Luftfuktare Bäst i Test 2024

Luftfukter test 2021

Luftfuktartest 2021 – I vårt luftfuktartest kommer vi att titta på de fem olika modellerna som nådde toppen av testet som våra experter på Teknikguide.se genomfört. Det finns en stor marknad för luftfuktare i Sverige, och därför fanns det många produkter att välja på inför detta luftfuktartest. Vinnaren av testet är Levoit 600 Hybrid luftfuktare som säljs på Levoit.no . Här har vi rankat de fem bästa modellerna vi rekommenderar mest under 2021. 

Hur har vi betygsatt varje luftfuktare?

För att utvärdera de olika luftfuktarna i ett test var det nödvändigt att sätta upp några kriterier för hur de ska bedömas. Därför har vi valt att jämföra de olika kriterierna som är relevanta, och bedömt dem enligt följande:

Utseende och design – En luftfuktare kommer att synas och därför vill vi se över hur var modell är utformad i vårt luftfuktartest. Här är vi måna om att designen ska betraktas som tidlös och passa in i de flesta hem.

Ljudnivå – Vi är också mycket måna om att bedöma ljudnivån i vårt luftfuktartest då det kan vara en bullerkälla om man väljer fel. Om luftfuktaren ska placeras i vardagsrummet eller sovrummet är det viktigt att den inte låter mer än nödvändigt.

Smart uppkoppling och teknik – Vi ser över vilka extrafunktioner varje luftfuktare är utrustad med. Har den en medföljande app, pekskärm eller fysiska knappar? Kan den ställas in på olika lägen vid olika tider på dygnet?

Kapacitet – Hur stor yta klarar de olika luftfuktarna att hantera? Hur stor är vattentanken och hur länge kan den köras på en tank? Fungerar den bäst i små rum, eller klarar den även stora öppna rum?

Användarvänlighet – När en genomsnittsindivid ska köpa en luftfuktare är det väldigt viktigt att den är lätt att hantera. Vi har därför utvärderat de olika programmen och hur de ska fungera.

Här hittar du de 6 bästa modellerna – luftfuktartest 2021:

1. Levoit 600 Hybrid – Luftfuktare

levoit luftfuktare bäst i test
2499 kr,- | Till butiken

Levoit 600 Hybrid är en luftfuktare perfekt för dig som vill ha bättre luftfuktighet hemma. Här får du en effektiv luftfuktare med en vattentank som rymmer 6 liter. Den fungerar utmärkt i rum på upp till 70 m². I vårt luftfuktartest 2021 har vi gett modellen Levoit 600 Hybryd tärningskast 6.

Vattentank:

Denna modell kommer med en vattentank på totalt 6 liter. Här får du därför en vattentank som håller länge utan att den behöver fyllas på. Den kan gå i upp till 60 timmar vid kontinuerlig användning. Detta är en luftfuktare som väger 2,95 kg och finns i måtten 28,7 x 17,8 x 26,7 cm. Den är liten och elegant i designen.

Maximal rumsstorlek:

Detta är en funktionell och praktisk luftfuktare som fungerar i rum med en storlek på upp till 70 m². Vårt luftfuktartest visar att denna modell är effektiv för vald luftfuktighet under hela året och den sprider fukten väldigt bra. Du bestämmer var du vill placera den. Levoit 600 Hybrid luftfuktare kan enkelt placeras i ett vardagsrum med öppet kök.

Nivåer:

Denna luftfuktare kan justeras på tre olika nivåer. Du bestämmer därför själv vilken effekt du vill ha vid varje given tidpunkt. Det är lätt att ställa in den nivå du vill använda. Den kan även användas i ett autoläge, så du inte behöver justera effekten själv. Du väljer önskad nivå med hjälp av kontrollpanelen eller en fjärrkontroll.

Ljudnivå:

Levoit 600 Hybrid luftfuktare är väldigt tyst. Du märker därför inte så mycket av den när den används. Vårt luftfuktartest visar att detta är en luftfuktare som är effektiv och väldigt kraftfull. Du uppnår snabbt ett uppfriskande och tillfredsställande resultat.

Slutsats:

I vårt luftfuktartest valde vi att ge denna luftfuktare från Levoit tärningskast 6. Inte bara för att detta är en suverän luftfuktare, utan den kan även användas som en aromdiffusor med eteriska oljor. Detta är den idealiska lösningen för dig som vill ha bättre luftfuktighet inne i ett mellanstort/stort rum. Du kan välja mellan alternativen kall eller varm och den erbjuder både viloläge och har en inbyggd nattlampa. Här får du mycket luftfuktare för pengarna och vi har därför valt att utse Levoit 600 Hybrid till bäst i test! 

 

2. Levoit Classic 300 Smart – Luftfuktare

Levoit luftfukter smart tekguide
1999 kr,- | Till butiken

Levoit Classic 300 Smart är en luftfuktare som snabbt förnyar klimatet i ditt hem. Den kan användas och styras med en pekskärm eller i VeSync-appen. Med denna app kan du justera tid, nivåer och funktioner via din smartphone. Via Google Home eller Alexa kan den och styras via röstanvändning. Detta är därför en praktisk och smart luftfuktare som passar i alla hem. I vårt luftfuktartest har denna luftfuktare fått tärningskast 6.

Vattentank:

Denna modell levererade exceptionella resultat i vårt luftfuktartest. En av anledningarna till detta är den stora vattentank som rymmer totalt 6 liter. Detta är alltså en luftfuktare som kan stå i upp till 60 timmar innan du måste fylla på vattentanken. Denna modell är relativt liten och mäter 25 x 19 x 34 cm med en totalvikt på 2 kg.

Maximal rumsstorlek:

Levoit Classic 300 Smart luftfuktare fungerar i rum upp till 47 m². Här får du därför en luftfuktare som ger bättre luftfuktighet i ditt hem. Denna modell passar lika bra i ett av hemmets stora rum som i ett mindre. Våra tester visar att denna modell förbättrar inomhusklimatet på ett tillräckligt sätt.

Nivåer:

Detta är en luftfuktare som fungerar med en pekskärm eller en Vesync-app. Du kan därför justera de olika nivåerna direkt från din smartphone. Den kan även användas med Google Assistant. Du kan ställa in den på Auto Mode för att automatiskt justera luftfuktigheten i rummet. Den kan också manuellt välja mellan tre olika nivåer. Denna modell har även en aromaterapifunktion där man kan använda eteriska oljor.

Ljud nivå:

Levoit Classic 300 Smart kan användas med nattljus på 50 %, 100 % eller av. Den kan också styras genom att ställa in ett schema. Du kan även använda appen för detta ändamål. Du behöver därför inte vara i närheten av luftfuktaren när den ska ställas in. Ljudet är på max 30 dB.

Slutsats:

Levoit Classic 300 Smart är effektivt för dig som vill ha bättre luftfuktighet i hemmet. Denna luftfuktare fungerar utmärkt för dig som vill ha ett modernt och smart alternativ. Den gör mycket bra ifrån sig i alla våra olika tester och vi har därför valt att ge den tärningskast 6 och en rejäl 2:a plats. 

 

3. Levoit Classic 300 Smart – Luftfuktare

Stadler luftfukter liten
1569 kr,- | Till butiken
Utseende och design

Vill du ha en luftfuktare som ökar luftfuktigheten samtidigt som den är fin att titta på så är detta luftfuktaren du vill ha. Den kommer i både svart och vitt så du kan välja den färg som passar dig bäst. Detta är en luftfuktare som ska placeras på golvet och inte på bord eller hyllor. Modellen är inte särskilt stor och den har en slimmad, stilren och tidlös design som passar in i de flesta hem.

Ljud nivå

Denna luftfuktare är extremt tyst, och har vid den lägsta ljudnivån inte mer än 24dB. Den maximala ljudnivån är så tyst som 34dB. Det är väldigt imponerande för en luftfuktare och vi är väldigt imponerade. Den är inte bara en bra luftfuktare, den klarar det dessutom nästan helt utan att göra något oväsen av sig. Detta gör att den passar perfekt oavsett vilket rum du behöver den i, och den kan användas utan besvär bredvid TV:n i sovrummet. Det kommer inte att störa favoritfilmen eller nattsömnen, inte ens vid maximal ljudnivå.

Smart anslutning och design

Luftfuktaren från Stadler har heller ingen internetuppkoppling, men den är ändå utrustad med modern teknik och smarta funktioner som imponerar. Först och främst måste vi påpeka att den är anpassad för användning med eteriska oljor, vilket den har en egen behållare för. Du kan alltså kombinera en behaglig och hälsosam fuktighet med doften av lugnande eller energigivande oljor som lavendel eller citrus. Ångan skickas rakt upp ca 1,4 meter, så att den lämpar sig bäst att stå på golvet. Den medföljande fjärrkontrollen fungerar både som fjärrkontroll och som extern sensor för att mäta luftfuktigheten.

Kapacitet

Vattentanken i denna luftfuktare är på 4 liter, men den är så effektiv i användning att denna luftfuktare har en drifttid på hela 30 timmar innan den behöver fyllas på. Den klarar rum på upp till 50 m² kvadratmeter, men den större modellen klarar rum på 80 m²

Enkel användning

Vi gillar verkligen att denna luftfuktare har en fjärrkontroll som gör den enkelt att styra varifrån du än befinner dig. På så sätt behöver du inte resa dig från soffan, böja dig ner eller flytta på den för att ändra inställningarna. Det finns en liten tydlig skärm som visar vilket program som är valt. Du klickar dig bara igenom de olika alternativen med de användarvänliga knapparna på fjärrkontrollen. Denna luftfuktare kan användas av absolut vem som helst.

 

4. Duux Beam Smart – Luftfuktare

Duux luftfukter test 2021
1799 kr,- | Till butiken
Utseende och design

En otroligt snygg luftfuktare är det vi möter när vi testar Duux Beam Smart. Denna kommer i både svart och vitt med en modern design som passar i de flesta hem. Modellen är en väldigt smal men relativt hög, så den tar ganska lite plats på golvet.

Ljud nivå

Särskilt imponerande är den låga ljudnivån från denna luftfuktare. Oavsett vilket program och effektnivå den är inställd på så är den extremt tyst, och mäter aldrig över 32dB. Det gör att den enkelt kan användas bredvid spjälsängen, inne i sovrummet eller bredvid TV:n utan att vara störande.

Smart anslutning och design

Denna luftfuktare har både fjärrkontroll och smartanslutning via appen på din smartphone. På så sätt har du möjlighet att anpassa luftfuktaren både från fjärrkontrollen och via appen. Genom appen kommer den att kunna meddela dig om vattennivån i tanken är för låg. Den säger även till när den har nått önskad luftfuktighet i rummet, och när den kan stängas av. På Duux Beam luftfuktare kan du även se en väl upplyst LED-skärm som visar vilka inställningar luftfuktaren är inställd på.

Kapacitet

Denna modell från Duux har kapacitet att hantera rum på upp till 40 kvadratmeter utan problem. Den har en vattentank på 5 liter, och har en drifttid på 25 timmar. Den självreglerande hygrostaten ser också till att den aldrig överstiger den önskade luftfuktigheten du ställt in den på.

Enkel användning

Att man själv kan välja hur man vill styra luftfuktaren höjer den i vårt luftfuktartest. Vi tycker att den är väldigt användarvänlig då den har flera alternativ. Du kan både styra enheten från telefonen om du föredrar denna metod, eller via fjärrkontrollen om du föredrar detta. Den stora LED-skärmen visar tydligt vad luftfuktaren är inställd för, och gör det enkelt att navigera mellan programvalen. Det är lätt att förstå vilka tidsinställningar du har tillgång att välja mellan. Du kan ställa in både tidsintervall, automatiskt stopp vid önskad luftfuktighet, ställa in nattläge, ställa in önskad mängd ånga, samt vilken effektnivå den ska ligga på.

 

5. Stadler Form Oskar Big – Luftfuktare

Stadler luftfukter test
2190 kr,- | Till butiken
Utseende och design

Detta är en robust luftfuktare som inte bara är snygg att titta på, utan är också både snygg och kommer att passa in oavsett hur du har designat ditt rum. Den har snygga LED-lampor som indikerar vilket program som är aktivt. Dessa kan både dimras eller stängas av om den ska placeras i sovrummet. På så sätt kan luftfuktaren arbeta nästan helt utan att syns.

Ljud nivå

Denna luftfuktare är större än de andra i vårt test, och därmed har den även en något högre ljudnivå vid full effekt. Trots detta den relativt låg, vid maximal effekt kommer du inte att störas även om du har det i sovrummet och måste somna medans den är igång.

Smart anslutning och design

En av de mycket smarta funktionerna med denna luftfuktare är att den automatiskt stängs av när vattentanken är tom. Det gör att det inte finns någon risk att låta den gå trots att den är tom. Dessutom har den ett dammfilter och ett antibakteriellt-filter som både kan tas bort och bytas ut. Dessa avlägsnar bakterier och ger dig ett ännu bättre inomhusklimat. En separat indikator visar också när det är dags att byta filter. Den inbyggda hygrostaten kommer att säkerställa att luftfuktigheten hålls på önskad nivå. Vi måste även lyfta den låga strömförbrukningen hos denna luftfuktare. Även om denna är störst i testet har den också den överlägset lägsta strömförbrukningen av alla i Teknikguide.se luftfuktartest.

Kapacitet

Med en stor luftfuktare får man också en stor kapacitet som sig bör i ett luftfuktartest. Denna enhet är designad för att hantera rum och lokaler på upp till 100 kvadratmeter. Det gör att den klarar stora öppna vardagsrum och kökslösningar. Den klarar även stora vardagsrums- och halllösningar, och många andra rum åt gången så länge dörrarna är öppna och man låter luften pasera igenom.

Enkel användning

Denna luftfuktare är mycket enkel att installera och har ett tydligt eget lock där vattnet fylls på. I samma öppning finns även ett separat litet utrymme för eteriska oljekapslar så att du kan kombinera ökad luftfuktighet med en behaglig doft om så önskas. Eteriska oljor sägs kunna påverka både ditt humör och din energinivå. Här kan du experimentera med olika dofter som lavendel, citrus, mynta och andra dofter, och själv känna de olika effekterna.

 

6. Duux Motion White – Luftfuktare

Duux airfryer test 2021
2416 kr,- | Till butiken
Utseende och design

Detta är en relativt stor luftfuktare, men den passar ändå bra in i de flesta svenska rum med sina raka linjer och vita färg. Den väger dock lite mer än de andra modellerna i testet. Den kan komma väl till pass för de som till exempel har husdjur i villa som springer runt och kan välta saker som ligger på golvet. I övrigt har den även en vacker och rektangulär design, detta säkerställer att den inte bryter mot andra stilar eller former i rummet, och passar därför in överallt.

Ljud nivå

Med maximal effekt är denna luftfuktare fortfarande väldigt tyst. Den kommer därför inte att störa din sömn eller andra aktiviteter. Den kan enkelt placeras i vardagsrummet bredvid TV:n utan att göra onödiga oljud. Den kan även placeras i barnrummet bredvid spjälsängen.

Smart anslutning och design

Duux Motion White luftfuktare har en liten och enkel pekskämr på framsidan. Detta låter dig justera de olika effekterna och tidsinställningarna. Här kan du ställa in hygrostaten på önskad luftfuktighet, slå på autostoppet i allt från 1 till 12 timmar, och du kan sätta den i nattläge så den automatiskt dämpar ljuset från panelen. Duux Motion luftfuktare inte bara för att öka luftfuktigheten i rummet. Den kan även användas som en 2 i 1 maskin som renar luften med sina inbyggda filter, samtidigt som den tillför extra fukt för ett behagligt inomhusklimat.

Kapacitet

Den fyra liter stora vattentanken i kombination med den låga effekten gör att Duux luftfuktare har en stor kapacitet. Den klarar rum på upp till 40 kvadratmeter, vilket inkluderar de flesta sovrum och vardagsrum i Sverige.

Enkel användning

Med denna luftfuktare tillkommer ytterst få svårigheter. Den är väldigt lätt att navigera och anpassa med de få lättförståeliga touchknapparna på framsidan. Knapparna är var och en utrustad med en liten ikon som indikerar vad knappen gör vilket gör den mycket användarvänlig. Precis under pekknapparna ser du även en fantastisk LED-display som visar vilken inställning som är vald. Här kan du också enkelt navigera mellan de olika programvalen.

Bättre inomhusklimat med luftfuktare

Vad betyder optimalt inomhusklimat?

Det optimala inomhusklimatet för människor är detsamma året runt och på alla kontinenter. Hur man uppnår detta inomhusklimat kommer att variera mycket beroende på land och säsong. Detta beror på att utomhusklimatet påverkar inomhusklimatet i stor utsträckning om man inte använder en luftfuktare. Det är därför viktigt att anpassa luften inomhus för att möta säsongens utmaningar. Många använder luftfuktare för att se till att luften inte blir för torr inomhus.

Vilken luftfuktare är bäst för mig?

Teknikguide.se får mycket feedback från våra läsare och som alltid är vårt mål att ge konsumenterna bästa möjliga underlag när de överväger ett nytt köp. Christine F. från Fredrikstad skickade ett väldigt trevligt mejl som vi bestämde oss för att dela med våra läsare:

”Kära Teknikguide

Först och främst, tack så mycket för en otroligt användbar hemsida! Vi är en familj på 4 personer som ofta lägger ner mycket tid och diskussioner på vilket köp som är bäst 😊 Det fina med Teknikguide är att ni skapar så tydliga sidor där det är superenkelt att hitta det man söker. Just nu planerar vi att köpa en luftfuktare, men är lite osäkra på vilken modell som är bäst för en familj med två allergiska barn på 4 och 6 år… Det hade varit riktigt häftigt om vi kunde få några goda råd !!

Hälsningar Christine F. »

Teknikguide pratade med Christine och vi tänkte att det kunde vara bra med en liten överblick över vilken typ av luftfuktare som passar bäst för olika kundgrupper. Här är översikten:

luftfukter hvit tekguide

Bästa luftfuktaren för allergiker och astmatiker

För allergiker är det extra viktigt att välja rätt luftfuktare. I vårt luftfuktartest har vi tittat på en rad olika egenskaper och det är framför allt tre egenskaper som är viktiga:

  • Du bör välja en luftfuktare som använder ultraljudsteknik
  • Välj en luftfuktare som är lätt att rengöra och kräver lite underhåll
  • Leta efter en luftfuktare som automatiskt justerar luftfuktigheten

Välj luftfuktare med ultraljudsteknik

Varför är det så viktigt att ha en modell som använder ultraljud när man producerar ångan? Äldre och billigare luftfuktare använder ofta uppvärmning som metod för att producera ånga, vilket kan resultera i att större vattenpartiklar lägger sig som en beläggning på inomhusmiljön. Detta är allt annat än idealiskt för allergiker eftersom fukten kan leda till mögelbildning som i sin tur försämrar inomhusklimatet. Därför är det också vanligt att se varningar för allergiker mot att använda en luftfuktare som använder en föråldrad metod som denna.

En ultraljudsluftfuktare använder å andra sidan högfrekventa vibrationer som producerar ånga som innehåller mycket mindre partiklar än de äldre modellerna. Alla modeller i vårt luftfuktartest använder ultraljudsteknik.

levoit luftfukter hvit

Rengör vatten i en luftfuktare

En annan viktig faktor för allergiker och astmatiker är att välja en luftfuktare som är enkel att rengöra. Genom att förhindra kontaminering i vattnet säkerställer du att ångan som sprids i rummet är helt ren. Om du väljer vår testvinnare i vårt luftfuktartest, Levoit 600 Hybrid får du även ett vattenfilter som en extra försäkring mot föroreningar.

Öka inte luftfuktigheten för mycket

En annan viktig aspekt att ta i beaktning för allergiker och astmatiker är att luftfuktigheten inte ska vara för hög. Detta för att undvika att det bildas mögel som kan leda till att inomhusmiljön försämras. De flesta är överens om att rätt luftfuktighet bör ligga någonstans mellan 40% och 60% generellt, men för allergiker kan det löna sig att hålla nivån intervallet mellan 40% och 50% bara för att vara helt säker på att inomhus miljön inte blir för fuktig. Detta då hög luftfuktighet kommer med negativa konsekvenser i form av mögelbildningar. Alla modeller i vårt luftfuktartest har möjlighet att ställa in luftfuktighetsnivån och många har även autolägen som gör att du inte behöver göra några manuella justeringar. Vi var särskilt imponerade av Levoit Classic 300 Smart som tog andraplatsen i vårt luftfuktartest. Detta är en modell som gör det superenkelt att hålla ett extra öga på luftfuktigheten var du än befinner dig via den dedikerade VeSync-appen. Detta är en luftfuktare som du även kan programmera så att den t.ex. startar precis innan du kommer hem från jobbet.

luftfukter test tekguide

Bästa luftfuktaren för förkylningar

Den kalla årstiden brukar börja på hösten och många går och hostar hela vintern. Eftersom vi spenderar mycket mer tid inomhus under de kalla vintermånaderna är det desto viktigare att luftkvaliteten är bra. Vintertid är det vanligt att luftfuktigheten sjunker långt under 30% vilket gör att den torra luften irriterar slemhinnorna och förvärrar din förkylning så det tar ännu längre tid att bli frisk igen.

Autoläge är viktigt

Stark uppvärmning bidrar till att göra inomhusluften ännu torrare, vilket i kombination med damm och andra föroreningar gör att det känns hemskt torrt. Köper du en luftfuktare med autoläge kan du säkerställa ett mycket stabilare inomhusklimat, där du slipper onödig irritation av slemhinnor som oftast förlänger förkylningssymtomen. Alla modeller i vårt luftfuktartest har möjlighet att välja luftfuktighetsnivå, men återigen kommer vi att lyfta fram Levoit Classic 300 Smart. Detta är en modell som gör det otroligt enkelt att ställa in luftfuktigheten så den håller sig konstant inom det valda intervallet via den dedikerade appen.

luftfukter hybrid

Bästa luftfuktaren för familjer med små barn

För småbarnsfamiljer är det nästan oundvikligt att inomhusklimatet blir en utmaning. För det första gör tidspressen det svårt för många familjer att hålla huset så rent och snyggt som man skulle vilja. Speciellt på hösten och våren när barnen kliver in med leriga stövlar, då är det svårt att förhindra att damm och smuts samlas. Kombinationen av torr inomhusluft och ökad dammhalt gör att slemhinnorna lättare blir irriterade, vilket i sin tur gör att det tar längre tid att återhämta sig från luftvägsinfektioner.

Barn smittas som bekant väldigt lätt av förkylningar och influensa i skolan och på dagis, så om man ser till att hålla inomhusklimatet rent i kombination med en bra luftrenare så kommer man att kunna lindra symtom som torr hals och rinnande näsa. För större familjer med stor bostadsyta skulle vi rekommendera att använda en modell med stor vattentank och kapacitet, som t.ex. vinnaren av vårt luftfuktartest Levoit 600 Hybrid som täcker en yta på 70 m² och har en vattentank på 6 liter. Ett bra alternativ är den lite dyrare modellen Stadler Form Oskar Big som täcker hela 100 m² med en kapacitet på 6 liter.

Bästa luftfuktaren för äldre människor

Många äldre vistas mycket inomhus, särskilt på vintern. Därför kan en luftfuktare bidra mycket positivt till förbättrad hälsa och inomhusklimat. För denna grupp människor är kvalitet och funktionalitet ofta viktigare än det senaste inom tekniska lösningar. För många behöver de inte heller täcka ett så stort område, så det kan löna sig att använda en mer kompakt modell.

I vårt luftfuktartest blev vi särskilt imponerade av Levoit Classic 300 Smart luftfuktare som är väldigt användarvänlig samtidigt som den har alla funktioner vi förväntar oss av en modern luftfuktare. Detta är en modell som inte har internetuppkoppling utan som istället kommer med en enkel och okomplicerad fjärrkontroll vilket gör att du bekvämt kan sitta i soffan och styra enheten utan att behöva böja dig ner för att trycka på några knappar. Denna modell är väldigt enkel att använda.

levoit luftfukter hybrid

Bästa fuktkrämen för torr hud

Kämpar du med torr hud på vintern? På grund av den kalla vintern och all uppvärmning kämpar många med torr inomhusluft i Sverige. Detta kan orsaka torr och kliande hud eller till och med eksem. Personer som har torr hud eller atopiskt eksem sedan tidigare brukar också bli sämre på vintern. När luftfuktigheten går ner till 10 % är det vanligt att få torra ögon, torra spruckna läppar och torr hud samtidigt som statisk elektricitet utvecklas.

Evoparativa luftfuktare är populära eftersom de är självreglerande och anpassar prestandan efter luftfuktigheten. Alla modeller i vårt luftfuktartest kan reglera fuktnivån via en hygrostat, vissa med mer avancerade funktioner än andra. De två testvinnarna från Levoit gör det mycket enkelt att ställa in önskad luftfuktighetsnivå med en rad funktioner som tidsintervall och automatisk justering.

Bästa luftfuktaren mot snarkning

Om du kämpar med snarkning kan en bra luftfuktare göra underverk. Snarkning orsakas av vibrationer av mjuka delar i gommen och halsen. När du sover blir svalget smalare när musklerna i svalgets väggar slappnar av och ljudet kan upplevas som väldigt högt. Snarkning kan också förvärras av sinusinfektioner, allergier och luftvägsinfektioner. I kombination med frisk luft i sovrummet och inte för hög temperatur kan en luftfuktare ha mycket god effekt vad gäller att lindra besvären i luftvägarna. Vad är viktigt när det kommer till luftfuktare i sovrummet? Förutom att välja en högkvalitativ och prisvärd luftfuktare, bör du leta efter dessa två funktioner:

  • Låg ljudnivå
  • Dimmerfunktion på lamporna

I vårt luftfuktartest har vi gjort det enkelt för dig att kontrollera ljudnivån på varje enskild modell, men vi vill lyfta fram Levoit Classic 300 Smart och Levoit Classic 300 Smart. Båda dessa två modeller har en ljudnivå på endast 28 dB jämfört med ”bråkmakaren” i testet Stadler Form Oskar Big luftfuktare med en ljudnivå på 46 dB. 28dB är jämförbart med mycket svagt viskande, så här är du helt säker från att bli störd.

När det kommer till dimningsfunktion så fanns det flera modeller i vårt luftfuktartest som Duux Motion White som automatiskt dämpar ljuset när du väljer nattläge. Testvinnarna från Levoit har även en egen knapp som släcker alla lampor så att du är garanterad en ostörd och god natts sömn.

Låg eller hög luftfuktighet?

Det finns några siffror som beskriver vad den optimala inomhusluften bör vara. Dessa siffror beror också på både temperatur och årstid. På sommaren är temperaturerna både inomhus och utomhus ofta mycket höga. Då kan luftfuktigheten mycket väl vara uppe i 60 %, men högre än så här rekommenderas inte. På vintern är det kallt utomhus och då bör den relativa luftfuktigheten i uppvärmda vardagsrum vara mellan 20% och 40%. Genom att använda en luftfuktare kan du enkelt justera detta och säkerställa en optimal luftfuktighet .

Vad är skillnaden mellan olika luftfuktarmodeller?

När luftfuktaren kom ut på marknaden på 80-talet fanns det lite kunskap om vad denna enheten faktiskt gjorde, även lite forskning om konsekvenserna av att använda den. Vid denna tidpunkt konstruerades luftfuktare för att värma vattnet till en temperatur där det börjar avdunsta, men utan att koka vattnet. Vad de inte tänkte på då var att denna temperatur är idealisk för bakterier, och därför skapade luftfuktare en optimal grogrund för mögel och andra bakterier. Lyckligtvis har tekniken kommit långt sedan dess och dagens moderna luftfuktare använder en annan metod och teknik för att få vattnet att avdunsta och skapar därför inte idealiska förutsättningar för bakterier och mögel. Alla luftfuktare i detta luftfuktartest är ultraljudsbefuktare, medan det även finns heta ångbefuktare, evaporativa luftfuktare och luftskrubber.

Varför köpa en luftfuktare?

Du köper ooftaste en luftfuktare antingen för att du känner att luften är för torr, eller för att du har använt en hygrostat i hemmet och funnit att luftfuktigheten är för låg. De allra flesta som köper luftfuktare kommer nog säga att de har köpt det för att de vill motverka torr luft, men det finns även en del som köper luftfuktare för att lindra allergier eller astma. 

De flesta som köper luftfuktare använder det i barnrummet eller i sovrummet, eftersom det ofta är dessa rum som känns mest torra, och som får lite annan fukttillförsel till luften. I vardagsrummet, köket och andra vardagsrum är det ofta många andra element som spelar in, men få av dessa element påverkar luftfuktigheten i sovrummet och därför är det oftast här man placerar en luftfuktare.

luftfukter beskrivelse

Se även våra andra test

Massagestol test

Massasjestol test banner

Massagepistol test

Massasjepistol

Elsparkecykel test

El-sparkesykkel test

Badstuaggregat test

Badstuovn test 2020

Smartklocka test

smartklokke test 2021

Airfryer test

Airfryer test 2021

Elcykel test

El sykkel test Oslo

Dammsugar test

støvsuger test

Roddmaskin test

Romaskin banner

3D printer test

3D Printer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *