Elcykel Bäst i Test – Under 20 000 Kronor

El sykkel test Oslo

Innehåller annonslänkar

Elcyklar har kommit för att stanna och vi har därför fått göra ett test av denna unika produkt. Populariteten kring denna produkt har ökat dramatiskt under de senaste åren och med goda skäl.

Elcykeltest – Bäst i test 2021!

Från lastcyklar till stads- och pendlingscyklar, mountainbikes, landsvägscyklar, hopfällbara cyklar och till och med strandkryssare, det finns något för alla. Det fina med en elcyklar är att den gör glädjen i att cykla tillgänglig för så många människor på så många sätt. 

Vi har därför testat de bästa elcyklarna på marknaden så att du kan hitta en som passar dig! Se testet vi på Teknikguide.se har genomfört av våra topp 5 rankade elcyklar.

Vi utvärderade varje elcykel i vårt test enligt följande kriterier:

 • Kvalitet: Vilken typ av elcykel är det? Vilken typ av material används?
 • Batteri: Hur länge håller batteriet? Hur lång tid tar det att ladda?
 • Motor: Hur många watt har motorn? Hur lång är räckvidden? 

Det är några av de saker vi testar.

1. Momas Jason Elcykel bäst i test

elcykel bäst i test
19 990 kr,- | Till butiken

Momas jason elcykel är en mycket rejäl cykel med justerbar dämpargaffel och har en lätt aluminiumram. Du kan nå upp till 25 km/h (med den lagliga versionen) med minimal ansträngning. När vi körde denna i uppförsbacken gick det otroligt bra och det tog inte lång tid innan vi hade nått toppen. Med hydrauliska skivbromsar kan du undvika alla farliga situationer, så du kan lita på att den bromsar bra. 

De 8 automatiska växlarna på Momas jason elcykel ger en bekväm körupplevelse och du kan anpassa växeln efter körförhållandena. Med en LCD-display kan du alltid ha en överblick över hastighet och batterinivå. Fälgen är 27,5 tum vilket gör de optimala även för tuffare terräng. 

När du ska välja elcykel är det viktigt att titta på cykelns räckvidd. Det vi gillade bäst med Momas Jason är att den har en räckvidd på 80-100 km beroende på vikt och förutsättningar. Detta är väldigt bekvämt då du kan köra långa sträckor utan att behöva ladda batteriet. 

Med en 250W motor och ett 504wh batteri kan du vara säker på att du får en cykel med mycket kraft. Momas Jason elcykel väger 23 kg vilket är en ganska standard på en elcykel i denna kaliber. 

Varför gillade vi den här? Momas jason elcykel vann teknikguide.se’s bäst i testpris av flera anledningar. Den levererade inte bara exceptionellt bra i alla våra tester, utan detta är en komplett elcykel som passar alla. Den kommer även med en Bewo vevmotor, vilket gör att cykeln känns mer stabil. Så här sa han när han testade cykeln: ”Det enda jag saknade med Momas Jason eller cykel var ännu mer tid med den, så jag köpte min egen nästa dag.”

2. EAZbike M19 – Fatbike – Elcykel test

18 990 kr,- | Till butiken

EAZbike M19 känns som en produkt av högre kvalitet än vad priset indikerar. På grund av de breda däcken ses denna som en fatbike – elcykel som lämpar sig väl för både snö, grus och terräng. Motorn på 500 watt gör EAZbike elcykel mer sportig än de flesta konkurrenter. Pedalassistenten maximerar en hastighet på 25 Km/h (laglig version) och tack vare en kraftfull motor accelererar den fort.

Med hela 7 olika växlar kan du, på samma sätt som bäst hos testvinnaren, enkelt justera växel för en bättre körupplevelse under olika körförhållanden. Denna kommer även med en LCD-skärm där du har överblick över hastighet och batteri. Kraftfulla hjul gör den väl lämpad i tuffa körförhållanden.

Batteri: EAZbike M19 elcykel har ett kraftfullt 48 volt litiumbatteri med 500wh. Batteriet har en laddningstid mellan 4-6 timmar vilket gör det hela väldigt bekvämt. 

Räckvidd: Vi körde i ca 53 km innan den tog slut på batteri. Den optimala räckvidden bör ligga någonstans mellan 50 – 60 km och här levererade den enligt beskrivning. EAZbike har en bra räckvidd för att vara en fatbike och motorn drog lika bra under hela testet.

Varför vi gillade den: Vi gillade elcykeln EAZbike M19 av flera anledningar. Först och främst har den ett unikt utseende, med hjul som passar förhållanden en vanlig elcykel inte klarat av. Den har en 500W motor vilket gör den otroligt kraftfull och vi märkte att den drog på bra både på ned- och uppförsbackarna.

3. Le Grand eLille 1 – Elcykel test

El sykkel Le Grand
18 995 kr,- | Till butiken

Det går inte att förneka att detta är en elegant elcykel, och det är uppfriskande att se något så elegant och så snabbt på marknaden. Le Grand eLille 1 är designad för att fungera som ditt dagliga transportmedel. Med sin lätta aluminiumram, dämpargaffel och sina kraftfulla skivbromsar är detta en rejäl elcykel som passar perfekt under normala körförhållanden. Vi rekommenderar starkt denna cykel, och söker du en stadscykel för vardagsbruk med en otrolig räckvidd är denna cykel perfekt för dig! 

Le Grand eLille 1 är den perfekta stadscykeln för alla som vill cykla på vanliga vägar. Här får du mycket cykel för pengarna och även denna levererade bra på de flesta punkter i vårt test. Med en Bafang DP E10-skärm får du full överblick över hastighet och batteritid.

Våra testare blev positivt överraskade av de eleganta 28-tumsdäcken för deras förmåga att hålla sig på vägen, och instegsnivån för de 3 växlarna den behövde för att kryssa uppför uppförsbackarna.

Le Grand eLille 1 elcykel kommer med en mängd olika tillbehör. När du köper denna cykel får du: Velo-hölster, lampor, bagagefack, skärmar, stöd och en ringklocka.

Denna stadscykel kommer med en vacker ram i aluminium. Den är även utrustad med en Zoom HL 730AMS, 50 mm vandringsgaffel. Det finns väldigt lite negativt att säga om utseendet på Le Grand eLille 1 och detta är en elcykel som dessutom är otroligt funktionell.

Varför vi gillade den: Det här är en superprisvärd elcykel som imponerar med sitt pris och överraskar dig med sina delar i hög kvalitet. Den drivs av en 250 watts frontdriven Bafangmotor och ett 340wh batteri som ger dig upp till 100 km räckvidd på bara en laddning. Som stadscykel har vi nästan inget negativt att säga om La Grand eLille1 och vi på Teknikguide.se rekommenderar denna stadscykel.

4. City Explorer – Elcykel

El sykkel YOSEMITE
12 999 kr,- | Till butiken

City Explorer är den perfekta stadscykeln för dig som gillar att kryssa runt med en elegant cykel i stan. Här får du mycket cykel för pengarna och denna levererade bra på de flesta punkter i vårt test. 26-tums hjul, 50-80 km räckvidd, 8-växlad och skivbromsar med en stor, bekväm sadel gör detta till en stadscykel som förtjänar ett tärningskast 5!

Batteri: City Explorer elcykel levereras med ett Samsung Li-on batteri med 36V och 415WH. Tiden det tar att ladda fullt är någonstans mellan 5-7 timmar. Batteriet har kvalitetsceller från Samsung med 500 laddningscykler. 

Räckvidd: Efter att vi hade åkt elcykeln i 50 km ska jag lova dig att vår testare var helt slut! City Explorer å andra sidan andades inte ens med så mycket som 14% kvar på batteriet. Precis som stadscykeln Le Grad eLille 1 har den en imponerande räckvidd och det är något vi uppskattar.

Motor: City Explorer elcykel kommer med en 250 watt Bafang kvalitetsmotor som är otroligt tyst då det finns extra sensorer inuti. 

Den kommer även med en stor LCD-skärm som ger dig en överblick över hastighet, batterikapacitet, total räckvidd, medelhastighet och assistansnivå.

Varför vi gillade det: Vi gillade City Explorer elcykel eftersom det gav bra resultat under vårt test i Stockholm. Det gav inte bara bra resultat som produkt utan här får du en elcykel för under 13 000 kronor, vilket är väldigt billigt. Det vi gillade särskilt var att det var så tyst på grund av extra sensorer inuti motorn.

5. ClassyWalk MB300 Elcykel test

El sykkel classywalk
16 990 kr,- | Till butiken

ClassyWalk MB300 är en elcykel som levereras av Stayclassy.no. Denna mountainbike är en av de billigare cyklarna i vårt test, och trots att den inte har hydrauliska skivbromsar är den fortfarande otroligt bra och rekommenderas för både nybörjare och cykelentusiaster. Det finns definitivt mer kraftfulla elcyklar där ute än så här, och ett fåtal som är billigare, men Stayclassy är mest känt för sina hoverboards och elektriska skotrar, så här överraskade de oss med sin nya classywalk-cykel.

Batteri: Batteriet är tillverkat av LG och är ett utbytbart 36 Volts batteri. Den levererar 10,4 AH och har en laddningstid på cirka 5-7 timmar för att bli fulladdat. 

Räckvidd: En av anledningarna till att denna inte fick toppbetyg på tärningen beror på räckvidden. Denna elcykel testades med en person som vägde 92 kilo och Classywalk uppnådde en räckvidd på 42 km. Denna var betydligt mindre än de andra vi testade och vi hade hoppats på lite längre räckvidd. Ändå finns det en gräns för vad man kan förvänta sig av en elcykel i den här prisklassen.

Motor: Som med alla andra cyklar i vårt test är detta en elcykel med en begränsad hastighet på 25 km/h. Motorn för Classywalk är en 36V 250W Befang G06 motor (45 NM). Det gav en bra drivkraft i uppförsbacke och vi var väldigt nöjda med detta.

Varför vi gillade den: För det första är detta en otroligt billig elcykel som passar nästan alla. Den ger dig precis allt du letar efter i en elcykel och den kan köras i tuff terräng. Andra kunder som också har köpt denna cykel har gett bra feedback och av goda skäl. Sammantaget tycker vi att Stayclassy levererar en prisvärd cykel som levererade bra i nästan alla våra tester.

Vilken elcykel passar bäst för din livsstil?

Kanske vill du ha en hopfällbar cykel för pendling eller en snabb och tål alla typer av körförhållanden! Oavsett vad din livsstil kräver finns det en elcykel på marknaden för dig. 

När du väljer den elcykel som är perfekt för dig måste du ta hänsyn till faktorer som:

 • Hur ofta vill du använda cykeln? Dagligen? Varje vecka? Ibland?
 • Vad vill du först och främst använda den till? Pendlar du? Utforska? Eller något annat?
 • Vilken sorts räckvidd vill du uppnå med cykeln? 
 • Vilken typ av terräng vill du cykla på?
 • Behöver du en cykel som går att fälla ihop och är lätt att bära?

Vad du ska titta efter när du köper en elcykel

Fördelar med elcykel

Du kanske tror att elcykel är mest för den som inte bryr sig om att cykla vanlig cykel? Vi har tittat på några av de fördelar du faktiskt kan förvänta dig av en elcykel.

Elcyklar ger bra träning

På grundnivån skiljer sig inte en elcykel från den vanliga cykeln vi lärde oss cykla i barndomen. Tekniken du använder för att komma igång, cykla och stanna är exakt densamma som alltid. Den enda skillnaden är att du har en motor som hjälper dig att göra en extra insats när du behöver den.

Den viktigaste hälsovinsten med en elcykel är att den hjälper till att aktivera människor på ett nytt och roligare sätt. Även om intensiteten av att cykla på en elcykel är något lägre än att cykla på en vanlig cykel, är den fysiska aktiviteten ofta väldigt lika. Det beror på att användare av elcyklar ofta cyklar längre sträckor som inkluderar perioder där pedalerna används manuellt.

I vårt elcykeltest har vi sett att modellerna delas in i två kategorier:

Elcyklar ger förbättrat välbefinnande och minskad stress

Alla tjänar att resa då och då, men det är inte alltid lika lätt att hitta motivation att börja med högintensiva aktiviteter som kräver bra kondition. Elcyklar är ett fantastiskt lågtröskelerbjudande för den som inte nödvändigtvis har orkat eller varit i form att ta sig ut.

Men en elcykel är inte bara ett roligt fordon du kan ta en tur till affären på då och då. I vårt elcykeltest upplevde vi att testvinnaren Momas Jason klockade in hela 92 kilometer innan batteriet började ta slut. Det gör att du kan använda elcykeln för att komma ut på fantastiska långa cykelturer och planera den cykelsemester du alltid drömt om att åka på. Helt oberoende av konditionsnivå!

Att ta sig ut på en promenad i friska luften, oavsett om det är en snabb cykeltur i affären eller en utmanande cykeltur i skogen är något som borde vara för alla. Om du känner dig stressad i vardagen kan en elcykel göra det mycket lättare att få den förändring du behöver.

El sykkel test natur

Upplev Sveriges fantastiska natur

Sverige har en fantastisk natur med imponerande berg, skogsområden, sjöar och hav. Naturen är också mycket tillgänglig i vårt land och oavsett om du bor mitt i en storstad eller på landet är det oftast kort väg till närmaste vandringsterräng. Samtidigt är det inte att underskatta att vår terräng ofta är väldigt kuperad. Om du ska lägga upp en cykelväg i ett fjällandskap är det svårt att undvika extremt hårda turer som kommer att kräva hög intensitet även för den mest tränade. Med en elcykel å andra sidan blir den här terrängen plötsligt tillgänglig för alla! Se bara till att planera rutten så att du har tillräckligt med batteri för att ta dig upp den sista biten!

Bästa elcykeln i uppförsbacke

I vårt elcykeltest har vi tittat på ett antal modeller med olika batterikapacitet, motorstorlek och prestanda. Den kraftfulla 504 wh-motorn var en av huvudorsakerna till att Momas Jason sprang iväg med förstaplatsen. Här drogs vi uppför backarna på ett snabbt och effektivt sätt, och vi hade fortfarande en hel del batterikapacitet kvar. Vill du använda din elcykel för att uppleva helt råa naturupplevelser kan vi varmt rekommendera Momas Jason. Ett bra alternativ är EAZbike M19 – Fatbike som har samma batterikraft, men något lägre räckvidd.

Det finns nu ett antal olika cykelvägar som passar alla. En enkel sökning på Google kommer att ge den en enorm mängd träffar på cykelturer oavsett om du letar efter enkla turer för familjen eller mer utmanande terrängvägar.

Låga driftkostnader med elcykel

Det uppskattas att det kostar runt 50 öre att ladda en genomsnittlig elcykel. Samtidigt vet du från vårt elcykeltest att elcyklar har mil lång räckvidd innan de behöver laddas. Så varför är det inte fler som byter ut bilen mot en elcykel till jobbet? Du sparar inte bara en hel del pengar på ett år, utan du sparar också miljön och du får precis lagom träning som gör att du inte kan komma till kontoret allt för svettig.

Många har upptäckt fördelarna med elcyklar och har förstått att de inte bara är en rolig leksak för den som är intresserad. En elcykel kräver dessutom minimalt med underhåll och när dagen kommer och du ska byta batteri kommer du på de flesta modeller att kunna göra detta på ett väldigt enkelt sätt. Således kan du också dra nytta av framtida förbättringar inom batteritekniken så att du kan uppgradera din cykel allt eftersom tekniska framsteg görs. Alla topp 5 modeller i vårt elcykeltest levereras med utbytbara batterier.

Användarvänlig elcykel

En elcykel är otroligt lätt att använda, och de flesta kommer bli förvånade över hur bekvämt och roligt de har av att sitta på en cykel som går av sig själv. Det är lite som en barndomsdröm man hade om att fästa en motor på den gamla goda cykeln. Ta t.ex. en modell som Le Grand eLille 1 från vårt elcykeltest. Detta är en cykel avsedd för relativt jämna ytor som stadsgator, gångvägar, vägar och trottoarer. Här har elcykeltillverkaren lagt full vikt vid komfort och kvalitet på alla nivåer.

Du bestämmer hur mycket du vill att elmotorn ska hjälpa dig och kan välja mellan 5 olika nivåer. Motorn sitter i framhjulsnavet och driver elcykeln så fort användaren trycker på pedalerna. Det kan inte bli mycket lättare! Även om detta är en modell som betonar användarvänlighet, kvalitet och komfort så kommer du fortfarande att kunna dra nytta av hela 80 km – 100 km räckvidd, så här krävs det mycket för att få slut på batteri med vanlig stadscykling!

Saker att tänka på när du väljer elcykel

Det finns nu ett enormt utbud av elcyklar på marknaden, och det kan vara förvirrande att hitta en modell som är rätt för dig. Här är några tips och tricks när det kommer till att välja en cykel för dina behov.

Vad ska du använda elcykeln till?

I vårt elcykeltest har vi lagt vikt vid att täcka ett brett utbud av olika typer av cyklar. Ska du använda elcykeln för att pendla? Eller lättare träningsresor på helgerna? Eller kanske du älskar utmaningar och behöver en mountainbike som du kan använda på de mest extrema cykelvägarna? Vi har tittat på några av de vanligaste användningsområdena.

Hur vi genomförde vårt elcykeltest

El sykkel bildet
 • Varje enskild elcykel laddas först med ett fullt batteri.
 • Vi pumpar sedan upp däcken för varje elcykel utifrån tillverkarens specifikationer.
 • Elcykeln är i sitt maximerade prestandaläge.
 • Område: Vi testar varenda elcykel runt Stockholm.
 • Utförs i prestandaläge och inte energisparläge.
 • Elcykeln kör aggressivt – maximerar belastningen på motorn när det är möjligt och accelererar snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *