Köksassistent Test 2022

kjøkkenmaskin test 2021

Köksassistenttest 2021! En köksassistent är en smart investering för dig som spenderar mycket tid i köket. Idag lanseras fler och fler modeller på marknaden med många olika funktioner. Innan du går till inköp av en sådan köksmaskin bör du därför läsa vårt köksassistenttest 2021. Här har vi prövat fem olika modeller från kända leverantörer som Kenwood, SMEG och Bosch.

Dagens köksassistenter erbjuder en rad smarta funktioner som gör bakning enklare. En köksassistent har oftast egenskaper som gör att du snabbt både kan smälta och väga ingredienserna. Det är därför lättare att baka kakor och knåda deg, än tidigare. De flesta modellerna har en stilren och funktionell design, som gör sig snygg på köksbänken, ta dock i beaktning att de varierar väldigt mycket i storlek!

Köksassistenterna utvärderades enligt följande kriterier:

Att välja rätt modell av någonting är inte alltid lätt. I vårt köksassistenttest har vi valt att betona faktorer som motoreffekt, varvtalsinställningar och skålvolym. Det är egenskaper som gäller när du knådar en stor deg. Vi har även valt att ta hänsyn till om köksassistenten levereras med turbo/pulsknapp.

  • Motoreffekt: Motoreffekt mäts vanligtvis i watt. En köksassistent med bra motorkraft hjälper dig att knåda tung jästdeg. Om du bara ska använda köksassistenten till små bakverk och kakor är det inte nödvändigt att ha ett högt wattal.
  • Hastighetsinställningar: En köksassistent kan vanligtvis användas med hastighetsinställningar. Dessa är automatiska förinställningar som är anpassade till olika recept. Hastigheten ska vara jämn, även när man knådar en tung jästdeg.
  • Skålvolym: De flesta köksassistenter kommer med en eller flera skålar. Dessa skålar är vanligtvis gjorda av rostfritt stål. Detta är ett material som tål rengöring i diskmaskin. Du kan använda skålarna till både omrörning och knådning.
  • Turbo/pulsknapp: En turbo/pulsknapp gör det lättare att justera hastigheten manuellt. En pulsfunktion är praktisk om du försiktigt ska röra ner något i degen. Din köksassistent stannar och startar som du vill med denna knapp.
  • Mått och vikt: De flesta moderna köksmaskiner är designade för att stå på köksbänken. Måtten hjälper till att avgöra om den får plats i ditt kök. Vi bedömde också vikten av modellen eftersom detta också är en viktig punkt.

1. Kenwood Chef XL Titanium – Köksassistent bäst i test!

kenwood kökassistent
9490 kr,- | TILL BUTIKEN

Kenwood Chef XL Titanium korades som bäst i test köksassistent 2021. Vi har betonat att denna modell kommer med 13 innovativa SimpleTouch-program. Kenwood köksassistent har även en praktisk BakeAssistent pekskärm. Denna multifunktionella köksmaskin kommer med skålar som rymmer 5 och 7 liter.

Motorkraft: Kenwoood är ett varumärke som redan är känt för att leverera köksapparater av god kvalitet. Kenwood Chef XL Titanium- modellen har en motor på totalt 1400 watt. Kenwood köksmaskin är alltså utmärkt att röra om och knåda. Denna modell har en motorkraft som är tillräckligt kraftfull för att även knåda större degar.

Hastighetsinställningar: I vårt köksassistenttest 2021 har vi betonat att Kenwood köksassistent har 13 hastighetsinställningar. Du kan dra nytta av flera smarta funktioner. Det är möjligt att smälta smör och choklad med hjälp av EasyWarm-skålen. Med hjälp av en EasyWeight-våg kan du väga ingredienserna medan du bakar.

Skålvolym: Kenwood köksassistent levereras med en 5-liters skål och en EasyWarm 7-liters skål. Du får även tillbehör som degkrok, visp och mixer. Det här är tillbehör som gör det ännu roligare att baka och göra desserter. Denna maskin får höga poäng jämfört med många andra köksassistenter på dagens marknad.

Turbo / Pulsknapp: Förutom 13 olika hastighetsinställningar är Kenwood köksassistent utrustad med en pulsfunktion. Med en turbo/pulsknapp kan du styra hastigheten manuellt. Detta bidrar till en bättre kontroll över hur du använder köksassistenten. En sådan pulsknapp går att använda bland annat när du ska vända på kakdegen.

Mått : Kenwood Chef XL Titanium köksassistent passar in bra i ett modernt kök. Kenwood är sedan tidigare känt för att erbjuda köksapparater med klassisk design. Du kan välja mellan flera olika färger. Denna modell kommer med ett utrustningspaket som innehåller 2 skålar, vispar och en degkrok. Den finns i följande mått 48,50 x 35,00 x 49,00 cm.

Vikt: Kenwood köksassistent väger 8,2 kg. Den har därför en låg vikt jämfört med många andra modeller. Kenwood Chef XL är därför lätt att ta ut ur köksskåpet när du behöver även on den är snygg att ha på köksbänken. Du kan därför lämna Kenwood köksassistent på köksbänken om du inte vill flytta på den, utan att behöva oroa dig för att för mycket utrymme och vikt.

2. SMEG SMF01 – Köksassistenttest

SMEG kjøkkenmaskin test
5485 kr,- | TILL BUTIKEN

Vi har rankat SMEG SMF01 som nummer två i vårt köksassistenttest 2021. SMEG köksassistent passar perfekt i ett modernt kök. Den kommer i flera vackra färger och är enkel att matcha med din köksinredningen. En kraftfull motor gör att du både kan knåda och röra om väldigt mycket deg, på en gång. SMEG köksassistent kommer med 10 olika hastigheter. 

Motoreffekt: SMEG SMF01 har en motoreffekt på 800 watt. Du kan därför använda SMEG köksmaskin för att baka både bröd och kakor. Med rätt tillbehör kan du knåda väldigt tung jäsdeg, det är även väldigt lätt att röra i kaksmet. I paketet ingår en trådvisp, degkrok och platt mixer.

Hastighetsinställningar: Köksmaskinen SMEG SMF01 kan justeras till 10 olika hastighetsinställningar. Det går därför att reglera hastigheten efter vilka typer av ingredienser du har i skålen. Det är viktigt att välja rätt hastighet i förhållande till om du ska röra eller knåda. Du bör också välja rätt tillbehör som passar de recept som ska lagas.

Skålvolym: Här får du en funktionell köksassistent som kommer med en skål som har en kapacitet på 4,8 liter. SMEG SMF01 har en roterande motor som är designad för att fungera i hela skålen. Det är därför lätt att röra om din smet. Den vackra skålen är gjord av rostfritt stål och kan därför rengöras i diskmaskin.

Turbo/pulsknapp: SMEG köksassistent har ingen turbo/pulsknapp. Du kan dock använda totalt tio olika hastigheter. Det är därför lätt att variera hastigheten efter vad du lagar i bunken. För att få bästa effekt rekommenderas att du använder rätt tillbehör. Du bör också bekanta dig med hur du använder de olika funktionerna.

Mått : SMEG är känt för att erbjuda köksutrustning i retrodesign. Denna köksassistent kommer i flera vackra färger som snabbt syns. Många väljer därför en färg som matchar köket. SMEG köksassistent har måttet 122,1 x 40,2 x 37,8 cm. Detta är alltså en mindre modell, som passar bra på en mindre köksbänk.

Vikt: SMEG köksassistent passar perfekt på köksbänken. Den väger 9 kg och är därför lätt att ta in och ur köksskåpet. Denna modell tar inte heller mycket plats. En trådvisp, spadvisp, degkrok och stänkskydd ingår. Det är tillbehör som kommer väl till pass när du använder köksmaskinen i vardagen.

3. MUM9AD1S00 Bosch – Köksassistent test

bosch kjøkkenmaskin
4799 kr,- | TILL BUTIKEN

Vi har rankat köksassistenten MUM9AD1S00 Bosch som nummer tre i vårt test. Den har en total motoreffekt på 1100 watt. Detta tyder på att den kan röra om och knåda stora degar. Du kan ställa in den på 7 olika hastighetsinställningar. Bosch köksassistent levereras med två vackra skålar, som kan användas för att både röra och knåda jästdeg.

Motorkraft: Om du letar efter en kraftfull köksmaskin bör du överväga Bosch MUM9AD1S00. Detta är en maskin som har en motoreffekt på 1100 watt. Detta betyder att den är väldigt effektivt om du behöver knåda mycket eller tung deg. Bosch köksassistent kommer i en modern design som gör sig snygg i ett modernt kök.

Hastighetsinställningar: Du kan välja mellan 7 olika hastighetsinställningar. Detta gör att du kan ställa in den hastighet som du vill. Bosch köksassistent är effektiv när den används på både jästdeg och kakdeg. För bästa resultat, använd rätt tillbehör för varje recept. En smart degsensor hjälper till att hålla hastigheten jämn.

Skålvolym: Bosch köksassistent levereras med två skålar som har en kapacitet på 5,5 liter. Du kan därför utan problem förbereda stora jästdegar och kakdegar. Du kan enkelt byta tillbehör efter behov, både skål och tillbehör är gjorda av rostfritt stål. Du kan därför diska dessa i diskmaskinen utan problem.

Turbo / Pulsknapp: MUM9AD1S00 Bosch köksassistent har en pulsfunktion som gör det lättare att styra hastigheten själv. Du startar och stoppar köksassistenten genom att använda pulsknappen. Du kan både röra och knåda ner ingredienserna försiktigt i skålen. Du behöver inte vara rädd för att bär eller liknande ska skadas.

Mått : Bosch är känt för att erbjuda solida och praktiska produkter. Denna köksassistent från Bosch tar inte mycket plats på din köksbänk. Den levereras i måtten 33,7 x 22,2 x 43,3 cm. Den har en modern och funktionell design och Bosch MUM9AD1S00 är därför en storfavorit i många hem.

Vikt: Här får du en modell som väger lite mer än köksassistenten som vann bäst i test. Däremot har vi valt att ranka Bosch köksmaskin som nummer tre i vårt test. Den har en totalvikt på 10,58 kg. Den är därför liten nog att tas ut ur köksskåpet vid behov. Å andra sidan väljer många att ställa den på köksbänken.

4. AKM6230 Ankarsrum – Köksassistent test

Ankarsrum kjøkkenmaskin test
6490 kr,- | TILL BUTIKEN

AKM6230 Ankarsrum köksassistent är en kraftfull köksmaskin. Den har en total motoreffekt på 1500 watt. Den är därför stark i förhållande till andra köksassistenterna i vårt köksassistenttest. Detta är därför en köksassistent som kan användas för både lätta och tyngre dagar. Den har en stilren och klassisk design, vilket gör att den passar bra i de flesta kök, nya som gamla.

Motoreffekt: Detta är en köksassistent med en kraftfull motoreffekt på 1500 watt. Den kan därför knåda tung deg utan att du märker att hastigheten ändras. Hastigheten hålls automatiskt konstant när köksassistenten används. Rotationen regleras automatiskt så att du får bästa effekt oavsett vad du lagar.

Hastighetsinställningar. När du använder Ankarsrums köksassistent kan du använda 10 olika hastighetsinställningar. Det är viktigt att du sätter dig in i vilka hastighetsinställningar som passar bäst, så du får bästa resultat när du lagar kakor, bröd och desserter. 

Skålvolym: Ankarsrums köksassistent levereras med en skål i rostfritt stål och en kapacitet på 7 liter. Du kan därför förbereda stora degar på upp till 5 kg. Du får även en mindre skål som rymmer 3,5 liter, denna skål är dock gjord av plast. Det är viktigt att du uppdaterar dig om vilket tillbehör som passar till var och en av skålarna före användning.

Turbo/pulsknapp: Ankarsrum köksassistent har en turbo/pulsknapp som kan användas vid behov. Detta är en knapp som låter dig att effektivt styra matberedarens hastighet. En sådan pulsfunktion gör det lätt att försiktigt röra ihop ingredienserna. På så sätt behåller bär och liknande sin form.

Mått : Detta är en köksassistent med en design som sticker ut. Ankarsrum köksassistent levereras i storleken 36 x 26,8 x 40 cm. Det tyder på att den inte är mycket större än den som rankades som köksassistent bäst i test 2021. Ankarsrum köksassistent tar därför inte mycket plats, många väljer därför att förvara den på köksbänken.

Vikt: Detta är en klassisk köksassistent som allt fler väljer som sin favorit. Den är väldigt bra på att knåda stora degar och du kan därför vara säker på att resultatet blir en fin deg. Ankarsrum köksassistent väger 10 kg, den är därför enkelt att ta ut ur köksskåpet om du behöver det.

5. KitchenAid Heavy Duty Standmixer – Köksassistent test

kitchenaid kjøkkenmaskin test 2021
9078 kr,- | Till butiken

Vi har rankat KitchenAid Kitchen Machine Heavy Duty som nummer fem i vårt köksassistenttest 2021. Hastigheten är dock inte lika bra som några av de starkare modellerna. Å andra sidan är detta en köksassistent som har totalt 10 hastighetsinställningar. Det medföljer även en skål som rymmer 6,9 liter.

Motoreffekt : Detta är en km-modell som har en motoreffekt på totalt 500 watt. KitchenAid köksassistent Heavy Duty är därför inte den mest kraftfulla köksmaskinen på marknaden. Den är fortfarande tillräckligt kraftfull när det kommer till att baka, du kommer därför att få mycket glädje av köksassistenten KitchenAid oavsett.

Hastighetsinställningar: Du kan välja mellan 10 olika hastighetsinställningar. Automatiska inställningar gör att den håller en jämn hastighet. Genom att välja rätt hastighetsinställning kommer du att vara säker på att din deg kontinuerligt blandas i samma takt. Detta är en funktion som gör det mycket lättare att få en fin deg när du bakar.

Skålvolym: KitchenAid Köksassistent Heavy Duty kommer med en skål som rymmer 6,9 liter. Du kan därför utan problem förbereda tunga degar. Detta är därför en köksassistent som är stark jämfört med andra köksmaskiner i vårt köksassistenttest 2021. Du anpassar kapaciteten genom att välja rätt tillbehör och hastighet.

Turbo/pulsknapp: KitchenAid köksassistent har ingen turbo/pulsknapp. Du kan fortfarande justera hastigheten om du vill, det är viktigt att du använder rätt hastighet i förhållande till vad du bakar. En jästdeg kräver en annan hastighet än exempelvis en kakdeg. 

Mått : Heavy Duty-modellen är känd för sin snygga design. Du kan därför vara säker på att du får en köksassistent som passar i ditt kök. KitchenAid köksassistent levereras i måttet 28,70 x 41,90 x 37,10 cm. Den har alltså en  storlek likt de andra modellerna i vårt köksassistenttest 2021.

Vikt: KitchenAid Köksassistent Heavy Duty har en vikt på 13,5 kg. Det är därför en av de tyngsta köksassistenterna i testet. Den har en tidlös design som gör att den passar in i de flesta kök. Många väljer dock på grund av sin vikt att lämna den på köksbänken, även när den inte används. Detta ger dig snabbare tillgång till den när du bakar.

Hur man väljer rätt köksmaskin

I vårt köksassistenttest har vi valt att presentera fem olika modeller. Det är modeller från kända leverantörer som Kenwood, SMEG, Bosch, KitchenAid och Ankarsrum. En bra köksassistent är ett fantastiskt redskap som underlättar när man bakar eller gör desserter. De flesta modellerna har praktiska funktioner som gör jobbet åt dig.

När du väljer köksassistent bör du överväga vilka behov du har. Gillar du att laga större jästdegar bör du välja en stark modell. Om du däremot vill använda den för att tillaga desserter eller kakor kan du välja en mindre. Du bör också överväga vilka tillbehör som är bäst för dig och se om de finns till modellen du väljer.

Flera praktiska funktioner

Innan du bestämmer dig för vilken köksassistent som är lämplig för dig bör du titta på vilka funktioner den har. De flesta modeller erbjuder flera praktiska funktioner. Att kunna reglera hastigheten är en viktig funktion. De kan även levereras med turbo/pulsknapp. Denna knapp gör det enkelt att justera hastigheten i önskat tempo.

Kenwoods köksassistenter har ofta LED-belysning, denna belysning gör det lättare att hålla koll på tillagningsprocessen exempelvis. Det går även att sänka och höja tillbehören när köksassistenten används. Detta för att du alltid ska kunna få ut det bästa av tillbehöret. Du kan även få köksassistenter med våg.

SMEG kjøkkenmaskin test tekguide

Tillbehör till din köksassistent

En köksassistent kommer vanligtvis med några tillbehör. I vårt test 2021 har vi valt att ta hänsyn till vilka tillbehör som ingår. De flesta köksmaskiner kommer med vad som kan beskrivas som standardtillbehör. Standardtillbehören består oftast av visp, degkrok och K-spade. Detta är tillbehör som låter dig få ut det mesta av de olika funktionerna.

Du kan också välja en köksassistent som kommer med ytterligare tillbehör. Det kan vara tillbehör som blandare, köttkvarnar och spatlar. Du kan därför vara säker på att du kan baka både jästdegar och desserter, på ett effektivt sätt. Genom att använda rätt utrustning får du ut mer av din köksassistent.

Smeg kjøkkenmaskin

Använd tillbehören

Genom att använda tillbehören kan du utföra flera uppgifter. En köksassistent passar perfekt på köksbänken och du kan utföra de flesta arbetsuppgifter med hjälp av standardtillbehör. Å andra sidan kommer du att upptäcka att extra tillbehör ger fler alternativ. Alla modeller i testet kan uppgraderas med extrautrustning.

Vi rekommenderar att du kontrollerar vilka tillbehör som finns. Du är då säker på att din nya köksmaskin uppfyller dina förväntningar. Vissa modeller kommer med tillbehör som mixer, raw food-maskin och juicepress. Du kan även få tillbehör som kaksatser, köttkvarnar, bärpressar och pastakvarnar.

Obegränsade möjligheter i köket

En köksassistent ger dig obegränsade möjligheter i köket. Lämnar du köksassistenten på köksbänken är den tillgänglig hela tiden. En köksmaskin ersätter många andra små apparater som du annars behövt förvara någonstans. Du får mixer, stavmixer och livsmedelsprocesser i bara en produkt, så en stor köksassistent kan ändå spara plats.

Du kan få tillbehör som ger dig möjlighet att göra glass hemma. En glassmaskin är alltid populär att ha i köket. Att använda rätt tillbehör gör det roligare att laga mat.

Flera fördelar med en matberedare

Det kan vara smart att investera i en köksassistent av god kvalitet. Även om priset kan vara högre är detta en bra investering. En kraftfull modell ger dig mer frihet när det kommer till bakning. Den kan arbeta i högre hastighet när den knådar tung jästdeg. Resultatet blir en fin deg som är lätt att hantera.

En köksassistent gör det enkelt att tillaga stora måltider. Det är alltid kul att bjuda på en god måltid. Du kan laga hela måltiden med en matberedare. Med rätt tillbehör kan du laga de flesta rätter, den är perfekt för att göra hemmagjorda köttbullar, gratinerad potatis och grönsaker.

kjøkkenmaskin kitchenaid

Effektiv rengöring

Det rekommenderas att du bekantar dig med hur du underhåller köksmaskinen. Den kan oftast bara rengöras med en våt trasa. Å andra sidan krävs det ofta lite mer ansträngning när det kommer till rengöring av tillbehören. Tillbehör i rostfritt stål kan rengöras i diskmaskinen, tillbehör i andra typer av material ska oftast diskas för hand.

Det rekommenderas att du rengör både köksassistent och tillbehör, direkt efter användning. Du kan ha en köksmaskin i många år om den är ordentligt underhållen. Den är designad för att användas varje dag, du kan även byta ut standardtillbehören om slitage uppstår.

kjøkken rengjøring

Designad för att inte spilla

De flesta köksassistenter är utformade för att förhindra spill. När du kör köksassistenten i höga hastigheter är det lätt att det blir stökigt. En Kenwood köksassistent kommer med en Splash-Guard-funktion. Denna funktion skyddar mot stänk när den används. Detta är en användbar funktion som gör rengöring mycket enklare efter användning.

I detta test har vi tagit utgångspunkt i fem användarvänliga köksassistenter. Vi har presenterat modeller som tagits fram med fokus på användarvänlighet. De olika hastighetsinställningarna är lättillgängliga på alla köksassistenter. Du får därför en köksassistent som är både användarvänlig och funktionell.

Generell information om köksassistenter

Uppdatera din kökassistent

Den första köksassistenten lanserades för att knåda tunga jästdegar. Idag fungerar en köksassistenter som ett modernt multitool. Under de senaste åren har köksassistenten utvecklats för att möta fler behov än tidigare. Du kommer därför att upptäcka att en köksassistent kan förändra din vardag. Med rätt utrustning blir det roligare att följa recept.

Köksassistenten Kenwood rankades som köksassistent bäst i test. Kenwood-matberedaren kan både väga och smälta smör. Du behöver därför inte använda mer utrustning än nödvändigt. En äldre Kenwood köksassistent kan uppdateras för att möta dagens standarder. Du kan därför njuta mycket av de.

kjøkkenmaskin test banner

Byt ut dina tillbehör

Innan du börjar leta efter nya tillbehör bör du kolla om det gamla fungerar. Du får då en bättre överblick över vilka tillbehör som bör bytas ut. Du bör också ta en noggrann kontroll av köksassistentens delar. Torka av den med en våt trasa så att den är ordentligt rengjord. Du kan då upptäcka eventuella skador eller slitage.

Lägg gärna tid på att läsa igenom bruksanvisningen. Du får då reda på om det finns några funktioner som du inte har lärt dig. Ny och praktisk utrustning kan förbättra funktionaliteten, nya tillbehör utvecklas ständigt för användning på dagens köksassistenter. Du kan därför anpassa köksassistenter efter dina behov.

kjøkkenmaskin smeg test tek

Enkla och goda recept

En köksassistent kommer vanligtvis med en receptbok. Här hittar du smarriga recept som oftast är lätta att tillaga. Du kan ladda ner receptböcker från tillverkarens hemsida, eller som app. Du kan även använda recepten som följer med paketet när du köper den. Det är recept som är anpassade för matlagning med hjälp av köksassistenten.

Bland recepten hittar du ofta recept på smoothies och andra drycker. Här hittar du även recept på soppor, förrätter, bakverk, kex och kakor. Det första du bör göra när du har en ny köksmaskin i ditt hus är att sätta dig in i hur den fungerar. Då blir det mycket lättare att följa recepten senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *