Pizzaugnstest 2024 genomförd av Teknikguide.se. Trött på den gamla 80-talspizzan med tjock botten och massor av fyllning? Dags att ta steget upp till italiensk pizzanivå med underbart tunn botten, färska och smakrika toppings och fantastisk smak? I vårt pizzaugnstest har vi granskat de mest populära modellerna 2024 och testat dem genom att göra klassiska margheritapizzor.
Vilka egenskaper är viktiga vid köp av pizzaugn?
- Typ: Vill du ha en pizzaugn som går på gas eller elektricitet? Eller kanske en vedeldad ugn? Utbudet är stort.
- Maximal pizzastorlek: Gillar du att göra stora familjepizzor? Då bör du kolla maximal pizzastorlek innan du köper en pizzaugn.
- Maximal temperatur: Höga temperaturer är en av de stora fördelarna med att använda en dedikerad pizzaugn jämfört med traditionell ugn.
- Storlek och vikt: Föredrar du en pizzaugn som står på en fast plats, eller vill du ha en ugn som är lätt att flytta?
- Pizzasmak: Sist men inte minst, är smaken på pizzan naturligtvis det allra viktigaste. Se vad vi kom fram till i vårt pizzaugnstest.
Dessa fick bäst betyg i vårt pizzaugn test:
- Panetti Pizzetta Primo – Pizzaugn
- Ooni Karu 12 – Pizzaugn
- Mustang Vesuvio 12 – Pizzaugn
- Ooni Fyra 12 – Pizzaugn
- Ooni Koda 12 – Pizzaugn
- G3 Ferrari Delizia – Pizzaugn
- Austin and Barbeque AABQ – Pizzaugn
- Sage The Smart Oven – Pizzaugn
Nedan hittar du topp 7 pizzaugnar i test 2024:
1. Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaugn
Typ: Inomhus och utomhus
Bränsle: Elektrisk
Storlek på pizza: 33 cm
Max temperatur: 500˚C
Storlek: 48 x 41 x 28cm
Vikt: 12 kg
Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaugn test
Panetti Pizzetta Primo elektrisk pizzaugn utmärker sig med sin banbrytande teknologi och design, optimerad för både inomhus- och utomhusbruk. Ett av dess mest framträdande drag är den roterande pizzastenen. Denna innovativa funktion garanterar jämn tillagning och perfekt brynt skorpa på varje pizza genom att jämnt fördela värmen över hela pizzans yta. Ugnen väger 12 kg, vilket gör det enkelt att flytta den, oavsett om du vill använda den inomhus eller utomhus.
Konstruktion
Panetti Pizzetta Primo är en elektrisk pizzaugn med inbyggda värmeelement. Den har en justerbar termostat för att kontrollera temperaturen och en relativt snabb uppvärmningstid på endast 15-20 minuter. Ugnen har också en inbyggd termometer för att övervaka temperaturen, så att du kan göra perfekta pizzor varje gång. Med en storlek på 13 tum har den plats att göra mindre pizzor, eller en stor åt gången. Elektriska funktioner gör att du kan använda ugnen inomhus eller utomhus, så länge du har tillgång till ström, och göra pizzor med samma höga kvalitet som du skulle få från en professionell pizzaugn.
Användarvänlighet
Panetti Pizzetta Primo pizzaugn är mycket enkel att installera och är redo att användas på bara några minuter. Ingen montering behövs, och alla nödvändiga kablar och kontakter medföljer. Ugnen har också en relativt kort uppvärmningstid, och den är enkel att förinställa. Detta gör att du snabbt kan börja göra fantastiskt goda pizzor. Med en snabb uppvärmningstid och en maximal temperatur på hela 500˚C, ger Panetti Pizzetta Primo mycket valuta för pengarna.
Pizzasmak
2. Ooni Koda 16 – Pizzaugn test
Typ av ugn: För utomhusbruk
Bränsle: Gass
Storlek på pizza: 40,6 cm
Max temperatur: 500˚C
Storlek: 37 x 58 x 63cm
Vikt: 18,2 kg
Ooni Koda 16 – Pizzaugn test
Ooni är en mycket populär pizzaugnstillverkare just nu, och det var med stor förväntan vi packade upp Ooni Koda 16 för att testa den på terrassen en mild sommarkväll. Detta är en relativt stor pizzaugn på 18 kilo, avsedd för utomhusbruk, men den är inte tyngre än att den enkelt kan flyttas när du ska hitta en lämplig plats för förvaring över vintern. Du kan dessutom köpa en väska/skydd med remmar så att den enkelt kan flyttas och skyddas mot elementen. Vi gillar även designen och den verkar mycket stabil med sin konstruktion i rostfritt stål och en extra tjock pizzasten som håller en jämn hög temperatur.
Typ av pizzaugn
Ooni Koda 16 är en högpresterande gasdriven pizzaugn med inbyggda gasfunktioner. Den har justerbar låga för precis temperaturkontroll och en effektiv uppvärmningstid på bara 15 minuter. Ugnen har även en inbyggd termometer för att hålla koll på temperaturen, så att du kan göra perfekta pizzor varje gång. Med en storlek på 16 tum har den plats att göra större pizzor, eller flera små samtidigt. Gasfunktionerna gör att du kan ta med ugnen överallt, oavsett om du är hemma eller på resande fot, och göra pizzor med samma höga kvalitet som du skulle få från en traditionell pizzeria.
Användarvänlighet
Ooni Koda 16 pizzaugn är mycket enkel att sätta upp och redo att användas på bara några minuter. Monteringen är intuitiv och alla nödvändiga verktyg och delar medföljer. Ugnen har också en kort uppvärmningstid på endast 15 minuter, vilket är imponerande och överraskande positivt. Detta gör att du kan börja göra pizzor direkt, utan att behöva vänta länge på att ugnen ska bli tillräckligt varm. Med en snabb uppvärmningstid är Ooni Koda 16 ett utmärkt val för dig som vill ha en högpresterande pizzaugn som är enkel att sätta upp och använda.
Pizzasmak
I vårt pizzaugnstest har vi gjort samma pizza för att kunna jämföra pizzasmaken så bra som möjligt: Klassisk margheritapizza med tunn botten, tomatsås, färsk basilika, oregano och mozzarellaost. När det gäller smak kan vi inte annat än berömma Ooni. När du använder vedeldning får du helt enkelt en exceptionell smak på pizzan med en svag arom av härlig röksmak.
Flammorna bidrar till att ge underbart krispiga kanter med bubblor i botten, vilket ger känslan av att äta en rykande färsk margheritapizza från en äkta pizzeria i Neapel. Den extra tjocka bakstenen ser dessutom till att pizzan blir jämnt tillagad under de 1-2 minuter det tar att baka pizzan, och den behåller värmen väl så att temperaturen inte faller för mycket innan du hinner sätta in en ny pizza i ugnen.
Slutsats
Ooni Koda 16 pizzaugn är ett utmärkt val för dig som vill ha en högpresterande pizzaugn som är enkel att sätta upp och använda. Ugnen har bra gasfunktioner, justerbar låga för precis temperaturkontroll och en imponerande uppvärmningstid på bara 15 minuter. Designen och byggkvaliteten är också på hög nivå, och den har en stor baksten som säkerställer jämn tillagning. När det gäller pizzasmak levererar Ooni Koda 16 helt exceptionell smak. Sammanfattningsvis är Ooni Koda 16 en pizzaugn som lever upp till förväntningarna.
3. Mustang Vesuvio 12 – Pizzaugn test
Typ av ugn: För utomhusbruk
Bränsle: Propangass
Storlek på pizza: 30,5 cm
Max temperatur: 500˚C
Storlek: 52x8x49,5 cm
Vikt: 16 kg
Mustang Vesuvio 12 – Pizzaugntest
Mustang Vesuvio är en elegant gasdriven pizzaugn för utomhusbruk tillverkad i rostfritt stål. Ugnen är utrustad med en pizzasten av kordierit som håller värmen extra bra och ger en krispig pizzabotten. Dess halvcirkelformade design i minimalistisk stil ger ugnen en modern och stilren look, med en bekväm gasregulator placerad på framsidan.
Ugnen står stabilt på fyra korta ben som också kan fällas ihop för smidig förvaring under vintermånaderna. Du kan grädda 12-tums pizzor (30,5 cm) vilket är standard för denna typ av pizzaugnar, och den är överraskande kompakt. Mustang är för övrigt ett finskt märke som producerar en rad olika gasgrillar, kolgrillar och elektriska grillar av hög kvalitet.
Typ av pizzaugn:
Mustang Vesuvio är en gasdriven pizzaugn avsedd enbart för utomhusbruk. Dess halvcirkelform gör att värmen fördelas mycket jämnt över hela bakytan, något vi också upplevde gav mycket bra resultat i vårt pizzaugnstest. Brännareffekten ligger på 2,9 kW, och ugnen når maxtemperaturen på 500˚C relativt snabbt (18 minuter i vårt test). Den stora tjocka bakstenen av kordierit bidrar till att effektivt hålla värmen så att du kan fortsätta grädda flera pizzor i följd utan att behöva höja gasnivån till max varje gång.
Användarvänlighet
Monteringen av Mustang Vesuvio gick smidigt och visade tydligt att tillverkaren har lagt vikt vid användarvänlighet, med funktioner som ihopfällbara ben. Detta är dessutom en mycket stabil pizzaugn, men kom ihåg att placera grillen på en jämn och stabil yta. Vid bakning höjer du gasnivån till max, och i våra tester tog det 17–19 minuter att nå maxtemperaturen på 500˚C. Tack vare den öppna designen är det lätt att övervaka bakningsprocessen, och den halvcirkelformade kupolen på pizzaugnen gör att pizzan gräddas jämnt från tre sidor, vilket minimerar behovet av justeringar under bakningen.
Pizzasmak:
När det gäller pizzasmaken blev vi imponerade av resultatet med Mustang Vesuvio. I vårt pizzaugnstest gjorde vi som tidigare nämnts klassiska margheritapizzor, och vi kunde snabbt konstatera att pizzabotten fick den karaktäristiska gyllene lätt brända skorpan som vi var ute efter. Återigen vill vi framhäva den halvmåneformade designen på pizzaugnen som resulterar i en otroligt jämn gräddning. Mozzarellaosten fick den gyllene färgen vi gillar så mycket, och alla kunde konstatera att detta är en pizzaugn som verkligen levererar när det gäller smaken på pizzan.
4. Ooni Fyra 12 – Test av pizzaugn
Typ av ugn: För utomhusbruk
Bränsle: Vedeldad
Pizzans storlek: 30,5 cm
Max temperatur: 500˚C
Storlek: 72 x 39 x 57cm
Vikt: 10 kg
Ooni Fyra 12 – Pizzaugn
Namnet säger allt. Ooni Fyra är en pizzaugn som verkligen lever upp till sitt namn när det kommer till eldning! En av grundarna till Ooni är finländare, så det finns förmodligen nordisk inspiration bakom namnet. Precis som de andra Ooni ugnarna får du en vacker produkt i rostfritt stål kombinerat med pulverlackerad kol och den karaktäristiska långa skorstenen.
Med Ooni Fyra får du även ett extra rör för att fylla på med pellets. Vi gillar utseendet på Ooni ugnarna, som påminner oss om ångmaskinerna från vår barndom. Pizzaugnen väger 10 kg och står stadig på tre robusta ben, som visserligen inte går att fälla ihop. För att underlätta förvaringen under vintern kan du även köpa till ett lock som tillval.
Typ av pizzaugn:
Denna pizzaugn använder träpellets som bränsle, vilket du kan köpa separat i olika typer och kvaliteter. Här skiljer sig Fyra från testvinnaren Kura, där du även kan använda små vedträn och kol (samt gas med tillval). Det här är alltså den perfekta pizzaugnen för dig som söker den autentiska röksmaken som kommer med en träpelletseldad pizzaugn.
I vårt pizzaugnstest tog det 31 minuter att nå 500˚C, men temperaturen steg sedan snabbt till 540 grader, vilket också var den högsta temperaturen vi uppmätte i testet. Det kan också vara värt att investera i Oonis eldstartare så att du snabbt kan tända pelletsen.
Användarvänlighet:
I vårt pizzaugnstest konstaterade vi att det här är en ugn som är enkel att använda, med smarta lösningar för att fylla på pellets och behålla hög värme. Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att det krävs lite mer ansträngning för att få igång en pelletseldad ugn än en gasoldriven ugn.
Pelletsen fylls på genom ett särskilt rör och brinner ganska snabbt, så det räcker inte att fylla på och förvänta sig att ugnen ska hålla värmen länge. Enligt vår erfarenhet var vi tvungna att fylla på med pellets var 15:e minut för att säkerställa en konstant hög temperatur. När pizzan är färdigbakad och ugnen har svalnat kan du enkelt ta bort askan genom att dra ut lådan längst bak. Rengöringen går snabbt och enkelt genom att ta bort bakstenen och tvätta eller borsta den separat.
Smak av pizza:
Det krävs lite mer arbete för att hålla värmen med Ooni Fyra jämfört med gasoldrivna pizzaugnar, men i gengäld blir smaken fantastisk. Värmen sprids över hela bakytan så att du får ett jämnt resultat. Dessutom får pizzan en härlig doft av röksmak, vilket ger en extra touch till smakupplevelsen. Degen bubblar upp i kanterna under gräddningen och blir precis lagom bränd för att ge en extra dimension till smaken. Utifrån smakperspektiv är detta definitivt
Slutsats:
Ooni Fyra har en genomtänkt design som gör att den fungerar mycket bra i de flesta situationer, trots att eldning med pellets kräver lite mer ansträngning jämfört med andra typer av bränsle. Att stänga luckan varje gång man gör en liten justering kan vara lite krångligt, men i gengäld får man en smakexplosion av stora mått från den läckra röksmaken.
Hatten av för Ooni, som har skapat en pizzaugn för de största pizzaälskarna. Med Ooni Fyra förvandlas pizza till en gastronomisk upplevelse a la Hellström. I vårt pizzaugnstest ger vi Ooni Fyra en stark 5 av 10 i betyg.
5. Ooni Koda 12 – Test av pizzaugn
Typ av ugn: För utomhusbruk
Bränsle: Propangas
Pizzans storlek: 30,5 cm
Max temperatur: 500˚C
Storlek: 30 x 39 x 62cm
Vikt: 9,25 kg
Ooni Koda 12 – Pizzaugn
Den tredje modellen från pizzaugnstillverkaren Ooni är den strömlinjeformade Koda, som vid första anblick kan verka lite enkel, men som visar sig vara en riktig tuffing när det kommer till själva pizzabakningen. Det här är en gasdriven pizzaugn för utomhusbruk som väger mindre än 10 kg, vilket gör den till den lättaste pizzaugnen för utomhusbruk i vårt test av pizzaugnar. I välbekant Ooni-kvalitet får du en pizzaugn tillverkad av rostfritt stål med en kolbeläggning runt kupolen. Den har tre ben som gör den stabil och säker.
Typ av pizzaugn:
Koda är en gasoldriven pizzaugn för utomhusbruk som är öppen, dvs. man behöver inte öppna och stänga en dörr som på andra modeller. Propantanken är enkel att fästa och även om det tog ett tag att få igång ugnen så gick det väldigt snabbt att värma upp den. På bara 17 minuter nådde den 450 grader, och genom att justera strömbrytaren på baksidan kan du enkelt nå rätt temperatur. I vårt pizzaugnstest såg vi till att laga 5 margheritapizzor i rad, vilket fungerade riktigt bra med väldigt få justeringar. Här kan du bara slänga ut den ena pizzan efter den andra som om du vore en pizzabagare på en riktig napolitansk restaurang.
Användarvänlighet:
Om du letar efter en pålitlig ugn av hög kvalitet utan onödiga inställningar och komplikationer, är detta pizzaugnen för dig. Den använder samma beprövade bakmetod som har använts för att baka bröd i tusentals år. Liknande traditionen att baka bröd i en stenugn, där man eldade upp en stenkammare tills hålrummet nådde en tillräckligt hög temperatur för att börja baka, men här går processen här mycket snabbare samtidigt som den goda smaken bibehålls. Att göra pizza med Ooni Koda är en enkel process; du kopplar helt enkelt in propantanken, vrider på strömbrytaren på baksidan, slår på och efter cirka 20 minuter är ugnen redo att användas. Det blir inte mycket enklare när det gäller att laga äkta stenugnspizza!
Pizzasmak:
Vi kan inte klaga på pizzasmaken när det kommer till Ooni Koda. Baserat på resultaten från vårt pizzaugnstest kan du förvänta dig vackert bakad stenugnspizza med precis rätt knaprighet på skorpan. Jämfört med de andra gasdrivna pizzaugnarna ligger den i framkant när det gäller smak, och det råder ingen tvekan om att det här är en ugn som levererar mycket pizzanöje! Du får inte samma rökiga smak som de modeller som använder trä eller pellets som bränsle, men om du är van vid att laga pizza i en konventionell ugn är detta ett stort steg uppåt när det gäller konsistens och smak.
Slutsats:
Vi har en förkärlek för Ooni. Här får du en unikt enkel pizzaugn som gör det möjligt att laga riktigt goda pizzor. Utan utstickande rör eller onödiga strömbrytare skyfflar du helt enkelt in pizzorna i ugnen på ett transportband. Detta följer samma princip som har använts i tusentals år med den urgamla tekniken som användes i stenugnar från urminnes tider. Om du är en traditionell pizzaälskare som föredrar tunna italienska bottnar, kommer du definitivt inte att ångra att du investerade i en Ooni Koda. Därför är en poäng på 5 en välförtjänt slutsats av vårt Ooni Koda pizzaugnstest.
6. G3 Ferrari Delizia – Pizzaugn test
Typ av ugn Pizzaugn för inomhusbruk
Brensel: Elektrisitet
Pizzans storlek: 30,5 cm
Maks temperatur: 400˚C
Størrelse: 33,5x35x20cm
Vekt: 5,4 kg
Test av G3 Ferrari Delizia pizzaugn
Har du tröttnat på 80-talets svenska pizza med en gigantisk botten och högar av köttfärs och ost på toppen? Kanske är det dags att återvända till rötterna där pizzan kommer ifrån? Många älskar stenugnsbakad pizza, men det är inte alla som har plats att ställa upp en stor gasolgrill på terrassen eller i trädgården. Dessutom sätter den svenska vintern effektivt stopp för grillning och stekning utomhus. Med den glödheta G3 Ferrari Delizia kan du laga utsökt stenugnsbakad pizza året runt, oavsett om du bor på landet eller i staden. Dessutom är detta en mycket prisvärd pizzaugn som ger otrolig pizzanjutning för pengarna.
Typ av pizzaugn:
Detta är en elektrisk pizzaugn avsedd för inomhusbruk. Tillagningsmetoden är densamma som du är van vid från våffeljärnet. Med sina 5 kilo är detta den lättaste modellen i vårt test av pizzaugnar, och den når snabbt en maxtemperatur på 400 grader, vilket är något lägre än utomhusmodellerna som ofta når 500 grader. I likhet med gas- och vedeldade pizzaugnar kan du göra vackra stenugnsbakade pizzor på 12 tum (30,5 cm) som levererar den läckra smak som äkta italienska pizzor är kända för.
Användarvänlighet:
Produktnamnet antyder att G3 Ferrari Delizia är en produkt som är riktigt snabb att använda. Precis som en blixtsnabb Ferrari-sportbil når du snabbt glödheta temperaturer och pizzaugnen är uppvärmd och klar för användning på bara fem minuter. Jämfört med en vedeldad pizzaugn utomhus kan du verkligen spara mycket tid. Vi pratar om pizza av restaurangkvalitet till ett mycket rimligt pris! Du får två strömbrytare som gör att du enkelt kan styra tillagningstemperaturen och tillagningstiden, vilket är allt du behöver för att få perfekt tillagade pizzor. Ställ bara in de två strömbrytarna så meddelar pizzaugnen dig när pizzan är klar.
Pizzasmak:
Vi ska vara ärliga, de pizzor vi gjorde i utomhusugnarna var ett snäpp bättre i smaken, särskilt de vedeldade pizzaugnarna. Men det betyder inte att smaken på G3 Ferrari-pizzan var dålig. Tvärtom, det här är en pizzaugn som ger dig pizzor med fantastisk smak, mycket bättre än i en vanlig ugn. Temperaturen på 400 grader är mer än tillräckligt för att uppnå den karaktäristiska krispiga texturen som du får när du bakar pizzor i stenugnar. Den är dessutom mycket lätt att justera, vilket gör det mycket enklare att få perfekt gräddade pizzor jämfört med gas- och vedeldade pizzaugnar.
Slutsats:
Vi kan inte låta bli att berömma G3 Ferrari för att ha skapat en mycket pålitlig produkt som kommer att tillfredsställa de allra flesta pizzaälskare. Med en maxtemperatur på nästan det dubbla mot vad du kan uppnå i en vanlig ugn säger det sig självt att bottnen får en mycket krispigare skorpa som du är van vid från italienska pizzarestauranger. I vårt pizzaugnstest visade det sig att detta var den enklaste och snabbaste modellen att använda i praktiken, så det råder ingen tvekan om att detta är en produkt som verkligen får höga poäng när det gäller användarvänlighet.
Om du älskar pizza och är van vid ”svensk pizza” från en konventionell ugn är G3 Ferrari en produkt du inte kommer att ångra att du har investerat i. Vi landar på en stark 4:a för G3 Ferrari i vårt test av pizzaugnar.
7. Austin och Barbeque AABQ – Pizzaugn test
Typ av ugn Pizzaugn för utomhusbruk
Bränsle: Propangas
Pizzans storlek: 30,5 cm
Max temperatur: 500˚C
Storlek: 70x52x67,5cm
Vikt: 14,4 kg
Austin och Barbeque AABQ – Pizzaugnstest
Austin and Barbeque är en tillverkare som gör prisvärda pizzaugnar av hög kvalitet, vilka presterar väl på de flesta områden. Modellen AABQ är en gasoldriven pizzaugn för utomhusbruk som står stadigt på fyra ben som även kan fällas ihop. Den levereras med en ganska stor skorsten för att släppa ut röken och en avtagbar lucka framtill på pizzaugnen som kan tas bort när ugnen har uppnått önskad temperatur. En temperaturmätare är också monterad på dörren, och på baksidan hittar du strömbrytaren för reglering av gastillförseln och tändaren. För att använda tändaren behöver du köpa ett extra AA-batteri, som inte ingår i förpackningen.
Typ av pizzaugn:
Austin and Barbeque AABQ är en robust gasdriven utomhuspizzaugn som ger mycket pizzaglädje för pengarna. Här får du en modell för under 2 000 SEK som kan göra riktiga stenugnsbakade pizzor på löpande band. Med en vikt på över 14 kilo och den utstickande skorstenen är den inte särskilt kompakt eller lätt att flytta, så det är att föredra att hitta en permanent plats på verandan om den ska användas regelbundet. I vårt pizzaugnstest nådde vi snabbt upp till maxtemperaturen på 500 grader (det tog 17 minuter), vilket är jämförbart med många av de dyrare modellerna i vårt test.
Användarvänlighet:
När det gäller användarvänlighet kan du förvänta dig en pizzaugn som är både praktisk och fungerar bra i de flesta utrymmen. Den avtagbara luckan gör det möjligt att snabbt nå önskad temperatur genom att hålla den stängd. Det är också mycket praktiskt att ha en temperaturmätare monterad på luckan, även om den naturligtvis bara visar rätt temperatur när den är fastmonterad. När dörren är monterad går det inte heller att se pizzan utan att öppna dörren, och det kan vara lite besvärligt att ta av och på dörren när man ska vända pizzan för att säkerställa jämn tillagning på alla sidor.
Pizzasmak:
När det gäller smaken på pizzan är vi generellt sett mycket nöjda. Värmen fördelas jämnt över bakstenen, med en något lägre tillagningstemperatur i fronten. Vår erfarenhet från vårt pizzaugnstest var att margherita-pizzan blev lite bränd när vi nådde maxtemperaturen på 500 grader, så vi sänkte den till 460 grader och fick ett mycket bättre resultat på nästa pizza. Här kan du förvänta dig utsökt stenugnsbakad pizza med den karakteristiska italienska pizzarestaurangsmaken. Experimentera dig fram till rätt temperatur som passar dig så kommer du snabbt att få kläm på det. Austin and Barbeque AABQ får en stark 4:a i vårt test av pizzaugnar frö 2024.
Slutsats:
Trots det låga priset kan vi konstatera att detta är en riktig värsting till pizzaugn som levererar mycket bra resultat. Vi tyckte att det var lite krångligt att ta av och på pizzaugnens lucka, men å andra sidan nådde den maxtemperatur väldigt snabbt. Om du letar efter det bästa värdet för pengarna är Austin and Barbeque AABQ ett bra val, du måste bara vara beredd på några omgångar av trial and error för att hitta det optimala gräddningsresultatet.
8. Sage The Smart Oven – Test av pizzaugn
Typ: Pizzaugn för inomhusbruk
Bränsle: Elektricitet
Pizzans storlek: 30 cm
Max temperatur: 400˚C
Storlek: 27 x 47 x 46cm
Vikt: 15 kg
Sage The Smart Oven – Test av pizzaugn
Sage The Smart Oven är en elektrisk pizzaugn för inomhusbruk som tar upp en hel del plats på köksbänken, och den väger 15 kg så det är definitivt ingen lättviktare. Du får ett antal olika funktioner som en timer, olika tillagningslägen och du kan också välja hur brända du vill ha kanterna. Dessutom lovar Sage att det här är en modell som använder avancerade algoritmer med sensorer som optimerar gräddningsresultatet så att du får en perfekt kopia av en riktig stenugnsbakad pizza.
Typ av pizzaugn:
En pizzaugn för inomhusbruk kan vara ett utmärkt val av många skäl. Den är lättare att rengöra och kräver mindre underhåll än gas- eller vedeldade pizzaugnar. Du är inte heller beroende av att ha en uteplats tillgänglig, och du kan laga pizza året runt oavsett om det regnar eller snöar ute. Värmeelementen som är placerade både ovanför och under bakstenen säkerställer jämn tillagning, så att du inte behöver justera och flytta pizzan som i vissa av utomhusmodellerna i vårt test av pizzaugnar.
Användarvänlighet:
Sage Smart Oven är en lättanvänd pizzaugn med knappar och reglage som täcker de flesta av dina behov, kanske till och med mer än så. Du kan välja mellan en rad olika tillagningsmetoder, bland annat pan pizza, tunn pizza, krispig pizza, vedeldad pizza och fryst pizza. Varje inställning är automatiskt förprogrammerad när det gäller tillagningstid och temperatur, men du kan också använda manuella inställningar för att finjustera gräddningen så att du får pizzorna precis som du vill ha dem. Det tar cirka 90 sekunder att tillaga en pizza och drygt 15 minuter att nå maxtemperaturen på 400 grader. Dörren till pizzaugnen har också ett fönster så att du enkelt kan hålla ett öga på pizzan under bakningen, vilket ofta inte är möjligt med utomhusugnar enligt vårt test av pizzaugnar.
Pizzasmak:
Hittills har Sage The Smart Oven imponerat på oss, men när det gäller pizzasmaken blev vi besvikna. För en pizzaugn som kostar över 8 000 pund förväntade vi oss en exceptionell pizzasmak som skulle kunna konkurrera med de bästa smakerna från vedeldade pizzaugnar. Istället fick vi en konsistens och smak som påminde mer om vad vi är vana vid från en konventionell ugn. Trots detta var smaken god och pizzorna gick mycket snabbt att tillaga.
Slutsats:
Även om Sage The Smart Oven kommer sist i vårt pizzaugnstest betyder det inte att det är ett dåligt val. Här får du en elektrisk pizzaugn med ett antal smarta alternativ som gör att du kan göra en riktigt god hemlagad pizza på nolltid. Den kräver mycket lite underhåll och är dessutom lätt att rengöra. När det gäller pizzasmaken får du en konsistens som är i linje med vad du kan förvänta dig av de bästa ugnarna, men den når inte riktigt upp till samma nivå som vedeldade pizzaugnar. I slutändan landar vi på en 4:a för Sage, mycket på grund av det höga priset i förhållande till smakresultatet.
Vi har tittat närmare på vilka funktioner du bör vara mest uppmärksam på när du köper en pizzaugn:
Bränsle
I vårt test av pizzaugnar har vi utvärderat ugnar som använder en rad olika typer av bränsle. Om du vill ha en så autentisk smak som möjligt, liknande den du förväntar dig från en italiensk stenugn, är en pizzaugn som drivs med trä, kol eller pellets att föredra. Gaseldade ugnar ger också god smak och är dessutom enklare att använda än vedeldade pizzaugnar där du hela tiden måste fylla på ved eller pellets. Sist men inte minst finns det elektriska pizzaugnar, som är enklast att använda men som inte ger riktigt samma konsistens och smak som en gas-/vedeldad ugn.
Utomhus eller inomhus
Om du planerar att köpa en pizzaugn för utomhusbruk som drivs med gas, ved, pellets eller kol bör du använda den på en plats med jämn yta och hålla ett lämpligt avstånd från väggar, tak och trädgårdsmöbler. Denna kategori av ugnar är ofta för tunga för att flyttas regelbundet, och de tar också upp ganska mycket plats, så du bör ha gott om förvaringsutrymme tillgängligt för att lagra den under vintern. Pizzaugnar för inomhusbruk har fördelen att de kan användas året runt oavsett väderförhållanden, och de utgör även ett utmärkt alternativ för dem som inte har en lämplig uteplats tillgänglig.
Temperatur
En av de främsta anledningarna till att många köper en dedikerad pizzaugn är att de älskar en viss typ av pizza, nämligen den smak man får när man går till en italiensk pizzarestaurang och får en härlig tunn pizza med krispiga kanter som bakats i en riktig pizzaugn. Det smakar naturligtvis helt annorlunda än en traditionell svensk hemlagad pizza med tjock brödbotten som bakas i en vanlig ugn. Skillnaden ligger i den maximala temperaturen, som ofta är cirka 275 grader för en konventionell ugn och upp till 500 grader för de bästa pizzaugnarna. Om ditt mål är att få en perfekt tillagad pizza bör du därför leta efter en pizzaugn med hög maxtemperatur.
Storlek och vikt
Det går inte att förneka att en pizzaugn inte är en av de mest kompakta kategorierna av köksapparater. Särskilt när du köper en pizzaugn för utomhusbruk är det viktigt att komma ihåg att den tar mycket plats och att du också måste ha en lämplig plats att förvara den på under vintern. Även om de flesta pizzaugnar är tillverkade av rostfritt stål och tål mycket, bör du förvara den under tak mellan användningarna. Elugnar är naturligtvis inte beroende av utomhusutrymme, men flera modeller i denna kategori är också mycket stora. Å andra sidan, om du är en riktig pizzaentusiast är du förmodligen beredd att hitta ett lämpligt utrymme.
Användarvänlighet
Pizzaugnar är i allmänhet mycket användarvänliga. Om du kan använda en vanlig gasolgrill kan du säkert också använda en gasoldriven pizzaugn. Vedeldade pizzaugnar kräver lite mer ansträngning för att hålla elden i gång, men det är en uppgift som de flesta klarar med bravur. Elektriska pizzaugnar har ofta fler inställningar än en utomhuspizzaugn, så du kan behöva ägna lite mer tid åt att ställa in den varje gång. Å andra sidan kräver en elektrisk pizzaugn minimalt med underhåll och rengöring, jämfört med en vedeldad pizzaugn där du måste ta bort askan och ofta ta ut själva bakstenen för att rengöra den.
Pizzasmak
Sist men inte minst bör du fundera över vilken typ av pizzasmak du är ute efter. En vedeldad pizzaugn som Ooni Karu ger dig en arom som mer påminner om en äkta stenugnsbakad pizza som görs på en riktig pizzarestaurang. Om detta inte är så viktigt för dig kanske du nöjer dig med en gas- eller elektrisk pizzaugn. Fördelen med att använda en gasugn är att du kan nå högre temperaturer än med elektriska ugnar, vilket ger dig de karakteristiska bubblorna i skorpan med kanter som är lätt förkolnade. Vi rekommenderar att du läser om hur margherita-pizzorna smakade med de olika modellerna i vårt pizzaugnstest.
Olika typer av pizzaugnar på marknaden
Det finns ett antal olika typer av pizzaugnar att välja mellan. Vi har gått igenom huvudkategorierna och tittat på skillnaderna mellan de olika modellerna.
Fristående pizzaugnar
Här kan du välja mellan ett antal olika modeller som drivs med olika bränslen som pellets, kol, ved och gas. Det finns också ett antal olika fristående elektriska pizzaugnar att välja mellan.
Överkomliga priser: Det här är en typ av pizzaugn som prismässigt ligger i mittfåran, ofta mellan 2 000 och 8 000 kr. Du hittar ofta en mängd olika erbjudanden och stora rabatter. De kostar mer än de allra enklaste ugnarna, men mindre än de mer professionella pizzaugnarna som är byggda i massivt tegel.
Bärbara: Även om flera av modellerna i vårt test av pizzaugnar är ganska tunga, är de alla konstruerade för att kunna transporteras från en plats till en annan. Oavsett om du vill ta med den till stugan, till stranden eller bara transportera den mellan garaget och verandan.
En i taget: Även om du kan få fristående pizzaugnar som har kapacitet för 16-tums pizzor, kan de flesta modeller i denna kategori tillaga pizzor som är cirka 12 tum eller 30,5 centimeter i diameter.
Insats med pizzasten för vanlig gasol- och kolgrill
Det är helt enkelt en liten metallbehållare som du placerar ovanpå din vanliga grill. Hålrummet fångar effektivt upp värmen och ger dig en mycket högre yttemperatur än vad du skulle få med en vanlig grill.
Kontrollera noga innan du köper: Ytan på din grill bör vara tillräckligt stor för att insatsen ska få plats. Så ta fram måttbandet och kontrollera innan du köper.
Långsammare tillagning: Lågorna stiger inte upp längs sidorna på bakstenen på samma sätt som i fristående pizzaugnar. Det innebär att du inte får lika mycket värme på toppen av pizzan.
Gasol är enklast: Vår erfarenhet från vårt test av pizzaugnar är att gasolgrillar ger bäst resultat eftersom det är lättare att reglera temperaturen. Det innebär att pizzan blir jämnare tillagad än om du använder en kolgrill.
Fast tegelugn
Om du är en riktigt stor pizzaentusiast kan du naturligtvis välja att göra en pizzaugn av den riktigt traditionella sorten.
Färdig eller hemmagjord: Du kan antingen köpa en färdig stenkamin, beställa delar för att montera den själv eller bygga din egen stenkamin från grunden med betong och tegelstenar.
Vedeldad: De flesta fasta stenugnar använder vedeldning, vilket kräver lite mer ansträngning jämfört med t.ex. en fristående gasdriven pizzaugn.
Stor storlek: Detta är en typ av pizzaugn som har ett stort hålrum för att rymma all ved som ska eldas och för att rymma flera pizzor åt gången. Fördelen är att du kan laga pizzor till flera gäster samtidigt och ha ett område där du kan hålla dem varma.
Vad är skillnaden mellan kol-, gas- och vedeldade pizzaugnar?
Gasdrivna pizzaugnar
De flesta pizzaugnar i denna kategori låter dig enkelt reglera temperaturen, och många kommer också med en temperaturmätare. Detta ger dig full kontroll och gör det enkelt att skapa pizzor med den perfekta skorpan. En gasbehållare räcker vanligtvis minst en sommarsäsong, så du behöver inte ständigt fylla på pellets eller ved.
Hög temperatur med gasoldriven grill
Med gasdrivna ugnar kan du också använda temperaturer på upp till 500 grader, vilket är nästan dubbelt så mycket som en vanlig ugn klarar. Det innebär att du kan göra läckra tunna pizzor i italiensk stil där ingredienserna behåller sin fräscha smak samtidigt som du får den där härliga krispiga konsistensen på botten. Mozzarellan smälter naturligt och tillagas på ett optimalt sätt, precis lagom bränd för att få fram den bästa smaken.
Det enda som en gasdriven pizzaugn saknar jämfört med den autentiska smaken från en traditionell stenugn är aromen från det glödande kolet i en vedeldad pizzaugn. Konsistensen, å andra sidan, är liknande om inte bättre än vad du kan uppnå med en vedeldad pizzaugn. Därför är det viktigt att fundera på vad som är viktigast – användarvänligheten hos en gaseldad pizzaugn eller den komplexa smakarom du får med en vedeldad ugn.
Vedeldade pizzaugnar
Det finns en anledning till att Ooni Karu kom ut på topp i vårt pizzaugnstest. Här får du en modell där du inte bara kan använda pellets eller små vedträn som du enkelt kan hugga själv eller köpa färdiga i påsar. Det är viktigt att komma ihåg att träet ska vara riktigt torrt, och björkträ är vanligtvis att föredra. Att hålla en vedeldad pizzaugn jämnt brinnande kräver lite mer ansträngning än en gaseldad ugn, men är lätt att bemästra efter några försök.
Det finns en anledning till att Ooni Karu kom ut på topp i vårt pizzaugnstest. Här får du en modell där du inte bara kan använda pellets eller små stockar som du enkelt kan hugga själv eller köpa färdiga i påsar. Det är viktigt att komma ihåg att träet ska vara riktigt torrt, och björkträ är vanligtvis att föredra. Att hålla en vedeldad pizzaugn jämnt brinnande kräver lite mer ansträngning än en gaseldad ugn, vilket är lätt att bemästra efter några försök.
Vedeldad pizzaugn inte alltid praktiskt
Även om en vedeldad ugn inte är lika bekväm som en gas- eller elpizzaugn, är vår erfarenhet från vårt test av pizzaugnar att den fantastiska smaken mer än väl kompenserar för det extra arbetet med att elda med ved.
Den rökiga smaken från den glödande kolen ger den komplexa smak som du känner igen från restaurangbesök där du har ätit en riktig stenugnsbakad pizza. Man känner genast igen den fantastiska doften och det är omöjligt att inte smaka skillnaden jämfört med pizza som bakas i en gas- eller elugn. Om du är pizzaentusiast och vill ha en så autentisk pizzasmak som möjligt, råder det ingen tvekan om att en vedeldad pizzaugn är det bästa valet.
Koleldade pizzaugnar
Pizzaugnar som kan använda träkol används på liknande sätt som vanlig grillning. Fördela först grillkolen och låt tändvätskan dra in ordentligt innan du tänder på. När lågorna är borta och du ser kolet glöda med en vit yta, har du nått den optimala temperaturen och kan börja tillaga pizzan. Utmaningen med kolpizzaugnar är att hitta rätt temperatur och hålla den jämn över tid.
Bra smak från koleldade pizzaugnar
Dessutom har mindre ugnar ofta inte plats för lika mycket kol åt gången, så det kan vara svårt att tillaga flera pizzor åt gången utan att behöva starta om hela processen igen. Med detta sagt kommer koleldade pizzaugnar att ge en god doft från röken och vara mer smakrika än gas- och elektriska pizzaugnar.