Elektriskt Bastuaggregat Test 2022

Badstuovn test 2020

De flesta med bastu behöver antingen en braskamin eller ett elektriskt bastuaggregat. Det finns många att välja mellan, så beslutet om vilket man ska köpa kan vara skrämmande. Det finns dock ingen anledning att oroa sig eftersom vi har gjort det hårda arbetet åt dig. Här ger vi dig grundliga recensioner av vårt bastuaggregatstest 2021. Vinnaren i årets test är Narvi Saana bastuaggregat som tillhandahålls av Nordiskbadstu.no .

Här är en översikt över varje bastuaggregat på topp 5-listan: 

  • 1. Narvi Saana – Elektrisk bastuaggregat (Bäst i test).
  • 2. Harvia Cilindro Plus Spot – Elektrisk bastuaggregat.
  • 3. Narvi NM – Elektrisk bastuaggregat.
  • 4. Harvia The Wall – Elektrisk bastuaggregat.
  • 5. Harvia Virta – Elektrisk bastuaggregat.

Vilket bastuaggregat passar dig bäst?

Det enda du behöver oroa dig för när du först bestämmer dig för bastuns utformning är uppvärmningen. Du behöver en pålitlig bastuaggregat för att värma upp din bastu. Men vilken passar dig bäst? Vilken kapacitet är optimal? Vilket märke är mest hållbart? För att hjälpa dig hitta de perfekta bastuaggregatet har vi gjort ett grundligt test och ger dig all information du behöver.

Så låt oss gå igenom dem och hitta de perfekta bastuaggregatet…

1. Narvi Saana – Elektrisk bastuaggregat

elektriskt bastuaggregat narvi

Narvi Saana bastuaggregat – tillverkas av det topprankade finska märket Narvi. Saana bastuaggregat har hög värmekapacitet för både torr och våt användning. Bastuaggregatet är otroligt hållbart och vi blev mycket överraskade över resultatet den levererade under vårt test. Den var inte bara väldigt lätt att hantera, bastun vi satt i var uppvärmd redan efter bara 30 minuter. Narvi Saana bastuaggregat kommer med 2 olika kW (6,8 kW och 9,0 kW). Den finns även i 2 olika färger (svart och silver). Vi är otroligt nöjda med Saanas kvalitet och specifikationer och den vann därför Teknikguide 2021 priset för bäst i test bastuaggregat. 

Uppvärmning – Saana bastuaggregat är helt suveränt när det kommer till uppvärmning av ett basturum. Den finns i 2 olika modeller som är anpassade till olika storlekar på bastun. Bastuaggregatet på 6,8 kW är avsett att värma en bastu på 5–8 m³ medan Saana 9 kW bastuaggregat är uppnår jämn temperatur i basturum från 8–14 m³. En annan fördel med Saana-modellen är dess långa uppvärmningsförmåga, och vatten kan hällas på stenarna när som helst för extra ånga, vilket gör den mycket mångsidig.

Styrning – Något vi särskilt gillade med Saana bastuaggregat var det faktum att den kom med en kontroll som gör att du enkelt kan justera värmen och slå på och av. Du kan när som helst på dygnet bestämma att bastuaggregatet ska börja värmas upp. Du kan exempelvis bestämma dig för att slå på den imorgon klockan 16:00 och stänga av den klockan 19:00. Höjden på Saana bastuaggregat gör den inte bara vacker att se på, utan den ger utrymme att rymma så mycket som 80 kg stenar. 

Övrigt – Narvis bastuaggregat är tillverkat i rostfritt stål och kommer i färgen silver och svart. Den har en dimension på 30 cm i längd, 32 cm i bredd och 93 cm på höjd. Här får du en rejäl bastuugn som endast väger 10 kg. Höjden på Saana-modellen gör den inte bara vacker att se på, utan den ger den plats att rymma så mycket som 80 kg stenar. 

Varför vi gillade det – Här har du ett komplett bastuaggregat som levererar på alla punkter. Den är otroligt praktisk, då den bara väger 10 kg, rymmer 80 kg stenar, är gjord i rostfritt stål, kommer med en kontroll med en massa funktioner och den värmer upp bastun otroligt snabbt. Jämfört med andra bastuaggregat vi sett på marknaden så säljs denna till ett rimligt pris i förhållande till vad den levererar. Vi på Teknikguide.se har därför valt att ge den betyget 6 och bäst i test bastuaggregat pris 2021!

2. Narvi NM – Elektrisk bastuaggregat

Narvi NM Badstuovn - mørk grå

Narvi NM elektrisk bastuaggregat  Här har vi ytterligare en bastuaggregat från det finska märket Narvi på vår topp 5-lista. Här har priset haft en inverkan på utfallet, men denna NM-modell levererar otroligt bra i förhållande till vad den kostar. Här får du helt enkelt mycket bastuaggregat för pengarna. Denna finns i 3 olika typer: 4,5 kW, 6 kW och 9 kW, men vi har valt att endast testa 6 kW och 9 kW. Narvi är ett varumärke som enbart fokuserar på bastuaggregat och de bevisar gång på gång att det levererar kvalitet i alla aspekter.

Uppvärmning – Narvi NM bastuaggregat levereras i olika varianter med olika kW. Den billigaste modellen vi testade på 6 kW är anpassad till en bastu på 6–9 m³ och toppmodellen på 9 kW är anpassad till en bastu på 9–15 m³. Det vi märkte under testet var att det inte tog lång tid innan man kunde känna värme efter att ha slagit på ugnen. Det var helt rått när det kom till att släppa ut värme och det tog inte lång tid innan hela bastun var varm.

Internstyrning – Här får du en bastuugn där du enkelt kan justera temperaturen via den interna styrningen, den är placerad i botten av kaminen. Det gör den otroligt användarvänlig och den passar för alla åldersgrupper. Eftersom denna modell hänger på väggen behöver du inte böja dig lika mycket för att justera temperaturen. 

Övrigt – Förutom ovanstående kan du förvänta dig en bastuaggregat av högsta kvalitet. Den har en stenkapacitet på 30 kg och en dimension på: Längd 30 cm, Bredd 43 m och Höjd 58 cm. Den är väldigt enkel att installera och på grund av de stora stenutrymmet kommer den att ge dig en fantastisk ånga. 

Varför vi gillade det – Det finns flera anledningar till att vi gillade Narvi NM bastuaggregat. Först och främst såg man den väldigt praktisk då den inte är så stor eller tar speciellt mycket plats. Låt ändå inte storleken lura dig, denna ugn ger fantastisk värme och den finns i 3 olika versioner och 4 olika färgvarianter. Här får du ett superaggregat till ett bra pris. Vi på Teknikguide har därför valt att ge Narvi NM en 2:a plats och tärningskast 5.

3. Harvia The Wall – Elektrisk bastuaggregat

Harvia badstuovn
15 890 kr,- (6.8 kw) | Till butiken

Harvia Cilindro elektrisk bastuaggregat  Tillverkas av det mycket populära märket Harvia, som är känt för att leverera kvalitet i alla led. Harvia Cilindo bastuaggregat är inget undantag, och här får du ett bastuaggregat av toppkvalitet. Liksom testvinnaren levererade Harvia Cilindo otroligt bra i vårt test och vi har inget negativt att säga om denna modell. Den finns endast i färgen silver och finns i 2 olika varianter, 6 kW och 9 kW. Den levereras med trådlös kontroll så att du enkelt kan slå på och av värmen på aggregatet.

Uppvärmning – Harvia Cilindro bastuaggregatmodell är helt exceptionell när det kommer till värme. Du kan välja mellan 6 kW eller 9 kW och var och en av dem passar olika bastur. Den billigaste modellen lämpar sig bäst för bastur på 5–8 m³, medan den dyrare modellen lämpar sig bättre för bastur i storleken från 8–14 m³ . Den passar lika bra mot en vägg som den gör mitt i bastun och med en stenkapacitet på 90 kg kan du vara säker på att den ger dig en avkopplande ånga när du häller vatten på stenarna.

Trådlös styrning – Här får du även en trådlös styrning som enkelt kan fästas på en vägg eller liknande. Med kontrollen av Harvia Cilindro bastuaggregat kan du enkelt slå på och av bastuaggregatet med en enda knapptryckning. Den har inte lika många funktioner som Narvis och detta drar ner lite i testet.

Övrigt – Harvia är känt för sina exceptionella bastuaggregat och bastumoduler. Cilindro Plus-modellen är tillverkad i rostfritt stål och kommer i färgen silver. Storleken på bastuaggregatet är: Längd = 35 cm, Bredd = 35 cm och Höjd = 105 cm. Harvias bastuaggregat är något större än Narvis och den väger 2 kg mer, alltså 12 kg. 

Varför vi gillade det – Cilindro Plus Spot – Elektriskt bastuaggregat är helt suveränt och det ger dig mycket bastuaggregat för pengarna. Den ser bra ut i utseende och har ett antal funktioner och specifikationer som överraskade oss positivt. Varför detta inte är på topp beror på lite mindre funktioner jämfört med testvinnaren. Den är också lite dyrare vilket gör att den hamnar på en rejäl 3:e plats.

4. Harvia Cilindro Plus Spot – Elektriskt bastuaggregat

Elektrisk badstuovn harvi 2

Narvi The Wall elektrisk bastuaggregat  Harvia Wall bastuaggregatmodell är en klassisk och populär modell som används i många bastur runt om i världen. Anledningen till detta är att denna modell är gedigen och precis som de andra på listan så levererade denna väldigt bra i vårt test. Tog bara en kort stund arr montera den på väggen, och det tog inte lång tid innan denna modell även värmde upp bastun vi satt i. Denna finns i 2 varianter (6,0 kW och 9,0 kW).

Uppvärmning – Den ena bastuaggregatvarianten som levereras med 6,0 kW är anpassad till en medelstor bastu med en dimension någonstans mellan 5–8 m³. Den andra varianten på 9,0 kW är gjord för bastur med en dimension på 8–14 m³. Detta ger också en varm och behaglig ånga, och du kan enkelt hälla vatten på stenarna. Den fördelar värmen bra i hela bastun och det tar inte lång tid innan man märker att det börjar bli varmt.

Övrigt – Harvia är känt för sin kvalitet när det kommer till bastuprodukter, så köper du en kamin hos dem kan du vara säker på att du får en hållbar bastuugn. Denna modell har en stenkapacitet på 20k och är gjord av rostfritt stål. Storleken på bastuaggregatet är: Längd 26 cm, Bredd 43 cm och Höjd 70 cm.

Varför vi gillade den – Vi gillade Harvia The Wall eftersom den var väldigt lätt installerad och hade de funktioner vi letar efter i en bastuaggregat. Att den enkelt kan fästas på väggen gör att den väldigt praktisk. Den är relativt lätt och är producerad av slitstarka material – Rostfritt stål. Vi på Teknikguide har valt att ge den tärningskast 5, och med det kommer den på fjärde plats i vårt test.

5. Harvia Virta – Elektriskt bastuaggregat

Harvi Elektrisk badstuovn test j

Harvia Virta  Harvia Virta är ett robust och kompakt bastuaggregat som har placerats på vår topp 5-lista. Den har inte bara en ursnygg design utan den passar perfekt in i vilken mellanstor bastu som helst och ger en väldigt mjuk och god värme. Denna kommer i 6 kW och levereras i färgen svart. Den är väldigt lättskött och du kan förvänta dig en avkopplande och bra upplevelse i din bastu med denna vid din sida.

Uppvärmning – När det kommer till uppvärmning kan du vara säker på att Harvia Virta bastuaggregat levererar. Inte nog med att bastun värmdes upp snabbt utan det var även en väldigt behaglig och bra värme. Stenutrymmet och värmeelementen är separerade från varandra och är placerade på bastuaggregatets bakre del. Detta är en 6kW version som ger en god upplevelse. 

Övrigt – Virtas bastuaggregat är både robust och ger ett bra resultat. Den är enkel och underhållsfri med en snygg design. Denna Harvia-modell har en stenkapacitet på hela 50 kg. Bastuaggregatets mått är: Längd 44 cm, bredd 50,5 cm och höjd 87 cm. Liksom de 4 andra modellerna är denna gjord av rostfritt stål men kommer tyvärr endast i färgen svart. 

Varför vi gillade det – Varför Harvia Virta bastuaggregat finns på vår topp 5-lista beror på att den levererar otroligt bra i våra tester. Ändå har vi valt att ge Virta bastuugn tärningskast 4. Varför den inte får 5 beror mestadels på priset. Den levererar som sagt bra i testet, men jämfört med de andra konkurrenterna är den betydligt mycket dyrare. Ändå rekommenderar vi denna till alla som letar efter en solid, robust och trogen bastuaggregat.

Så hittar du den perfekta bastuaggregatet

Det finns i princip 3 bastuaggregat i olika kategorier när vi tittar på de olika aggregaten på marknaden. Då har vi först och främst ett elektriskt bastuaggregat, ett vedeldat bastuaggregat och slutligen en infraröd bastu. 

Elektriskt bastuaggregat

Narvi Saana badstuovn - Sølv

Det finns mycket att säga i debatten om en elektrisk bastuaggregat kontra en vedeldad bastuaggregat. Varje typ har sina egna fördelar, så det finns inget rätt eller fel val i sig. Vad du behöver bestämma är vilken som är bäst för dina behov och din bastu.

Enligt vår mening är en elektriska bastuaggregat mer praktiska då det tar betydligt mindre tid och engagemang än att behöva underhålla en traditionell vedeldad bastuaggregat. Elektriska bastuaggregat är mycket populära och enkla att använda och underhålla. Förutom dina elräkningar har du inget att oroa dig för. Om du letar efter bekvämlighet och användarvänlighet rekommenderar vi att du väljer en elektrisk bastuaggregat.

Vedeldat Bastuaggregat

Med en vedeldad bastuugn är det allt du behöver tänka på när det kommer till utgifter att ha tillräckligt med ved. Du kommer även att behöva lägga tid på underhåll och det tar längre tid att värma bastun på detta sätt. 

Å andra sidan, om du inte har något emot att göra lite extraarbete, men du verkligen beundrar den nordiska livsstilen och vad bastukultur handlar om. Den vedeldade bastuugnen, som finns i de flesta traditionella bastur, kräver att man måste elda ved för att hålla värmen. Men det ska sägas att det inte finns något som heter en traditionell vedeldad bastuupplevelse. Så om det är det du letar efter, prova en av dessa!

Infraröd bastu

Infrarød badstuovn

Även om det inte råder någon tvekan om att alla bastur har sina egna hälsofördelar, tar en infraröd bastu det ett snäpp. Det sägs att en infraröd bastu kan hjälpa dig att bekämpa cancerceller, minska tecken på åldrande, öka ämnesomsättningen och mycket mer. Det som är helt säkert är att en infraröd bastu kan bidra till de allmänna välmåendepunkterna i din bastu, detta skulle vi naturligtvis rekommendera.

Tänk dock på att underhållet av en sådan bastuaggregat kan vara lite mer komplicerat än de andra 2 varianterna. Om något skulle sluta fungera kan reparationskostnaderna som krävs för en infraröd bastuaggregat snabbt bli dyra .

 

Storlek:

Det finns två aspekter att ta hänsyn till här. Det första du bör tänka på är utrymmet du har. De perfekta bastuaggregatet måste passa in i ditt hem utan att förstöra designen i ditt spa-rum.

För det andra är det också storleken på rummet kaminen ska värma upp. De flesta bastuaggregat nämner i produktspecifikationerna att de kan värma en viss mängd kubikmeter. Om din bastu överstiger detta antal betyder det att bastuaggregatet kan vara för svagt för dina behov.

 

Badstuovn størrelse
Badstuovn Oppvarmingstid

Uppvärmningstid:

Det kan vara tråkigt att köpa ett bastuaggregat och behöva vänta i timmar på att den ska nå önskad temperatur. De bästa moderna bastuaggregaten ska kunna värmas upp till önskad temperatur inom rimlig tid.

Om du är osäker på om bastun för ditt hem är snabb eller långsam, eller om den fungerar som den ska, glöm inte att du mäter prestandan med en termometer. Alla säkerhetsbastur ska i alla fall vara utrustade med bastutermometrar av säkerhetsskäl.

 

Layout:

Slutligen bör du inte sätta upp en bastuugn själv, i alla fall om du inte har tidigare erfarenhet. Det ska vara en fröjd att ta emot din nya bastuaggregat, utan att behöva stressa över layouten.

Kom ihåg att du måste överväga svårigheten att installera ett bastuaggregat innan du bestämmer dig för de bästa bastuaggregatet för dig. Vill du installera den själv? Om så är fallet kan du leta efter en som lovar en enkel installation. Föredrar du att låta ett proffs göra jobbet? Då är layouten inte en faktor du behöver ta hänsyn till.

Badstuovn oppsett

FAQ

Säkerhet har hög prioritet för tillverkare och de designar bastuaggregat av alla storlekar och former för att inte orsaka hälsoproblem. Dock bör grundläggande åtgärder vidtas som att inte röra bastuaggregatet när det är varmt. I allmänhet är de säkra och skadar inte dig eller din familj.

De är ganska lika eftersom de båda använder el som energikälla. En elektrisk bastuaggregat kommer dock att värma luften runt din kropp, och så småningom kommer denna luft att värma upp dig. Medan den infraröda bastuaggregatet kan värma din kropp direkt vid en lägre temperatur och påverkar miljön i mindre utsträckning.

Det finns flera skäl att äga en bastu. Förutom den goda känslan av att vara i den varma luften avgiftar de även kroppen och minskar stress. Dessa hälsofördelar och bekvämligheten med att gå in i en privat bastu tror vi är en tillräckligt bra anledning att äga en.

Se även våra andra tester!

Massagestol test

Massasjestol test banner

Massagepistol test

Massasjepistol

Elsparkcykel test

El-sparkesykkel test

Elcykel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

Airfryer test

Airfryer test 2021

Roddmaskin test

Romaskin banner

Löpband test

tredemølle test 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *