Robotdammsugare Bäst i Test 2022

Robotstøvsuger test

Robotdammsugartest 2021 – Låt oss vara helt ärliga; Dammsugning är inte det mest intressanta att lägga sin lediga tid på. Så varför inte delegera den tråkiga sysslan till en robotvän? I vårt stora robotdammsugartest har vi noggrant granskat de bästa robotarna på marknaden, och jämfört en rad funktioner som sugkraft, körtid och ljudnivå.

En enorm utveckling har skett sedan de första klumpiga robotdammsugarna kom ut på marknaden. Högteknologiska lösningar som 3D-skanning och LIDAR-navigering gör att robotarna inte längre fastnar i strumpor och sladdar utan elegant planerar en optimal väg för rengöring med bästa möjliga resultat. I vårt robotdammsugartest täcker vi funktioner och prestanda i detalj för att göra det lättare för dig att hitta den optimala roboten för dig.  

Vilka egenskaper kännetecknar bäst en robotdammsugare i ett test?  

  • Sugkraft: Det är viktigt att ha tillräckligt med sugkraft, speciellt om du har har husdjur som fäller mycket.
  • Körtid: Ett kraftfullt batteri och lång körtid ser till att hela hemmet städas utan att du behöver avbryta dammsugningen.
  • Mopp/tvätt: Robotdammsugare som både moppar och dammsuger kan ta städningen till en helt ny nivå.
  • Ljudnivå: Det finns robotdammsugare som tyvärr är några riktiga bråkmakare, det lönar sig att kontrollera ljudnivån på enheten innan ett köp.
  • App: En app kan hjälpa dig att skräddarsy och automatisera städningen så att jobbet är klart när du kommer hem från jobbet.

Robotdammsugare bäst i test 2021

  1. Neatsvor X600 Pro Robotdammsugare
  2. Roborock S5 Max Robotdammsugare
  3. Roborock S6 Robotdammsugare
  4. Xiaomi Mi Robot Robotdammsugare
  5. Roborock S6 MaxV Robotdammsugare
  6. Neato Botvac D7 Robotdammsugare
  7. Electrolux Pure i9.2 Robotdammsugare

Nedan hittar du de 7 bästa robotdammsugarna 2021:

1. Neatsvor X600 Pro – Robotdammsugare test 

Robotdammsugare neatsvor
3100 kr,- | Till butiken

Neatsvor X600 Pro Robotdammsugare med tvätt

Neatsvor X600 Pro är den stora vinnaren i vårt robotdammsugartest, och imponerade på oss i en rad områden. Mångsidig och intelligent, detta är en toppmodern robotdammsugare som kommer med lasernavigering. Den har också en gedigen utrymmesigenkänning som gör att den arbetar mycket mer autonomt än några av de andra robotarna i testet. Vi gav den även ett antal extra hårda arbeten som att dammsuga upp hundhår, vilket den löste effektivt utan att håret fastnade i borstarna. Läs mer om varför vi utsåg Neatsvor X600 Pro robotdammsugare till bäst i test 2021.

Sugkraft och körtid:

Med en sugkraft på 6000 PA är Neatsvor X600 Pro i toppen av vad du kan förvänta dig av en modern robotdammsugare. Den ligger långt före andra modeller som Roborock S5 Max och Roborock S6 MaxV. Faktum är att den har mer än tre gånger så stor sugkapacitet som flera av de andra modellerna i testet. Med en så kraftfull motor har den dessutom en imponerande körtid på 150 minuters, vilket räcker för att rengöra en yta på 250 m² innan den behöver laddas på nytt.

Moppa och tvätta:

Neatsvor X600 Pro kommer med en 350 ml stor vattentank som gör att den kan moppa golvet. Som man kan förvänta sig av en robotdammsugare med tvätt så styrs vattenmängden elektroniskt. Detta gör att städarbetet blir så smidigt och effektivt som möjligt. Du kan enkelt växla mellan dammsugning och tvätt genom att använda Neatsvors ”Nswitch”-system som du styr via den dedikerade mobilappen.  

Andra funktioner:

Roboten skannar och kartlägger ditt hem 360º så att du kan låta den göra allt arbete på egen hand. Du behöver inte oroa dig för att den fastnar eller glömmer att rengöra något områden. Dessutom har mobilappen en rad avancerade funktioner som ger dig full kontroll över robotens rörelser. Du kan också programmera den att den fungerar precis som du önskar. Sist men inte minst har den inbyggt stöd för både Alexa och Google Home vilket medför att du kan ge den röstaktiverade kommandon.  

Slutsats:

Det råder ingen tvekan om att Neatsvor X600 Pro har en rad avancerade funktioner. När det kommer till kritan är själva städjobbet det viktigaste. Speciellt när vi testade att dammsuga hundhår märkte vi att den kraftfulla sugkapaciteten på 6000 PA gjorde en märkbar skillnad jämfört med många av de andra modellerna. Kombinationen av effektiv rengöring på en mängd olika ytor och trevliga funktioner förtjänar Neatsvor X600 Pro sin förstaplats.

2. Roborock S5 Max – Robotdammsugare

Roborock max s5 test
3477 kr,- | Til butikk

Roborock S5 Max Robotdammsugare med tvätt

Roborock är ett asiatiskt varumärke som tagit Sverige med storm de senaste åren. De har blivit kända för att leverera solida robotdammsugare som ger otroligt mycket valuta för pengarna. Roborock S5 Max är en produkt som har triumferat online med överväldigande positiva recensioner från många av de ledande webbplatserna. Uppföljaren Roborock S6 MaxV (se nedan) har flera avancerade funktioner. När det kommer till kombinationen av prestanda och pris drar dock Roborock S5 Max fortfarande det längsta strået.

Sugkraft och körtid:

I vårt robotdammsugartest är hög sugkraft och körtid några av de viktigaste kriterierna för ett bra betyg. Sugkraften på 2000 PA kan tyckas vara lite på pappret jämfört med vinnaren Neatsvor X500, men när vi testade Roborock S5 Max på svåra underlag som djupa mattor gjorde den ett förvånansvärt bra jobb. Även mindre partiklar som riskorn och salt plockades upp utan att lämna några rester. Detta har ett samband med borsthuvudena som är mycket effektiva. Körtiden på 180 minuter är också på topp. Det gör att den klarar av att städa större delen av hemmet utan att behöva ladda mellan.

Moppa och tvätta:

Roborock S5 Max är en robotdammsugare med tvätt som har en vattenkapacitet på 290 ml som medför att den täcker en yta på 200 m² utan att du behövas fyllas på. Roboten kan tvätta självständigt utan att du behöver lyfta ett finger, eller så kan du även åsidosätta den via appen där du kan meddela vilka rum den ska tvätta och vilken typ av vatten den ska använda. Precis som Roborock S6 Max är detta en robotdammsugare med tvätt som tar bort fläckar väldigt bra.

Andra funktioner:

Även om detta inte längre är toppmodellen av Roborock så hänger Roborock S5 Max fortfarande med i svängarna när det kommer till teknik. Roboten skannar ditt hem 360° med laserteknik, den kartlägger alltså hemmets planlösning uppdelat i rum och våningar. Detta registreras i mobilappen så att du enkelt kan skräddarsy en egen städrutin som passar dig. En rolig funktion är att du även kan följa navigeringen i realtid via appen, t.ex. när du är på jobbet och vill kolla vad roboten gör.

Slutsats:

Vi ger Roborock S5 Max tärningskast 6 i vårt robotdammsugartest eftersom den lyckas kombinera exakt navigering samtidigt som rengöringsresultaten är fantastiska. Appen är också intuitivt gjord med ett användarvänligt gränssnitt så att du enkelt kan skapa en skräddarsydd städlösning som passar varje enskilt hem. Roborock S5 Max är ett säkert och bra val som ger mycket för pengarna och som vi varmt kan rekommendera.

3. Roborock S6 – Robotdammsugare

Roborock S6 robotstøvsuger
4490 kr,- | Till butiken

Roborock S6 Robotdammsugare med tvätt

Logiskt sett skulle man kunna tro att Roborock S6 är efterföljaren till Roborock S5 Max. I detta fall lanserades faktiskt S6-versionen före Roborock S5 Max. Det är inte oerhörda skillnader mellan de två modellerna, men de räcker för att trycka ned Roborock S6 ett snäpp på stegen. I vårt robotdammsugartest gjorde Roborock S6 fortfarande ett väldigt gediget intryck, och är definitivt en av de bästa på marknaden.

Sugkraft och körtid:

Vi gav Roborock S6 ett antal utmaningar att ta itu med som exempelvis riskorn, salt och kaffe strött över golvet. Effektiviteten var imponerande, och även de minsta partiklarna städades effektivt upp. Ett kraftfullt batteri gör att roboten kan köras med full kraft i hela 180 minuter, vilket borde räcka för att täcka de flesta ytor.

Moppa och tvätta:

Om du specifikt letar efter en robotdammsugare med tvätt är det viktigt att notera att Roborock S6 har en betydligt mindre vattentank än S5 Max. Faktum är att Roborock S5 Max har en dubbelt så stor tank, vilket gör att den kan täcka större ytor. Dessutom har Roborock S6 inte lika avancerade funktioner via appen när det kommer till att ställa in vattenmängden.

Andra funktioner:

Med en ljudnivå på 56 dB är Roborock S6 den tystaste modellen i testet och du märker stor skillnad mot en bråkstake som Electrolux Pure i9.2 med en ljudnivå på hela 75 dB. Du kan använda både Roborocks egen app för att styra enheten eller ge kommandon via Xiaomi Home-appen. Laserfunktionen och scanningen av bostaden görs effektivt och du får upp bostadens planlösning på appen, du kan då välja vilka rum du vill städa.

Slutsats:

Bortsett från moppfunktionen som är något begränsad på Roborock S6 så får du en väldigt bra produkt för pengarna jämfört med uppföljaren Roborock S5 Max. Den avancerade appen och den effektiva dammsugningen gör detta till ett mycket bra val som täcker de flestas behov. Dessutom får du en otroligt tyst maskin som kan vara till stor fördel om du har hemmakontor och vill slippa bli avbruten av en robot som kommer vrålande över golvet. Denna modell får tärningskast 5 och tar en tredje plats i vårt robotdammsugartest. Detta gör Roborock S6 till ett utmärkt val som kommer att göra din städning lättare under lång tid framöver.

4. Xiaomi Mi – Robotdammsugare

Xioami mi robotstøvsuger
2649 kr,- | Till butiken

Xiaomi Mi Robotdammsugare

Xiaomi har gjort mycket rätt när de lanserade Mi Robot som är en av de mest budgetvänliga robotdammsugarna i vårt test. Med bra sugkapacitet, bra batteritid och exakt navigering är detta en bra produkt för den som inte nödvändigtvis behöver det senaste inom avancerade funktioner. Ett stort plus är även mobilappen Xiaomi Home som gör det enkelt att koppla ihop roboten med andra smarta enheter via Google Home så att den kan röststyras.

Sugkraft och körtid:

Sammantaget gör Xiaomi Mi Robot ett mycket bra jobb med att suga upp damm och olika partiklar som riskorn, salt och grums. Bara tre-fyra riskorn var kvar när vi avslutade testet och själva dammsugningen skedde även i krokar och längs kanter. Hundhår plockades också upp utan några större problem, men tenderade att sätta sig i borsten. Har du djur i huset måste du alltså täcka visst underhåll av borsthuvudena. Batteritiden är också mycket bra med 150 minuter, och borde räcka för en grundlig städning av de flesta hem.

Mopp och tvätt: Denna utgåva kommer inte med en moppfunktion.

Andra funktioner:

Xiaomi har lanserat ett antal smarta enheter de senaste åren och Xiaomi Home-appen uppdateras ständigt med nya funktioner, vilket gör att Xiaomi Mi Robot fortfarande hänger med i förändringarna när det kommer till teknik. På samma sätt som dyrare versioner som Roborock S5 Max och Roborock S6 MaxV kartlägger Mi Robot ditt hem och ser till att du hela tiden har full överblick i din mobil. När du inte är hemma kan du enkelt logga in på din mobil och se robotens rörelser om du är orolig för vad den har hittat på.

Slutsats:

Xiaomi Mi Robot är en städrobot som är lätt att bli kär i. Det här är en arbetshäst som får jobbet gjort och som gör daglig städning till en dröm. Vår enda anmärkning är om du kämpar med husdjur som fäller mycket kan det löna sig att titta på en modell med större sugkraft. Men för vanligt damm och krut fungerar det däremot nästan lika bra som många mycket dyrare robotar. Den kommer med avancerade appfunktioner, hög batterikapacitet och effektiv rengöring. Vi slår fem tärningar och kan varmt rekommendera som ett resultat av vårt robotdammsugartest.

5. Roborock S6 MaxV – Robotdammsugare

Roborock S6 robotstøvsuger
4290 kr,- | Till butik

Roborock S6 MaxV Robotdammsugare med handfat

Roborock S6 MaxV är uppföljaren till Roborock S5 Max. Den kommer med några förbättringar som en dubbelkamera monterad på framsidan av roboten för att göra det lättare att känna igen föremål och hinder. Den levereras även med ett lite kraftfullare batteri och större vattentank jämfört med föregångaren. Vi har tittat närmare på om det höga priset gör det värt att investera i den nyare versionen av Roborock.

Sugkraft och körtid:

Med hög sugkraft och ett kraftfullt batteri arbetar Roborock S6 MaxV snabbt och effektivt över stora ytor. Roboten är även utrustad med en uppgraderad processor som gör att den kan fatta snabba beslut vid städning. Ändå visade det sig under testerna att lillebror Roborock S5 Max faktiskt var effektivare på att rengöra vissa ytor som djupa mattor. Detta var överraskande och kan vara ett tecken på att den effektiva sugkraften inte är så avgörande som pappret säger. Roborock S6 MaxV är fortfarande i toppskiktet och robotdammsugaren bäst i test när det kommer till batteritid med hela 180 minuter.

Moppa och tvätta:

Detta är en robotdammsugare med tvätt som fungerar mycket bra, speciellt på torra fläckar som enkelt tvättas bort. Du kan även använda appen för att styra vattentillförseln, så att du kan använda mer eller mindre vatten från ytan som tvättas. Själva vattentanken är på 297 ml vilket i sin tur är helt i linje med vad du kan förvänta dig av en robotdammsugare bäst i test. 

Andra funktioner:

Roborock S6 MaxV kommer med två kameror monterade på framsidan av roboten, vilket är nytt jämfört med sin föregångare. De nya kamerorna ska se till att mindre hinder som strumpor och sladdar enkelt upptäcks, på så sätt kan enheten styra runt föremålet och undvika att fastna. Detta är ett stort plus när det väl fungerar eftersom det ökar chanserna avsevärt att roboten klarar av hela städjobbet utan att t.ex. en strumpa kilar sig fast i borsthuvudet.   

Slutsats:

Likheterna med Roborock S5 Max är många och Roborock S6 MaxV fortsätter i stort sett samma goda egenskaper och kvaliteter som sin föregångare. Anledningen till att vi ”bara” ger Roborock S6 MaxV tärningskast fem i vårt robotdammsugartest är att rengöringen av djupa mattor inte var den mest effektiva, samtidigt som priset är högre än konkurenterna. På plussidan är de framåtvända kamerorna som är mycket effektiva på att undvika hinder, även om funktionen inte är perfekt. Men om detta är en viktig punkt för dig är Roborock S6 MaxV definitivt ett mycket bra köp.

6. Neato Botvac D7 – Robotdammsugare

Neato robotstøvsuger
4399 kr,- | Till butiken

Neato Botvac D7 Robotdammsugare

Neato Botvac D7 sticker ut lite från resten av gänget i vårt robotdammsugartest med D-form. Detta är ingen slump då sidoborstarna enklare kommer åt att städa i kanter och hörn. I linje med Roborock S5 Max har den även ett litet utskjutande torn; detta är LIDAR-systemet som sänder ut laserstrålar för att bilda en 3D-karta som den använder för att orientera sig. Detta är i övrigt samma system som används i självkörande bilar.

Sugkraft och körtid:

Det finns inget särskilt att säga om sugkraften på 2000 PA. Under testet fick vi veta att Neato Botvac D7 gjorde ett mycket bra jobb på mattgolv. Detta är mycket tack vare den kraftfulla cylinderborsten som är både bred och välplacerad. En liten notering är att borstarna låter mycket, så här beror det på hur känslig du är för buller. Batteriet räcker cirka två timmar och tar cirka en timme att ladda. Väljer du eco-läge kommer batteriet att hålla längre, och det blir dessutom tystare. Neato Botvac D7 kan även automatiskt växla mellan rengöringslägen beroende på om ytan är parkett, matta eller kakel.

Mopp och tvätt: Denna modell levereras inte med moppfunktion.

Andra funktioner:

Som nämnts i inledningen är D7 utrustad med LIDAR och lasersensorer som gör ett fantastiskt jobb när det gäller att undvika hinder. Den brukar dock vara något aggressivt längs väggarna vilket bidrar till en ännu högre ljudnivå. Genom att aktivera ”snällt navigeringsläge” rör den sig betydligt lugnare. Här gäller det att hitta en kombination av lägen som passar dig bäst. Kör du en hel kvarn på turboläge kan du förvänta dig mycket skrammel och oljud, men i gengäld görs jobbet snabbt och effektivt.

Slutsats:

I vårt robotdammsugartest upplevde vi att Neato Botvac D7 levererar när det kommer till själva städresultatet. Vi gillar särskilt att den är effektiv på mattgolv och D-formen gör att den sopar bort extra damm i hörnen. Den är lite aggressiv och grov i stilen, och inte lika sofistikerad när det gäller att undvika hinder som de bästa modellerna i vårt robotdammsugartest (som Roborock S5 Max och Roborock S6 MaxV). Appen är också gedigen, med alla avancerade funktioner du kan förvänta dig. Sist men inte minst är dammbehållaren testets största med hela 700 ml, vilket alltid är trevligt.

7. Electrolux Pure i9.2 – Robotdammsugare

5499 kr,- | Till butiken

Electrolux Pure i9.2 Robotdammsugare

Electrolux har ett starkt varumärke i Sverige och anses ofta ligga i toppen när det kommer till vanliga dammsugare. I vårt robotdammsugartest har vi tittat närmare på hur de presterar i konkurrensen när det kommer till robotdammsugare, närmare bestämt har vi testat den triangulära varianten Electrolux Pure i9.2

Sugkraft och körtid:

I vårt test sög Electrolux Pure i9.2 effektivt upp riskorn, salt och smuts på olika typer av ytor som parkett och djupa mattor, något vi också förväntade oss av en robot i den här prisklassen. Den triangulära formen gör också att den passar bra längs kanter och hörn, vilket är den största fördelen gentemot de mer traditionella runda robotarna. När det gäller körtid klockar den in på 43 minuter i normalt läge, och 60 minuter i eco-läge, vilket är något lägre än de flesta andra modeller i testet. För de med större villor kan detta dock vara i kortaste laget, men täcka en genomsnittlig stadslägenhet utan att behöva ladda är inga konstigheter. Värt att notera är att ljudnivån på 75 dB gör Electrolux Pure i9.2 till testets bråkmakare, och det låter ordentligt även om den dammsuger i rummet bredvid.

Mopp och tvätt: Denna modell har ingen moppfunktion

Andra funktioner:

Electrolux Pure i9 använder en 3D-kamera som gör att den kan undvika föremål och hinder i mycket större utsträckning än robotar som bara använder laser. Under vårt test lyckades den effektivt undvika alla föremål vi lagt över golvet som strumpor och sladdar. För dig som är beroende av en robotdammsugare som går självständig med minimal risk att fastna är detta en en bra robotdammsugare. Appen kanske inte lika avancerad som andra versioner som exempelvis Roborock S5 Max, men är å andra sidan enkel och tydlig när det kommer till att välja vilket område och tidpunkt som ska tvättas.

Slutsats:

Det är fantastiskt att se en nordisk aktör som konkurrerar om förstaplatsen. Vi gillar Electrolux Pure i9 eftersom den har en fantastisk design samtidigt som den är smart nog utföra dammsugning utan några förberedelser. Själva rengöringen är bland de bäst utförda i vårt robotdammsugartest, men relativt låg batterikapacitet i kombination med högt pris gör att vi hamnar på tärning fyra i vårt test.

Vad ska man tänka på när man köper en robotdammsugare?

Vad är en robotdammsugare?

Själva mekaniken hos en robotdammsugare är identisk med vad du hittar i en vanlig manuell dammsugare. Skillnaden ligger i tekniken som gjort det möjligt att utveckla prisvärda och smarta robotdammsugare som är självgående och kan fungerar relativt oberoende av människor. Som vi har sett i vårt stora robotdammsugartest är det relativt stora skillnader i prestanda. Ofta är det förmågan att undvika hinder som kännetecknar robotarna som går hela vägen till toppen.

Om robotdammsugaren hela tiden fastnar och behöver en hjälpande hand försvinner lite syftet, eftersom hela fördelen ligger i möjligheten att den ska arbeta självständigt. Därför genomför vi även ett tufft robotdammsugartest för att säkerställa att vi endast rekommenderar robotdammsugare som totalt sett ger dig ett enklare liv.

Neatsvor støvsuger

Vad kännetecknar en bra robotdammsugare?

Välj en bäst i test robotdammsugare

Robotdammsugare som Roborock S5 Max har tagit oss svenskar med storm de senaste åren. Det finns många anledningar till detta, men mycket har att göra med ett bra pris i kombination med bättre teknik. Svenskar värderar också sin fritid mer än något annat, och vad kan vara bättre än en robotvän som hjälper till med några av de tråkigaste sysslorna? Frågan är om en robotdammsugare faktiskt kommer att ge dig ett lättare liv eller om det hela slutar med frustration och extraarbete.

Det är lite av en djungel av olika modeller och typer av robotdammsugare. Därför har vi även gjort ett robotdammsugartest som grundligt går igenom några av de populäraste modellerna i Sverige. I avsnitten nedan går vi in på djupet för att göra dig så väl förberedd som möjligt innan du ska handla din nästa robotdammsugare.

Hur fungerar robotdammsugare?

De flesta robotdammsugare kommer med en roterande cylindrisk huvudborste utöver en eller flera roterande borstar på sidan som sveper dammet mot själva luftintaget. Sugkraften och luftflödet ser till att dammet hamnar i en inbyggd behållare. Ett HEPA-filter ser i slutändan till att luften som kommer ut ur roboten inte innehåller de små dammpartiklar som är så skadliga för allergiker och astmatiker.

Mekaniken i sig är därför väldigt lik en vanlig dammsugare förutom att dammbehållaren tas bort när den är full och töms som vanligt skräp istället för att dammet samlas i en dammsugarpåse. Här bör också nämnas att flera nyare modeller har automatiserat tömningen som fungerar genom att robotdammsugaren tömmer sin interna behållare i en större extern behållare.

Förberedelser innan du börjar

Robotdammsugare har vissa begränsningar och om du vill låta den göra jobbet så självständigt som möjligt är det bäst att se till att undanröja de största hindren. De flesta föredrar att robotdammsugaren går på dagtid när man inte är hemma och det är därför viktigt att den tar sig överallt och inte fastnar i sladdar eller liknande. Förmågan att undvika hinder är därför något vi lägger stor vikt vid i vårt robotdammsugartest.

De flesta robotdammsugare kan krypa över hinder på 1-2 cm som exempelvis låga trösklar. Har du väldigt höga trösklar kommer du med största sannolikhet upptäcka att robotdammsugaren fastnar på dessa och behöver lyftas bort. Här är det en stor fördel om robotdammsugaren levereras med en mobilapp. Då kan du skapa virtuella barriärer för att förhindra att roboten fastnar på samma ställen om och om igen.

Det är också viktigt att golvet är någorlunda röjt utan hinder som robotdammsugaren kan fastna i. Det är en klar fördel om det inte är för många möbler med tvärgående ben vid golvet.

Det optimala scenariot är ett minimalistiskt hem utan sladdar eller andra hinder som höga trösklar som den kan fastna i. Men det är inget krav och det finns definitivt hopp för vanliga hem när du köper en robotdammsugare.

Checklista innan du startar robotdammsugaren:

  • Se till att laddstationen har gott om plats på alla sidor så att det är lätt för roboten att flytta fram och tillbaka till laddstationen.
  • Städa upp små föremål som exempelvis legoklossar innan du dammsuger för att förhindra att roboten ”äter” något den inte ska äta.
  • Kontrollera att dammbehållaren inte är full
  • Rensa bort eller bunta ihop kablar
  • Se till att roboten inte kommer i kontakt med flytande vatten

Kom ihåg att kläsa vårt robotdammsugartest för att få en överblick över de robotar som är bäst på att undvika hinder!

Vilken typ av robotdammsugare passar mig?

Generellt kan man dela in robotdammsugare i följande tre huvudkategorier:

Första generationens robotdammsugare

Detta är den billigaste typen av robot och kommer att röra sig oregelbundet över golvet för att täcka så mycket av området som möjligt. Det kan alltså vara slumpmässigt var den hamnar eftersom den inte följer en planerad rutt. När roboten träffar en vägg kommer den automatiskt att vända och köra i en annan riktning.

Så här fortsätter det tills batteriet tar slut eller du stoppar det. Den här typen av robotdammsugare levereras ofta med en fjärrkontroll där du kan utföra enklare programmering av tid och andra funktioner. Roboten levereras med en laddstation och många modeller kommer att kunna återvända till basen med lågt batteri.

robotstøvsuger test robo

Denna typ av robotdammsugare kan fungera bra om du har ett litet och lättåtkomligt hem. Detta kan även vara ett bra alternativ för äldre köpare som vill ha en enkel produkt utan en massa olika inställningar. Det är också ett rimligt sätt att ”testa” om robotdammsugare är något för dig innan du investerar i en toppmodell. RoboVac 11S från tillverkaren Eufy är ett exempel på en populär modell som kostar runt 2 000 kronor.

støvsuger robo test

Robotdammsugare med automatisk tömning:

I dagsläget finns det inte allt för många modeller att välja på i denna kategori, men är du typen som vill glömma allt som har med städning att göra är en robotdammsugare med automatisk tömning något du absolut bör överväga. Dessa robotdammsugare ligger dock oftast i toppskiktet när det kommer till pris, de kan gå en bra bit över 10 000 kronor.

När dammsugningen är klar töms dammbehållaren automatiskt och du behöver inte tömma den ofta. I tömningsstationen finns sedan en påse eller behållare som man måste byta eller tömma då och då, oftast med månadsintervaller.

Dessa modeller är de absolut dyraste, men de är också de enklaste och mest praktiska. Den största fördelen med robotdammsugare är trots allt automatisering, så varför inte gå ”all in”? Priserna i denna kategori brukar börja från runt 6 000 kronor, vilket är vad du får räkna med att betala för en modell som Roborock S7 Plus.

Sällskapsdjur?

Har du husdjur och därmed mycket djurhår bör du leta efter en robotdammsugare med en kraftfull cylinderborste som täcker en så stor yta som möjligt. De mindre sidoborstarna är ofta känsligare för hår som oftast fastnar. Om du ser på den testvinnande robotdammsugaren så har den en stark sugkraft och luftflöde vilket är viktiga faktorer som ökar chansen att hår dammsugs upp från mattgolvet.

Mattfunktion:

Flera modeller som exempelvis Roborock S5 Max har en ”mattfunktion” där sugkraften ökar när den kör över mattor för att öka effektiviteten. Om du har många mattor kan detta vara en mycket praktisk funktion. Här gäller det att leta efter en robotdammsugare med högt PA-värde, det vill säga modeller med hög sugkraft och bra luftflöde som mäts i liter per sekund (l/s). I vårt robotdammsugartest kontrollerade vi effektiviteten på ett antal ytor, inklusive djupa mattor.

Robotdammsugare med tvätt

En robotdammsugare med tvätt/mopp-funktion kännetecknas av att man drar en våt trasa över golvet efter dammsugningen. Du kan inte förvänta dig en perfekt golvtvätt, men golvet moppas genom att en trasa fuktas från en separat vattentank. Denna lösning kan fungera mycket bra för de med hårda golv som klinker och parkett. Läs mer om robotdammsugare med tvätt i avsnitten nedan.

Kan en robotdammsugare ersätta en vanlig dammsugare?

När robotar kan kosta långt över 10 000 kronor kan man tro att man kan förvänta sig ett dammfritt hem utan att behöva lyfta ett finger. Vår erfarenhet är tyvärr att man inte ska ta för givet att robotdammsugaren lämnar blanka rena golv, här gäller det att göra rätt val när man överväger vilken modell man ska köpa.

Faktum är att inte ens de bästa robotdammsugarna kan matcha en vanlig dammsugare när det kommer till rengöring av mattor och alla störande detaljer i hemmet som trappor, sprickor och klädsel. Även om robotarna lyckas hålla golven rena från dag till dag måste man ändå gå över med en vanlig dammsugare då och då om man inte bor i en minimalt inredd stadslägenhet.

robotstøvsuger mopp

Vårt robotdammsugartest visar att vissa robotdammsugare gör ett mycket bättre jobb än andra när det kommer till att navigera runt hinder. Vissa robotar gör bara ont att titta på. Om du är lite stökig eller har barn med leksaker utspridda på golven kan du lägga mer tid på att befria roboten från olika hinder än vad du skulle ägna åt att städa på egen hand. Se därför till att läsa vårt robotdammsugartest så att du kan hitta en modell som passar just dig i din situation.

Hur mycket ska jag betala för en robotdammsugare?

Robotdammsugare sträcker sig från de mycket enkla modellerna som använder en trial-and-error-metod till de mest högteknologiska robotar med NASA-inspirerad navigering och fjärrkontroll. De billigaste modellerna kostar mellan 2 000 – 4 000 kronor medan de mer avancerade modellerna kan kosta en bra bit över 10 000 kronor.

I vårt robotdammsugartest hittar du modeller som tillhör den övre medelklassen, vilket vi menar ger en optimal balans mellan prestanda och pris. Roborock S5 Max är ett exempel på en robot som inte har alla de senaste tekniska funktionerna, men som ändå gör ett utmärkt städjobb för en billigare peng än uppföljaren Roborock S6 MaxV

robotstøvsuger rengjøring

Robotdammsugare med tvätt/mopp

En robotdammsugare med tvätt kan ge en bra tilläggseffekt på hårda golv som parkett och klinker, vilket också gör att du kan få bort fläckar som inte är allt för ingrodda. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte kan jämföras med en vanlig storstädning, utan är mer att betrakta som ett extra bidrag till dammsugning.

En robotdammsugare med tvättfunktion som t.ex Roborock S5 Max och Roborock S6 MaxV lyckas också ofta bedöma om moppfunktionen ska användas utifrån vilken yta den kör över, men det är också något du också kan anpassa från mobilappen.

Det är viktigt att notera att duken inte skuras fram och tillbaka utan dras över golvet i samma riktning, vilket gör effekten mindre än vid manuell moppning där man ofta använder handkraft för att skrubba bort fläckar. Du måste också räkna med visst underhåll när det kommer till att byta ut och tvätta dukarna med jämna mellanrum.

Vattnet som används ska ha rent vanligt vatten, dvs man kan inte använda tvålvatten för att få bättre effekt på tvätten. En positiv egenskap hos en robotdammsugare med tvättfunktion är att själva vattentillförseln kan ökas eller minskas efter behov. Detta är också något vi har tagit med i vårt robotdammsugartest.

Dedikerad mopprobot vs. Robotdammsugare med tvätt

Om du funderar på att byta ut den veckovisa golvstädningen bör du överväga att skaffa en dedikerad mopprobot istället för en kombinerad robotdammsugare med tvättfunktion. Mopprobotar är specialiserade på golvtvätt och har vanligtvis ingen dammsugarfunktion. Fördelen med den här typen av robotar är att de skrubbar tvättlappen fram och tillbaka så att fläckarna tas bort.

Många kommer även med en separat avloppstank för smutsigt vatten, så att den smutsiga trasan kan rengöras kontinuerligt. Nackdelen med många mopprobotar är att de inte fungerar lika bra när det kommer till att plocka upp smulor och småbitar, vilket en kombinerad robotdammsugare med tvätt gör bättre.

Fördelar med att välja en vår testvinnande robotdammsugare

Är du fortfarande osäker på om du verkligen behöver en robotdammsugare? Du kanske tycker att det gamla är bäst, och att en vanlig dammsugare gör jobbet lika bra? Vi har tittat på både för- och nackdelar med att använda en robotdammsugare så att du vet vad du kan förvänta dig.

Nackdelar med robotdammsugare

Prislappen

Generellt sett kostar en robotdammsugare betydligt mer än en vanlig dammsugare, även när det kommer till de enklaste versionerna. Vårt robotdammsugartest visar att prisskillnaderna är stora, även om resultatet rent rengöringsmässigt ofta är ganska lika (t.ex. mellan Roborock S5 Max och Roborock S6 MaxV).

Som sagt, du bör också överväga värdet av extra fritid och minskat krångel med städning, så att du tar hänsyn till helhetsbilden och inte bara prislappen. Det är också värt att notera att det inte alltid är de dyraste modellerna som är bäst, här gäller det att fundera noga över vad det är för behov man faktiskt har. Om du bor ensam i en kompakt stadslägenhet är det inte nödvändigt att investera i en robot med längst körtid för att uppnå ett bra resultat.

De kan fastna

På grund av storleken och formen är det svårt att eliminera möjligheten att robotdammsugaren fastnar. Lyckligtvis förbättras sensorer och AI-teknik ständigt så att robotar fattar fler och fler smarta autonoma beslut. På detta område finns det ett hav av skillnader mellan de modeller som tillverkades för bara några år sedan jämfört med dagens toppmodeller.

støvsuger robot

Inte effektiv i trappor

Robotdammsugare har inte blivit bästa vänner med trappor än, även om tillverkaren Dyson tidigare i år meddelade att de tagit patent på en ” flygande robotdammsugare ”. Som tur är kan man sätta upp virtuella barriärer via mobilappen för att förhindra att robotdammsugaren ramlar över kanten.

Kräver rengöring

Även om robotdammsugare blivit mer sofistikerade på att undvika hinder är det inte att underskatta att det lönar sig att genomföra en rejäl sanering innan man släpper ut roboten. Kanske kommer det snart en robotdammsugare med armar som kan vika kläder snyggt på plats och lägga legot i leksakslådan?

Robotstøvsuger test 2021 tekguide

Behöver frekvent tömning

Även om det finns några toppmodeller som kommer med en extern behållare för automatisk tömning av så måste de flesta robotar tömmas manuellt. Har du ett stort hus eller husdjur som fäller mycket kan det löna sig att leta efter en robot med stor volym på roboten så att du inte behöver tömma den varje dag. Detta är också något vi har tittat på i vårt robotdammsugartest ovan. Du bör i alla fall ta hänsyn till att behållaren på en vanlig robotdammsugare är betydligt mindre än en vanlig dammsugare.

Slutsats Robotdammsugare Bäst i test 2021

Vår robotdammsugare bäst i testöversikt visar att det inte råder någon tvekan om att en modern robotdammsugare kan bidra till ett betydligt renare hem, speciellt när det kommer till toppmodeller som Roborock S5 Max och Neatsvor X600. Inte nödvändigtvis för att de gör ett mycket bättre jobb än en vanlig dammsugare, utan för att du med största sannolikhet kommer att öka städfrekvensen samtidigt som du frigör tid som du kan lägga på mer intressanta saker.

Om du är van vid att dammsuga varannan dag eller en dag i veckan kan du enkelt börja städa dagligen med en robotdammsugare. Tätare och mer regelbunden rengöring kommer också att göra det mindre nödvändigt att göra en grundlig storstädning och du kommer förbättra inomhusklimatet med tiden. Skillnaderna mellan de olika modellerna är fortfarande stora, så kom ihåg att välja en robotdammsugare anpassad efter dina personliga behov.

Se även våra andra tester

Massagestol test

Massasjestol test banner

Airfryer test 

Airfryer test 2021

Roddmaskin test

Romaskin banner

Elcykel test

El sykkel test Oslo

3D printer test

3D Printer

Elsparkcykel test

El-sparkesykkel test

Bastuaggregat test

Badstuovn test 2020

Löpband test

tredemølle test 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *