Ett fåtal skrivare utför denna kalibrering automatiskt.

Hur vill du ansluta till din 3D-skrivare?

Med de flesta 3D-skrivare skriver ut från en dator via en USB-anslutning. Vissa skrivare lägger till ett eget internminne, vilket är en fördel eftersom de kan behålla ett utskriftsjobb i minnet och fortsätta skriva ut även om USB-kabeln kopplas bort eller datorn är avstängd. Ett fåtal erbjuder trådlös anslutning, antingen via 802.11 Wi-Fi eller en direkt peer-to-peer-anslutning. En nackdel med trådlöst är att eftersom 3D-utskriftsfiler kan vara upp till 10 MB, kan det ta mycket längre tid att överföra dem. En annan anslutningsmetod vi har sett är Ethernet för att dela en skrivaren i ett lokalt nätverk.

Många 3D-skrivare har SD (eller microSD) kortplatser där du kan ladda och skriva ut 3D-objektfiler med hjälp av skrivarens kontroller och bildskärm, medan andra har USB-minnesportar. Fördelen med att skriva ut direkt från media är att du inte behöver en dator. Nackdelen är att de lägger till ett extra steg för att överföra filerna till ditt kort. Trådlös anslutning, SD-kort eller USB-anslutning erbjuds vanligtvis, även om ett fåtal modeller erbjuder ett eller flera av dessa alternativ.

Vilken programvara behöver du?

Dagens 3D-skrivare kommer med ett mjukvarupaket på en disk eller som nedladdning. Det är Windows-kompatibelt och kan i många fall även fungera med macOS och Linux. För inte så länge sedan bestod 3D-utskriftsmjukvaran av flera delar, bland annat ett utskriftsprogram som styrde extruderns rörelse, ett ”läkande” program för att optimera filen som ska skrivas ut, en skiva för att förbereda lagren för att skrivas ut med rätt upplösning och programmeringsspråket Python.

Dessa komponenter var hämtade från RepRap open source-traditionen, vilket var det som stimulerade utvecklingen av en billig 3D-skrivare. Idag har tillverkare av 3D-skrivare integrerat dessa applikationer i sömlösa, användarvänliga paket, och många av dem förlitar sig på Cura open source-plattformen för att stödja skrivaren. Vissa 3D-skrivare låter dig också använda separata komponentprogram, om du föredrar det.

3d printer software

Så vilken 3D-skrivare ska jag köpa?

Ovan hittar du de 5 bästa 3D-skrivartesterna, med de modeller som vi anser är de bästa på marknaden. De täcker ett brett utbud av pris, funktioner och utskriftsmetoder, men de representerar alla kvalitet. Ta reda på vad du vill använda den till, vad du vill göra och vid vilka tillfällen. Välj sedan den skrivare med de specifikationer som passar dig bäst.

.

Se även våra andra tester!

Massagestol test

Massasjestol test banner

Airfryer test 

Airfryer test 2021

Roddmaskin test

Romaskin banner

Elcykel test

El sykkel test Oslo

Massagepistol test

Massasjepistol

Elsparkcykel test

El-sparkesykkel test

Bastuaggregat test

Badstuovn test 2020

Löpband test

tredemølle test 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *