Airfryer – Bäst i Test 2024

airfryer

Airfryer bäst i test 2024 – Airfryers är små kompakta köksmaskiner som med hjälp av cirkulerande varmluft tillagar dina måltider med minsta möjliga mängd olja eller stekfett. Maten får en jämn och fin stekyta likt en ugn fast på mycket kortare tid.
De flesta airfryers kommer förprogrammerade med diverse program som exempelvis pommes frites, grönsaker, kyckling, fryst mat etc. Detta gör airfryers väldigt enkla att börja använda även om du inte har någon tidigare erfarenhet. 

Vilka funktioner ska du leta efter i en Airfryer?

Vi har genomfört en rad olika test på var enskild airfryer baserat på instruktionerna som följer med produkten. Vi lät sedan flera olika personer testa de olika modellerna och deras funktioner och användarvänlighet. Slutligen har vi gjort en egen bedömning där vi har fokuserat extra mycket på ett fåtal specifika punkter vi tycker är viktigast:

  • Funktionalitet: Hur många program har den? Hur många watt är den på? Vad är den totala kapaciteten?
  • Kvalitet: Är materialet i airfryern hållbart och robust? Är det bra kvalitet, eller känns det billigt?
  • Design: Har den en praktisk design som passar ett vanligt kök? Hur är storleken och vikten?
  • Pris: Hur är priset på produkten i förhållande till funktionerna? Är det värt pengarna?

Vinnaren av testet är Cosori Premium airfryer från Cosori.se

Dessa gjorde bäst i vårt Airfryer test:

1. Cosori Premium – Airfryer
2. Philips XXL Premium – Airfryer
3. Cosori Pro – Airfryer
4. Philips Avance Collection – Airfryer
5. Philips Essential XL – Airfryer

Nedan hittar du de fem bästa modellerna – airfryer test 2024:

1. Cosori Premium – Airfryer test

Cosori airfryer
2690 kr,- | Till butiken

Cosori Premium Airfryer bäst-i-test:

Denna airfryern har överträffat alla våra förväntningar. Den är väldigt sofistikerad med många smarta funktioner som underlättar vardagen avsevärt. Den har 11 förinstallerade matlagningsprogram som exempelvis fisk, kyckling, kött, grönsaker, pommes etc och rymmer 2.2 kg / 5.5 liter. Den är väldigt kompakt för sin kapacitet och är dessutom fin att titta på utan att den tar för mycket plats på köksbänken. Vi är positivt överraskade över Cosori Premium och rekommenderar den varmt.

Kapacitet:

En generell fördel med airfryers är att de tillreder mat fortare än den traditionella ugnen. Men till skillnad från en ugn är det väldigt viktigt att välja den kapacitet du behöver från början och själv avgöra hur mycket plats i köket du är beredd att offra. Cosori Premium är väldigt kompakt för sin kapacitet på 2.2 kg / 5.5 liter vilket gör att den rymmer en hel kyckling (eller mat till 5). Vi blev väldigt nöjda över hur mycket mat vi kunde laga utan att behöva göra de i omgångar.

Antal inställningar:

Cosori Premium kommer med 11 förinstallerade matlagningsprogram och inkluderar de flesta basvarorna så som kyckling, fisk, kött, grönsaker, rotfrukter etc. Funktionen fryst mat överraskade mest då den gav ett bra resultat utan att man behövde tina maten innan, när man vill göra köttbullar eller kyckling nuggets var det bara att lägga i korgen och köra igång. Den tacklade till och med brysselkål, tack vare det dedikerade rotfruktsläget.

Andra funktioner:

Cosori Premium airfryer är väldigt väldesignad, vilket den även vunnit pris för. Den kommer med en justerbar temperatur på 77° -205°C som enkelt ändras på en användarvänlig pekskärm. Denna modell kom även med funktionerna “KeepWarm” som gör att man kan hålla maten varm efter att den är klar och den stängs av automatiskt efter användning. När man är klar kan man sära på korgarna och lägga direkt i diskmaskinen. Det följde även med en receptbok i paketet som gjorde att man kunde köra igång direkt.

Slutsats:

Cosoris Premium airfryer slutade inte överraska oss. Det är en komplett airfryer som har alla funktioner du vill ha (även några vi inte visste att vi ville ha), exempelvis säger den till när det är dags att vända på maten.
Ur ett estetiskt perspektiv är den väldigt fin att titta på och med olika färger att välja mellan passar den i de flesta kök.
Vi anser att priset är väldigt rimligt för de man får och vi har därför valt att ge Cosori Premium Bäst i test 2024.

2. Philips XXL Premium – Airfryer

Airfryer test philips
3399 kr,- | Till butiken

Philips XXL Premium airfryer:

Detta är den största airfryer-modellen från Philips. Du kan tillaga ca 1,4 kg mat och korgarna har en kapacitet på 7,3 liter. Philips XXL airfryer drivs av en 2225 watts motor och kan nå en maximal temperatur på 200°. Vi blev inte förvånade över resultaten av denna modell i vårt airfryer-test, den gav bra resultat i alla avseenden och vi var mycket nöjda med funktionerna. Här får du en robust och tålig airfryer som behöver minimalt med olja för att ge dig vällagade rätter.

Kapacitet:

Philips XXL Premium airfryer fick sitt namn av en anledning. Här får du en stor, robust airfryer med hög kapacitet. Du kan tillaga så mycket som 1,4 kg mat, vilket motsvarar ca. 7,3 liter i matkorgen. Vi gjorde både kyckling och pommes frites vilket tog cirka 6 minuter kortare tid i airfryern än när vi lagade samma rätt i ugnen. Du kan alltså laga mer mat åt flera personer samtidigt. Resultatet var krispiga pommes och en saftig kyckling, otroligt gott.

Antal inställningar:

Philips XXL airfryer kommer med 5 förinställda matlagningsfunktioner som är anpassade till olika rätter. Philips Airfryer XXL lagar inte bara pommes frites, även om det är de första folk tänker på när man diskuterar airfryers. Visserligen kommer den att ordna en genomsnittlig tallrik pommes frites, men den fungerar även bra till kyckling och har förmågan att kunna laga de flesta andra måltider.

Andra funktioner:

Designen på Philips airfryer är otroligt elegant och den passar in i alla kök. Den är dock väldigt stor så det lönar sig att planera sitt utrymme på köksbänken. XXL Airfryer arbetar med Philips TurboStar-teknik, vilket innebär att den använder cirkulerande varmluft för att jämnt tillaga maten med 2225 watt effekt. Du kan justera temperaturen från 40 ° C upp till 200 ° C efter behov. Du får även med en receptbok.

Slutsats:

Om du letar efter en stor, stark och robust airfryer av högsta kvalitet, då är Philips airfryer perfekt för dig. Det gjorde otroligt bra ifrån sig på de olika kriterierna under vårt airfryer-test. Det som drar ner det lite är att det kommer med lite få tillbehör i paketet, och att det kunde ha varit ännu några fler matlagningsprogram. Oavsett vilket är detta en fantastisk airfryer som kan tillaga i princip alla rätter du kan tänka dig. Högt rekommenderad.

3. Cosori Pro  – Airfryer

Pro cosori Airfryer
2490 kr,- | Till butiken

Cosori Pro airfryer:

Denna airfryer-modell har många av de fantastiska egenskaper som premium-modellen fast till ett lägre pris. Den är perfekt för någon som letar efter en utrymmesbesparande och lite billigare airfryer. Cosori Pro kommer med 9 olika inställningar vilket gör den väldigt användarvänlig för sin storlek. Receptboken innehåller, liksom premium airfryer, vackra färgbilder med varje recept. Men till skillnad från premiumversionen kom denna med 30 recept jämfört med 100 i premiumreceptboken.

Kapacitet:

Det vi gillar med den här modellen är att den är lite mindre i storlek, så den tar inte upp för mycket värdefull bänkplats. Den är dock inte för liten, du kan fortfarande laga mycket mat. Här får du plats med så mycket som 1,8 kg kött eller upp till fyra grillade ostmackor. Detta är en airfryern som passar perfekt för en familj av medelstorlek (2-4 personer). Cosori Pro airfryer kan tillaga all mat som du annars kan göra i ugnen.

Lätt att använda:

Enklare än så här blir det faktiskt inte. Allt du behöver göra är att vrida det stora hjulet till önskad temperatur och det lilla hjulet till önskad tillagningstid. Det är ungefär så användarvänligt som det kan bli. I receptboken får du all information du behöver om temperatur och tillagningstid för olika rätter. Det finns även instruktioner med tid och temperatur på de mest traditionella rätterna, högst upp på Cosori airfryer. 

Andra funktioner:

Cosori Pro är mycket lätt att rengöra. Det behövdes inte mer än några våtservetter med varmt tvålvatten för att få bort smulor och olja (kan även diskas i diskmaskin). Förutom programmeringsmekanismerna och inställningarna är denna airfryer identisk med premium airfryern. De består av samma material med identiska dimensioner. De har samma handtag, botten och matkorg.

Slutsats:

Cosori Pro Airfryer är den perfekta airfryer för en familj av medelstorlek (2-4 personer). Den har många användbara funktioner och kommer med en stor matkorg, som dessutom är mycket lätt att rengöra. Den har en marknadsledande maxtemperatur på 230 grader vilket resulterade i en ännu bättre ”krisp” på ett antal rätter vi testat. Rent estetiskt tycker vi att den ser bra ut, och den har en praktisk storlek för de lite mindre köket. Om du letar efter en billigare airfryer med hög kapacitet är den här perfekt för dig!

4. Philips Avance Collection – Airfryer

Airfryer test - Philips XXLAirfryer test - Philips XXL
2190 kr,- | Till butiken

Philips Avance airfryer:

Denna påminner mycket om Premium- versionen, men det finns vissa skillnader i funktionerna. Om du tycker om att experimentera kommer du trivas med Philips airfryer på grund av alla extra tillbehör du kan köpa. Den kommer med Twin TurboStar-teknologi, som kombinerar en kraftfull värmare och motor (2225W) som gör att varm luft i Airfryern snabbt cirkulerar runt maten vilket ger en jämnare stekyta. Här får du även en receptbok med läckra recept och en app där du kan hitta samma recept.

Kapacitet:

Philips Avance Airfryer är ganska lik premium- versionen vad gäller dess stora storlek och goda kapacitet. Här kan du använda 1 av de 5 inställningarna och laga vilken rätt du vill. Med denna modell får du plats med en hel (medelstor) kyckling istället för att behöva tillaga i två omgångar – lite mindre jobb och mindre tidskrävande. Förutom hela kycklingar kan korgen även fyllas med 1,4 kg färska pommes frites på en gång. Perfekt för familjer på 2-4 personer.

Antal inställningar:

Precis som premiummodellen kommer Philips Avance airfryer med 5 förinställda funktioner. Det finns 5 förinställda tillagningsprogram som med en knapptryckning  låter dig laga fryst mat, fisk, kyckling eller kött utan problem. En trevlig funktion med Avance airfryer är funktionen för uppvärmning i upp till 30 minuter. Temperaturkontrollen kan justeras från 40° till 200°.

Andra funktioner:

Twin Turbostar-teknologin kan även hjälpa till med att ta bort fett från maten, från 70% till 90% i denna senaste iteration. Fetterna samlas upp i fettreduceringsutrymmet under korgen. Dessutom finns en keep the heat-funktion, vilket är bekvämt när du vill servera maten senare. Utseendemässigt ser den otroligt bra ut, och den är lika robust som premiumversionen.

Slutsats:

Sammantaget måste vi säga att vi är mycket nöjda med Philips Avance airfryer-modellen. Den gjorde väldigt bra ifrån sig i vårt airfryer-test, och vi blev positivt överraskade över hur krispig maten var, även med lite olja. Här får du en fantastisk airfryer med alla funktioner du behöver. Den är perfekt för en medelstor familj och den klarar de flesta rätter. Om du inte är av den kräsna typen där bara det bästa är gott nog, då behöver du inte premium airfryer-versionen. Denna gav utmärkta resultat och slutade med tärningskast 5.

5. Philips Essential XL – Airfryer

Airfryer test philips
2073 kr,- | Till butiken

Philips Essential Airfryer:

Detta är en av flera airfryer-modeller som Philips har lanserat de senaste åren. Den är ungefär lika stor som XXL-modellerna, eftersom den har en kapacitet på 7,0 liter och rymmer 1,2 kg mat. Essential airfryer kommer också med den patenterade Rapid Air-funktionen. Detta säkerställer att airfryern värms upp snabbt och förbereder mat 1,5 gånger snabbare än en vanlig ugn. Den har ett fantastiskt utseende, men den kan bli lite stor om du har ett litet kök. Den här kommer också med en receptbok med en mängd olika rätter som vi testat.

Kapacitet:

Philips Essential Airfryer är enorm, liksom de andra Philips-modellerna. Under vårt airfryer-test gjorde vi 1,2 kg pommes i Essential-modellen, och resultatet var väldigt bra. De smakade väldigt likt de friterade, mjuka i mitten med en krispig skorpa. Du kan enkelt justera temperaturen genom att använda knapparna på framsidan.

Lätt att tvätta:

Disken efter att ha lagat mat till en stor familj är något av det värsta. Philips Airfryer levereras med en QuickClean-korg skapad för snabb och enkel rengöring. Alla demonterade delar av Essential Airfryer kan diskas i diskmaskin. Vi testade detta i vårt airfryer-test, och det var otroligt enkelt.

Andra funktioner:

Med Essential Airfryer kan du göra allt från att fritera, baka, grilla, steka och värma mat som i mikrovågsugnen. Du kan justera temperaturen upp till 200 grader Celsius, så att du kan anpassa värmen efter maten du lagar. Receptboken du får är väldigt bra. Den innehåller 100-tals rätter som du kan tillaga med airfryer. Du kan också ladda ner appen och få samma recept där.

Slutsats:

Essential airfryers har gjort bra ifrån sig under vårt test. Det gav god mat och hade användbara funktioner. Ändå är det en bit från XXL-modellerna vad gäller funktionalitet, samtidigt som priset är ganska lika. Vi var väldigt nöjda med maten och kapaciteten. Storleken och vikten är något som vi tycker kan bli lite för stort, speciellt om man har lite plats i köket sedan tidigare. Ändå är vi väldigt nöjda med Essential-modellen från Philips och vi har valt att ge den ett tärningskast 4. 

Vad ska man tänka på när man köper en airfryer?

När du ska köpa en airfryer finns det flera saker att tänka på. Du måste först titta på de olika funktionerna hos varje airfryer och se om de uppfyller dina behov. Det vi har lagt mest vikt vid är: Användarvänlighet, prisvärdhet, kvalitet på maten, uppvärmningsförmåga, storlek, rengöring, funktioner och tillagning.

Här tittar vi närmare på de olika kriterierna:

Vad är en airfryer?

Airfryer är en hälsosammare variant av traditionella fritöser som använder för stora mängder olja vid matlagning. Det här är en revolutionerande köksmaskin för matlagning och med denna kan du nu laga samma rätter fast mer hälsosamt mat med lite eller ingen olja eller stekfett. 

Airfryer är en relativt ny köksmaskin som erbjuder hälsosamma, men fortfarande goda måltider med mindre olja/fett. Detta tack vare de många goda egenskaperna och möjligheten att tillaga mat med hjälp av cirkulerande varmluft likt en ugn. Detta hjälper maten att få samma krispighet, med upp till 90% mindre fett. Om du är nyfiken på hur en airfryer fungerar och hälsoaspekterna med att använda en så kan du läsa vår information nedan.

banner airfryer

Så här fungerar en airfryer

Airfryer använder varmluftsteknik för att göra all slags mat som du annars skulle behöva tillaga genom att addera olja eller fett. Denna teknik gör att cirkulerande luft vid hög värme, upp till 230 grader, används för att ”steka” dina råvaror och tacklar fisk, potatis, kyckling med mera. Denna teknik har fört med sig en ny era av matlagning och nya tillagningsmetoder som sträcker sig långt bortom allt som tidigare funnits i ett kök.

Blir mat hälsosammare med en Airfryer?

En airfryer är en köksapparat som tillreder mat genom cirkulerande varmluft, genom konvektion, för att skapa en krispig konsistens som tillagar mat som pommes frites, kyckling eller annan mat. De har setts som ett hälsosammare alternativ, men är det sant?

Airfryer använder mycket mindre olja än traditionella fritöser. En studie från 2015 visade att mat tillagad med en airfryer hade betydligt mycket mindre fett och kalorier.

Det finns också bevis för att användningen av airfryer minskar en förening som kallas akrylamid med upp till 90% jämfört med fritering. Akrylamid är ett kemiskt ämne som bildas när stärkelsehaltiga livsmedel, såsom potatis, tillagas vid höga temperaturer (över 120 ° C) vilket är känt för att vara cancerframkallande.

Airfryer test 2020 helsefordeler

Varför köpa en airfryer?              

Enkelt och okomplicerat: bekvämlighet. Som vilken köksmaskin som helst vill du ha något som gör ditt liv enklare. Det råder ingen tvekan om att matlagning konventionellt kan vara rörigt, stökigt eller till och med farligt.

Att använda en airfryer för att baka, laga eller värma mat kommer underlätta din vardag. En airfryer är en enkel köksmaskin som kan hjälpa dig att minska kalorierna i maten. Tänk på en airfryer som en miniugn i kombination med en microvågsugn som klarar nästan vilken typ av råvara som helst.

Vi blev mycket förvånade över hur mycket du kan göra med en airfryer, samt hur snabb den är. Det var några rätter som inte smakade lika bra som när den friterades, men jämfört med hur mycket nyttigare den är tycker vi att det var värt det.

Vad tillagas bäst i en Airfryer?

Många använder airfryers för att tillaga fryst mat som fisk, kycklingnuggets och pommes frites, och många föräldrar gillar att deras barn kan komma hem från skolan och på ett enkelt och säkert sätt laga ett mellanmål i airfryern, likt en mikrovågsugn. Man kan laga rätter från grunden, exempelvis kycklingbröst, nötkött, lammkotletter eller lägga i frysta ”färdiga” rätter.

En airfryer tillreder maten med perfekt temperatur tills den är saftig och krispig. Om du använder lite oliv- eller avokadoolja blir dina grönsaker gyllenbruna och knapriga likt vid ugnsbakning.

De flesta grönsaker är klara på mindre än 10 minuter. Många gillar att laga grönsaker som bönor, broccoli, svamp, sparris och potatis. Du kan till och med baka bullar, bröd, kakor och andra bakverk i en airfryer.

Airfryer test 2020 helsefordeler

Airfryer tips

VANLIGA FRÅGOR

Airfryers är stora köksmaskiner som ger en stor fördel när det kommer till matlagning: Den ger perfekt tillagad mat med väldigt lite olja (ofta mindre än en matsked). Trots namnet är en airfryer inte detsamma som en fritös. Det är en varmluftsugn som lagar mat genom att cirkulera varmluft runt maten med en fläkt. På så sätt tillagas maten genom konvektion, vilket gör att den kan närma sig krispigheten hos friterad mat samtidigt som den använder betydligt mindre olja. Den intensiva varmluften är också idealisk för stekning och låter dig till och med förbereda rätter du annars kan laga i ugnen eller på grillen.

Ja, en airfryer fungerar så här: Istället för stora mängder olja kan du använda en matsked olja och uppnå fantastiska resultat på pommes frites, kyckling, fisk med mera. Vi fann att resultaten av en airfryer liknade mer ugnsstekt mat, men ännu mer krispiga. Vi fann också att de bästa luftfrysarna producerade mat som är ännu bättre än mat tillagad i ugnen.

En airfryer värms upp mycket snabbare än en ugn. När vi lagade maten i vårt airfryer-test fann vi att den totala tiden det tog att värma en airfryer var så mycket som 3 gånger så snabb som en klassisk ugn. När vi lägger fryst mat i luftfrysen tycker vi att det var okej att lägga maten ovanpå utan förvärmning, då förvärmningen tinade upp maten medan den låg inne i korgen. Vi rekommenderar att du förvärmer din airfryer innan du lagar annan mat, eftersom det är lättare att beräkna tillagningstiden.

 

En vanlig airfryer kan tillaga mat för 2-4 personer beroende på maten. Det är viktigt att inte överbelasta korgen. Om du väljer att göra flera satser av ett airfryer-recept kan du börja kontrollera den andra satsen några minuter tidigare än vad som rekommenderas, eftersom airfryern redan är varm och kan göra den andra satsen snabbare.

För mat som är benägen att fastna, som panerad kyckling eller delikat fisk, rekommenderar vi att du sprejar luftfryskorgen lätt med vegetabilisk oljespray. Att använda en foliesling kan också göra susen.

De flesta avtagbara delarna av airfryern, såsom lådan och korgen på många modeller, tål maskindisk, men du bör titta i manualen till din airfryer innan du lägger in delar i diskmaskinen. Huvuddelen av fritösen måste också rengöras då och då, eftersom fett- och matfläckar kan samlas runt värmeelementet och orsaka rök. Att vända airfryern upp och ner kan göra det lättare att komma åt värmeelementet på vissa modeller. Se till att luftfrysen är helt sval innan du rengör insidan och använd ett milt rengöringsmedel.

Tvätta din airfryer! Vi fann att de största problemen med rök och lukt berodde på en smutsig airfryer. Om du ser överdriven rök eller om det luktar bränt även om maten inte är bränd, se till att rengöra området runt värmeelementet i airfryer för att ta bort matrester.

Se även våra andra tester!

Massagestol test

Massasjestol test banner

Massagepistol test

Massasjepistol

Roddmaskin test

Romaskin banner

Elcykel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

Elsparkcykel test

El-sparkesykkel test

Bastuaggregat test

Badstuovn test 2020

Löpband test

tredemølle test 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *